Terry Eagleton: Ο πανεπιστημιακός κριτικός με τη μεγαλύτερη επιρροή στη Βρετανία, έρχεται στην Ελλάδα
Ο παγκοσμίου φήμης βρετανός καθηγητής θεωρίας της λογοτεχνίας και πολιτισμικών σπουδών, Τέρρυ Ήγκλετον θα αναγορευθεί επίτιμος διδάκτορας του Τμήματος Θεατρικών Σπουδών της Σχολής Καλών Τεχνών του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου, την Παρασκευή 18 Σεπτεμβρίου, στο Βουλευτικό Ναυπλίου, στις 19.00. Το έργο του τιμωμένου θα παρουσιάσει η Αγγελική Σπυροπούλου, Επίκουρη Καθηγήτρια του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου και θα ακολουθήσει ομιλία του με τίτλο «Η σημασία της τραγωδίας σήμερα».
Ο Τέρρυ Ήγκλετον θα δώσει, επίσης, μια ομιλία στην Αθήνα με τίτλο «Ο θάνατος των ανθρωπιστικών σπουδών;» στο κεντρικό κτίριο του Πανεπιστημίου Αθηνών (Αμφιθέατρο Δρακόπουλου, Πανεπιστημίου 30), την Τετάρτη 16 Σεπτεμβρίου 2015, ώρα 19.00. Την εκδήλωση θα χαιρετίσουν ο Καθηγητής Μιχάλης Σπουρδαλάκης, Κοσμήτορας Κοινωνικών και Οικονομικών Επιστημών του ΕΚΠΑ και ο Ομότιμος Καθηγητής και τ.Υπουργός ΥΠΑΙΠΕΘ, Αριστείδης Μπαλτάς.
Είσοδος ελεύθερη και ανοιχτή στο κοινό και για τις δύο εκδηλώσεις.
It’s good to know:
O Τέρρυ Ήγκλετον είναι επιφανής βρετανός διανοούμενος, ιρλανδικής καταγωγής. Έχει γράψει πάνω από 50 βιβλία θεωρίας, κριτικής και, επίσης, λογοτεχνίας και θεάτρου, αρκετά από τα οποία έχουν μεταφραστεί στα ελληνικά και σε πολλές άλλες γλώσσες. Το βιβλίο του “Εισαγωγή στη θεωρία της λογοτεχνίας” συγκαταλέγεται στα πιο διάσημα και πολυδιδαγμένα εγχειρίδια διεθνώς. Πρόκειται για έναν δημόσιο διανοούμενο, έναν πολυγραφότατο πανεπιστημιακό θεωρητικό με αξιοσημείωτη ευρύτητα γνώσεων και θεματογραφίας, και τεράστια συμβολή στη διάδοση της θεωρίας της λογοτεχνίας καθώς και τη διαμόρφωση του επιστημονικού πεδίου των πολιτισμικών σπουδών.
Ο Ήγκλετον είναι Εταίρος (Fellow) της Βρετανικής Ακαδημίας και δίδαξε επί δεκαετίες στα Πανεπιστήμια του Καίμπριτζ και της Οξφόρδης, όπου από το 1992 κατέλαβε την καθηγητική έδρα Thomas Warton στην αγγλική λογοτεχνία. Σήμερα είναι ομότιμος καθηγητής της Αγγλικής Λογοτεχνίας στο Πανεπιστήμιο του Λάνκαστερ, Καθηγητής Θεωρίας του Πολιτισμού στο Εθνικό Πανεπιστήμιο της Ιρλανδίας και διακεκριμένος επισκέπτης καθηγητής Αγγλικής Λογοτεχνίας στο Πανεπιστήμιο του Νορτ Νταμ. Παράλληλα, ο Ήγκλετον αρθρογραφεί σε μεγάλες βρετανικές εφημερίδες και περιοδικά, όπως The Guardian, The Times Literary Supplement και London Review of Books.
Ο Ήγκλετον έχει πραγματευθεί σημαντικές μορφές και φαινόμενα της θεατρικής και λογοτεχνικής ιστορίας από μια κοινωνικο-φιλοσοφική σκοπιά, έχει ασχοληθεί με τα πεδία της ηθικής φιλοσοφίας, της πολιτικής θεωρίας και της θεωρίας του μεταμοντερνισμού εστιάζοντας σε καίρια ζητήματα του σύγχρονου πολιτισμού. Ενδεικτικοί τίτλοι βιβλίων του είναι: To κακό, Ιερός τρόμος, Το πρόβλημα των ξένων: Mια ηθική μελέτη, Λογική, πίστη και επανάσταση, Το νόημα της ζωής, Η κρίση του σύγχρονου πολιτισμού, To αγγλικό μυθιστόρημα, Πώς να διαβάσει κανείς ένα ποίημα, To συμβάν της λογοτεχνίας, Η ιδεολογία του αισθητικού, Κριτική και ιδεολογία, Η έννοια της κουλτούρας, Οι αυταπάτες της μετανεωτερικότητας, Η σημασία της θεωρίας, και Μετά τη θεωρία.
Ο Ήγκλετον θεωρείται ένας από τους πλέον αναγνωρισμένους κριτικούς διεθνώς και σύμφωνα με την βρετανική εφημερίδα Independent, «είναι ο πανεπιστημιακός κριτικός με τη μεγαλύτερη επιρροή στη Βρετανία».