ΑΥΤΟΠΤΗΣ ΜΑΡΤΥΡΑΣ

Τι γιορτάζουμε τον Δεκαπενταύγουστο!

Πέρυσι, τέτοια ημέρα, είχαν έρθει στο σπίτι μας στις Σπέτσες ο Γιώργος και η Αντουανέτα Κουτσουράδη για να το ανθοστολίσουμε παρέα, μιας και γιορτάζουμε την δικιά μας “Παναγιά”, την μητέρα μου, Ελμίνα-Μαρία. Το σπίτι ολόκληρο αλλά και η κεντρική του τραπεζαρία που υποδέχθηκε τους καλεσμένους μας για την ημέρα, γέμισαν με τα χρώματα και τα αρώματα του αγρού μέσα από τις εμπνεύσεις και τις συνθέσεις μας, μέσα από την τέχνη του αγαπημένου μου flower shop.
Φέτος, που μία δύσκολη επέμβαση στο πόδι της μητέρας μου δεν της επέτρεψε να είναι μαζί μας στις Σπέτσες, ο Γιώργος και η Αντουανέτα έφυγαν λίγο νωρίτερα από ό,τι συνηθίζουν από το νησί στο οποίο παραθερίζουν, με σκοπό να στολίσουν την εκκλησία της Παναγίτσας στην Κηφισιά.


Με τις εικόνες που μου έστειλαν καθώς στόλιζαν με ολόφρεσκα λουλούδια την όμορφη εκκλησιά, το Fay’s Control εξιστορεί το τι γιορτάζουμε σήμερα.

Στις 15 Αυγούστου είναι μια από τις μεγαλύτερες γιορτές της εκκλησίας μας και η μεγαλύτερη Θεομητορική γιορτή του ορθοδόξου εορτολογίου.

Είναι μια μέρα αφιερωμένη στην Παναγία η οποία γιορτάζεται με λαμπρότητα σε πολλές περιοχές της Ελλάδας.
Μάλιστα, προς τιμήν της Παναγίας τηρείται αυστηρή νηστεία από 1 μέχρι 14 Αυγούστου κατά την οποία νηστεύουμε και το λάδι και για αυτό πολλοί χαρακτηρίζουν την γιορτή και ως το “Πάσχα” του καλοκαιριού.


Επίσης, λόγω της γιορτής, στο διάστημα αυτό δεν γίνονται γάμοι από την εκκλησία μας.
Στη χώρα μας, η 15η Αυγούστου είναι μια από τις επίσημες αργίες του κράτους.

Σύμφωνα με την παράδοση, όταν η Θεοτόκος έμαθε από τον Θεό για τον επικείμενο θάνατό της, ανέβηκε στο όρος των Ελαιών, έναν ορεινό όγκο στα ανατολικά της παλαιάς πόλης της Ιερουσαλήμ, για να προσευχηθεί και να ετοιμαστεί.

Από εκεί ειδοποίησε τους Αποστόλους να είναι έτοιμοι για το γεγονός. Όμως επειδή κατά την ημέρα της κοίμησης (του θανάτου Της) ορισμένοι Απόστολοι δεν βρίσκονταν στα Ιεροσόλυμα, λέγεται ότι μια νεφέλη τους έφερε κοντά Της.
Η Παναγία ετάφη στο μνήμα της Γεσθημανής. Τρεις μέρες μετά τον θάνατό Της, το σώμα της ανελήφθη στους ουρανούς, καθώς ο τάφος βρέθηκε άδειος. Η Κοίμηση της Θεοτόκου γιορτάζεται κάθε χρόνο στις 15 Αυγούστου από όλους τους χριστιανούς.

Χρόνια πολλά!

error: Content is protected !!