ΑΥΤΟΠΤΗΣ ΜΑΡΤΥΡΑΣ

Το μαγικό καλοκαίρι της Γκαλερί CITRONNE στον Πόρο!

Η δραστηριότητα της Γκαλερί CITRONNE, για την εφετινή καλοκαιρινή περίοδο στον Πόρο, ξεκινά στις 27 Ιουνίου 2020 με την παρουσίαση της ατομικής έκθεσης του Κωνσταντίνου Ξενάκη, που έφυγε από την ζωή στις 5 Ιουνίου 2020. Η γκαλερί CITRONNE συνεπιμελείται και συνδιοργανώνει με την Εφορεία Αρχαιοτήτων Πειραιώς και Νήσων την έκθεση του Κωνσταντίνου Ξενάκη “Ελλάδα, Κώδικες Γραφής” στο Αρχαιολογικό Μουσείο Πόρου. Η έκθεση θα υπενθυμίσει την ισχυρή του φωνή και την επιδραστική του παρουσία ανάμεσά μας. Tο Αρχαιολογικό Μουσείο του Πόρου και η γκαλερί CITRONNE θα αποτίσουν έτσι ένα φόρο τιμής στο έργο και την προσφορά τού μεγάλου αυτού καλλιτέχνη στο εικαστικό γίγνεσθαι.

Από τις 27.6, ο Νίκος Μάρκου θα παρουσιάσει στον εκθεσιακό χώρο της γκαλερί CITRONNE στον Πόρο την φωτογραφική ενότητα “Topos”, σε συνέχεια και σε διάλογο με την ατομική του έκθεση “Inner Space” στον χώρο της της γκαλερί στην Αθήνα. Με τον τίτλο αυτόν ο εικαστικός φωτογράφος επιλέγει χώρους τους οποίους ορίζει ως προσωπικό Τόπο- δηλαδή, ως σημείο ιδιωτικής αναφοράς.

Νίκος Μάρκου, TOPOS, Πασαλιμάνι, Digital chromogenic print, 146×115εκ., 2005 Με την ευγενική παραχώρηση της Γκαλερί  CITRONNE, Αθήνα – Πόρος

Ο Τόπος, αστικά και άλλα αποσπασμένα τοπία κατατείνουν προς έναν σαφή ή ασαφή ορίζοντα ο οποίος, σκοπίμως, τα καθιστά πεπερασμένα. Η ανθρώπινη παρουσία είτε λείπει είτε είναι εντελώς υπαινικτική· είναι, όμως, ορατές οι συνέπειες της: ρύπανση, καταστροφή του περιβάλλοντος, φθορά της φύσης, αλλοίωση της φυσιογνωμίας του χώρου.

Νίκος Μάρκου, TOPOS, Αθήνα, Digital chromogenic print, 146×115εκ., 2005 Με την ευγενική παραχώρηση της Γκαλερί  CITRONNE, Αθήνα – Πόρος

Στην συγκεκριμένη ενότητα κυριαρχούν κατά πλειονότητα εικόνες της Αθήνας, όπου η φθορά έχει εξελιχθεί σε βίωμα καθημερινότητας. Και στην ύπαιθρο, όμως, διακρίνονται ανάλογα στοιχεία- όπως το ημιβυθισμένο σκάφος το οποίο τέμνει τον ορίζοντα και την θάλασσα της Ελευσίνας. Ακόμη και οι λωτοί στο ανώνυμο τοπίο περισσότερο υπαινίσσονται την απώλεια της μνήμης, παρά την καρποφόρο βλάστηση. Η έκθεση θα διαρκέσει έως τις 13.9.2020.

Νίκος Μάρκου, TOPOS, Ελευσίνα, Archival pigment print, 150×119εκ., 2004 Με την ευγενική παραχώρηση της Γκαλερί  CITRONNE, Αθήνα – Πόρος

Ταυτοχρόνως, η γκαλερί CITRONNE συνεχίζει την ετήσια συνεργασία της με την Εφορία Αρχαιοτήτων Πειραιώς και Νήσων στο Αρχαιολογικό Μουσείο του Πόρου, με την οποία συνδιοργανώνει και συνεπιμελείται την “περιοδική έκθεση ενός σύγχρονου καλλιτέχνη”. Στο πλαίσιο αυτό, παρουσιάζονται έργα του Κωνσταντίνου Ξενάκη, κολάζ, χάρτες και βιβλία-αντικείμενα, υπό τον γενικό τίτλο “ΕΛΛΑΔΑ, ΚΩΔΙΚΕΣ ΓΡΑΦΗΣ”.

Κωνσταντίνος Ξενάκης, ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΚΩΔΙΚΕΣ ΓΡΑΦΗΣ, “12@ABCDEFG”, 40x40x9,5εκ., Κεραμικό και μικτή τεχνική, 1988 Με την ευγενική παραχώρηση της Γκαλερί  CITRONNE, Αθήνα – Πόρος

Καλλιτέχνης με διεθνή παρουσία, ο Κωνσταντίνος Ξενάκης αυτο-καθορίζεται από ένα αίσθημα ευθύνης απέναντι στο κοινωνικό σύνολο. Η πολυσήμαντη εικαστική του γλώσσα εμπνέεται από σημεία και σύμβολα που ξεκινούν από τον αρχαίο κόσμο της Αιγύπτου και της Ελλάδας και φτάνουν έως την σύγχρονη πραγματικότητα: αστικές δομές, συστήματα ηλεκτρονικών υπολογιστών, χαοτικό διαδίκτυο. Χαρτογραφεί και κωδικοποιεί, συνδυάζει στοιχεία παρόντος και παρελθόντος, καταγράφει και καταγγέλλει τα αδιέξοδα της επικοινωνίας, την έλλειψη κατανόησης, την ασυνεννοησία του σύγχρονου κόσμου. Τα έργα του ενοποιούν χρόνο και χώρο, καθώς τέτοια ερωτήματα ανέκαθεν κινητοποιούσαν μια παγκόσμια ανησυχία. Αναπτύσσονται πάνω στον άξονα Επανάληψη / Αντιπαράθεση / Υπέρθεση, μια κωδικοποιημένη εικόνα του σύγχρονου πολιτισμού. Έτσι, το έργο τέχνης καθίσταται μέσον ιδεολογικής κριτικής στο υπάρχον κοινωνικό-πολιτικό σύστημα. Η έκθεση θα διαρκέσει έως τις 4.10.2020.Ο Κωνσταντίνος Ξενάκης έφυγε από την ζωή στις 5 Ιουνίου, 2020.  Η «Ελλάδα, Κώδικες Γραφής» θα υπενθυμίσουν την ισχυρή του φωνή και την επιδραστική του παρουσία ανάμεσά μας. Το Αρχαιολογικό Μουσείο του Πόρου και η γκαλερί CITRONNE θα αποτίσουν έτσι ένα φόρο τιμής στο έργο και την προσφορά του μεγάλου αυτού καλλιτέχνη στο εικαστικό γίγνεσθαι.

error: Content is protected !!