ΑΥΤΟΠΤΗΣ ΜΑΡΤΥΡΑΣ

Τεχνητή Νοημοσύνη: Η εφαρμογή της στην Εξωσωματική Γονιμοποίηση (IVF) και τα υψηλότερα ποσοστά επιτυχίας!

 

Από τον Μαιευτήρα γυναικολόγο, Διδάκτωρ του Πανεπιστημίου Αθηνών, Κωνσταντίνο Κωσταρά

Η Τεχνητή νοημοσύνη έχει πλέον αναπτυχθεί και εξελιχθεί σε τέτοιο βαθμό που μπορεί σήμερα να προσφέρει τις υπηρεσίες της στην ανθρώπινη αναπαραγωγή. Η Τεχνητή Νοημοσύνη μπορεί πλέον να ξεπεράσει τις ανθρώπινες δυνατότητες και να εντοπίζει και να επιλέγει με μεγαλύτερη ακρίβεια τα βέλτιστα έμβρυα που προορίζονται για εμβρυομεταφορά στη μήτρα, κατά την Εξωσωματική Γονιμοποίηση.
Περίπου ένα στα επτά ζευγάρια αντιμετωπίζουν προβλήματα γονιμότητας, πράγμα που σημαίνει πως υπάρχει μεγάλη αναζήτηση για λύσεις, μία από τις οποίες είναι η Εξωσωματική Γονιμοποίηση (IVF).
Με την Τεχνική της Εξωσωματικής Γονιμοποίησης, η γονιμοποίηση των ωαρίων πραγματοποιείται στο εργαστήριο. Τα έμβρυα που έχουν δημιουργηθεί αξιολογούνται και ταξινομούνται με βάση τα μορφολογικά και κινητικά χαρακτηριστικά τους. Από αυτά επιλέγονται ένα έως δύο κάθε φορά για εμβρυομεταφορά και εμφύτευση στην μήτρα της μέλλουσας μητέρας. Η διαδικασία επιλογής των «καταλληλότερων» εμβρύων προς εμφύτευση είναι εξαιρετικά κρίσιμη και δύσκολη. Η απόφαση αυτή αυξάνει τις πιθανότητες επιτυχίας κύησης και ελαχιστοποιεί τις επιπλοκές διασφαλίζοντας σε μεγάλο βαθμό τη γέννηση ενός υγιούς μωρού.

Κατά τη διαδικασία αυτή, οι εμβρυολόγοι βασίζονται στην εμπειρία, την παρατηρητική τους δεξιότητα και σε ορισμένα εξειδικευμένα εργαλεία ανάλυσης. Πλέον έχει αναπτυχθεί και ένα Σύστημα Τεχνητής Νοημοσύνης που αυξάνει τις πιθανότητες επιτυχίας στην Εξωσωματική Γονιμοποίηση και που βοηθά του ειδικούς γονιμότητας να επιλέξουν τα «καταλληλότερα» έμβρυα με μεγαλύτερη ακρίβεια και επιτυχία. Στο πλαίσιο της εφαρμογής των πιο καινοτόμων μεθόδων με στόχο τα βέλτιστα αποτελέσματα στην επίτευξη κυήσεων, η Ιnstitute of Life – ΙΑΣΩ συνεργάζεται με τον παγκοσμίου φήμης Κλινικό Εμβρυολόγο Dr. Jacques Cohen και καινοτομεί με την εφαρμογή τεχνολογιών Τεχνητής Νοημοσύνης (Artificial Intelligence).
Το σύστημα Τεχνητής Νοημοσύνης ERICA (Embryo Ranking Intelligent Classification Algorithm) χρησιμοποιείται πλέον στη διαδικασία επιλογής εμβρύων για εμβρυομεταφορά. Κατατάσσει τα έμβρυα σε μια σειρά, από το έμβρυο με τις περισσότερες πιθανότητες για επιτυχή εμφύτευση στο ενδομήτριο, σε αυτό με τις λιγότερες. Όσες περισσότερες είναι οι πιθανότητες επιτυχούς εμφύτευσης, τόσο περισσότερες είναι και οι πιθανότητες εγκυμοσύνης. Η ακρίβεια των αποτελεσμάτων, ύστερα από λήψη απαιτητικών κλινικών αποφάσεων και έχοντας αξιοποιήσει και τα αποτελέσματα του συστήματος ERICA, έχει αποδειχτεί ότι αγγίζει το 92,5%.
Άλλα συστήματα Τεχνητής Νοημοσύνης εστιάζουν τόσο στην ανίχνευση και επιλογή των καταλληλοτέρων σπερματοζωαρίων όσο και την αξιολόγηση-επιλογή των ωαρίων κατά τη διαδικασία της γονιμοποίησης στο εργαστήριο.
Τα προηγμένα συστήματά της έχουν την ισχύ να διευκολύνουν τους ειδικούς στην αντιμετώπιση δύσκολων ζητημάτων όπως η επιλογή των πιο κατάλληλων σπερματοζωαρίων, ωαρίων, εμβρύων διασφαλίζοντας έτσι σε μεγάλο βαθμό μια επιτυχή εγκυμοσύνη. Τα βέλτιστα αποτελέσματα των διαδικασιών στην Εξωσωματική Γονιμοποίηση μπορούν ωστόσο να επιτευχθούν συνδυάζοντας την εμπειρία και τη γνώση των ιατρών και εμβρυολόγων με τις έξυπνες και εξελιγμένες λύσεις που προσφέρει η Τεχνητή Νοημοσύνη.

Κωνσταντίνος Κωσταράς
Μαιευτήρας γυναικολόγος
Διδάκτωρ του Πανεπιστημίου Αθηνών
Ιατρός Αναπαραγωγής
Ιδρυτικό μέλος της Institute of Life-ΙΑΣΩ
Τηλέφωνο: +30 210 6425 949
Κινητό: +30 6944 366 967
http://www.kostaras.gr/

error: Content is protected !!