Ίσως σκεφτείτε πως είναι τουλάχιστον ανώφελη η συγκεκριμένη συνταγή εν μέσω οικονομικής καταιγίδας , αλλά όχι, δεν πήγα στον ιχθυοπώλη μου να αγοράσω στα καλά καθούμενα τέσσερις αστακούς, μου τους στείλανε από το νησί. Hello! Όλοι πάνω κάτω έχουμε τον “σωστό” άνθρωπο που μας στέλνει καλούδια από το χωριό ή από το νησί, όχι; Και οι συγκεκριμένοι αστακοί είναι από τον λατρεμένο Τόνι, από τη Ζάκυνθο!
Λοιπόν, αυτή η συνταγή για τα Lobster Rolls δεν είναι δική μου, είναι της Gwyneth Paltrow , αλλά την έχω κάνει τόσες φορές , που κοντράρουν τις εργατοώρες που έχει χαλαλίσει η Gwyneth, σε yoga!
Θα σας την δείξω βήμα βήμα, όπως την έκανα χθες βράδυ, αλλά πρώτα, για την απόλυτη επιτυχία του δείπνου θέλω να επισημάνω πως:
1.Αντιμετωπίζουμε τον αστακό ως casual food, μάλλον σαν hamburger θα έλεγα, και όχι ως τον βασιλιά των ωκεανών.
2.Τον σερβίρουμε ως finger food. Δεν βάζουμε στο τραπέζι μαχαίρι, μόνο ένα πιρούνι για τις πατάτες.
3.Ναι, καλά καταλάβατε, το τέλειο συνοδευτικό των Lobster Rolls είναι οι τηγανιτές πατάτες. Τις οποίες μπορείτε να σερβίρετε με λαδόκολα μέσα στα κρυστάλινα σας ποτήρια, οπότε να μην χρειαστούν ούτε αυτές πιρούνι. Το απόλυτο finger food…
4.Το τέλειο ποτό που του ταιριάζει είναι το Dirty Vodka Martini. Το ακόμη πιο τέλειο, είναι να το ετοιμάσετε την ώρα που φτιάχνετε και τα Lobster Rolls σας. Το τελειότερο, να σας το ετοιμάσει άλλος…
5.Υπολογίζουμε το πολύ δύο Lobster Rolls για τον καθέναν μας. Μην σας ξεγελάει η εικόνα, είναι πάρα πολύ χορταστικά. Γενικά, εγώ υπολογίζω από ένα για κάθε κυρία και από δύο για κάθε άντρες.
6.Όταν φτιάχνω Lobster Rolls για πρώτο πιάτο φτιάχνω μία Ceasar’s Salad με γαρίδες. Μόνο.
ΥΛΙΚΑ:
Αστακό. Εγώ χρησιμοποίησα 3 αστακούς για 10 Lobster Rolls
Ξύσμα και χυμό από ένα λεμόνι
Δύο κουταλιές της σούπας λιωμένο βούτυρο
Δύο κουταλιές της σούπας καλή μαγιονέζα
Σέλερι , κομμένο όσο πιο λεπτά κομματάκια μπορούμε
Σχοινόπρασο, κομμένο όσο πιο λεπτά κομματάκια μπορούμε
Αλάτι/Πιπέρι
Δέκα ψωμάκια για hot dog. Εγώ έπαιρνα τα ψωμάκια brioche αλλά ο Νικόλας τα έβρισκε πολύ γλυκά. Γενικά, η επιλογή του ψωμιού είναι σημαντική.
Εκτέλεση:
Βράζω τους αστακούς σε αλατισμένο νερό. Αν θέλετε μπορείτε να προσθέσετε στο νερό ένα φύλο δάφνης και μερικούς κόκκους φρέσκου πιπεριού.
Όσο βράζουν οι αστακοί, ετοιμάζετε -ή σας ετοιμάζουν- μία κανάτα Dirty Martini, που θα συνοδέψουν οι καλεσμένοι σας το δείπνο τους.
Μόλις βράσουν και τους αφήσετε να κρυώσουν λίγο, τους καθαρίζετε και κόβετε το κρέας τους σε μπουκιές.
Κόβετε το Σέλερι και το Σχοινόπρασο σε πολύ λεπτά κομματάκια και τα προσθέτετε στα κομμάτια του αστακού μαζί με το ξύσμα και τον χυμό ενός λεμονιού.
Λιώνετε το βούτυρο και το προσθέτετε μαζί με την μαγιονέζα, αλάτι και πιπέρι.
Δοκιμάζετε.
Ανοίγετε τα ψωμάκια σας και τα ζεσταίνετε στον φούρνο.
Η Gwyneth μόλις τα βγάλει από τον φούρνο, τα αλείφει με λίγο λιωμένο βούτυρο και τα σοτάρει σε ένα τηγάνι. Εγώ δεν το κάνω αυτό το step, ψιλοπεριττό μου φαίνεται…
Γεμίζουμε τα Rolls μας με τον αστακό.
Σερβίρουμε με french fries.
Καλή επιτυχία!