ΑΥΤΟΠΤΗΣ ΜΑΡΤΥΡΑΣ

Θησαυροί Φιλελληνικής Ζωγραφικής από τη Συλλογή του Ιδρύματος Αντώνιος Ε. Κομνηνός

Το Μουσείο Μπενάκη και το Ίδρυμα Αντώνιος Ε. Κομνηνός παρουσιάζουν την έκθεση «Θησαυροί φιλελληνικής ζωγραφικής» με έργα από τη σημαντική συλλογή του Ιδρύματος που εκτίθενται για πρώτη φορά. Η έκθεση, η οποία θα λάβει χώρα στο Μουσείο Μπενάκη Ελληνικού Πολιτισμού , στο πρώτο νούμερο της Κουμπάρη,, ανοίγει στο κοινό σήμερα Τετάρτη 3 Νοεμβρίου και θα διαρκέσει έως τις 9 Ιανουαρίου 2022.

Ludovico Lipparini (1800-1856) Ο θάνατος του Λάμπρου Τζαβέλλα, 1840 Ελαιογραφία σε καμβά 220×170εκ

Η συλλογή φιλελληνικής τέχνης του Ιδρύματος Αντώνιος Ε. Κομνηνός περιλαμβάνει έργα ζωγραφικής υψηλής ποιότητας που έχουν φιλοτεχνηθεί από κορυφαίους εκπροσώπους του Ευρωπαϊκού φιλελληνικού εικαστικού κινήματος.

Στην έκθεση παρουσιάζονται έργα ζωγράφων από την Ιταλία όπως οι Ludovico Lipparini, Filippo Agricola, Francesco Podesti και Cesare Dell Acqua, από τη Γερμανία όπως οι Peter H.L. von Hess, Johann G.C. Perlberg και Carl A.J. Rottmann, από τη Γαλλία, όπως οι Alexandre-Marie Colin, Antoine-Alphonse Montfort και Pierre Bonirote, από την Αγγλία όπως οι Denis Dighton, Charles Eastlake, Edward Lear, Hugh W. Williams και George P. Reinagle, αλλά και Ελλήνων, οι οποίοι μετασχημάτισαν τα ευρωπαϊκά φιλελληνικά πρότυπα.

Johann Georg Christian Perlberg (1806-1884) Σκηνή από την Επανάσταση 1839 Ελαιογραφία σε καμβά 70×84εκ

Αυτή η καλλιτεχνική σύμπραξη μέσα σε μία έκθεση είναι σημαντική τόσο για τους φιλότεχνους, οι οποίοι έχουν την ευκαιρία να απολαύσουν μια ποικιλία αισθητικών διατυπώσεων, όσο και για τους ειδικούς μελετητές, οι οποίοι έχουν τη σπάνια δυνατότητα να διερευνήσουν συγκριτικά την προσέγγιση του φιλελληνικού ρεπερτορίου από δημιουργούς διαφορετικών χωρών.

Cesare Dell’ Acqua (1821-1905) O ηρωισμός της Δέσπως 1863 Υδατογραφία και γκουάς σε χαρτι 46.5×62.5

Το σύνολο των έργων αποκαλύπτει στον επισκέπτη μια εικαστική εξιστόρηση μεγάλων στιγμών της Επανάστασης και της οθωνικής περιόδου. Παράλληλα, και χάρη σε μια θεαματική σειρά τοπιογραφιών, αναπλάθεται το ελληνικό τοπίο του 19ου αιώνα. Μέσα από συναρπαστικές εικόνες ηρωισμού, αυτοθυσίας και φιλοπατρίας, η έκθεση παροτρύνει τους επισκέπτες  να αναστοχαστούν στοιχεία της νεότερης ιστορίας που διέπλασαν την ελληνική εθνική ταυτότητα.
Η έκθεση συνοδεύεται από πλούσια εικονογραφημένο κατάλογο.
Επιμέλεια έκθεσης: Δρ Φανή-Μαρία Τσιγκάκου, ιστορικός τέχνης
Σχεδιασμός έκθεσης: Ανδρέας Γεωργιάδης και Βιβή Γερολυμάτου, από τη «Μικρή Άρκτο»

error: Content is protected !!