ΑΥΤΟΠΤΗΣ ΜΑΡΤΥΡΑΣ

«Τέχνη και Χορηγίες: Νέα Παγκόσμια Μοντέλα»: H Alia Al-Senussi, στο Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης

Διάλεξη με θέμα «Τέχνη και Χορηγίες: Νέα Παγκόσμια Μοντέλα» θα δώσει η Alia Al-Senussi, Πρόεδρος της Tate Young Patrons και εκπρόσωπος στο Συμβούλιο Υποστηρικτών της Tate, στο Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης, την Πέμπτη 21 Μαϊου και ώρα 19.00.

Η Alia Al-Senussi θα μιλήσει στην Αθήνα για το ρόλο της συμμετοχής νέων ανθρώπων στη χρηματοδότηση μουσείων και μη κερδοσκοπικών πολιτιστικών οργανισμών, αναλύοντας μεταξύ άλλων, το παράδειγμα της Tate Young Patrons.
Πώς θα επιβιώσουν τα μουσεία παγκοσμίως όταν έχουν μειωμένους προϋπολογισμούς; Ποια είναι η νέα γενιά συλλεκτών και χρηματοδοτών που θα εξασφαλίσει τη δημιουργία ενός βιώσιμου περιβάλλοντος για την παραγωγή και την έκθεση έργων τέχνης;
Η Alia Al-Senussi είναι μεταξύ εκείνων που επιδιώκουν να χτίσουν γέφυρες ανάμεσα στην παγκόσμια κοινότητα της τέχνης και στους νέους κάτω των 40 ετών, από τους οποίους και εξαρτάται το μακροπρόθεσμο μέλλον της. Οι νέοι αυτοί «προστάτες» της τέχνης μπορούν να προσφέρουν νέες πηγές χρηματοδότησης, όπως δείχνει και το παράδειγμα της Tate. Συνεπώς, η βιωσιμότητα των πολιτιστικών οργανισμών εξαρτάται από την ικανότητά τους να ενεργοποιήσουν τη νέα γενιά φιλότεχνων. Πώς θα γίνει αυτό; Με ποια εργαλεία θα χτίσουν τα μουσεία μακροχρόνιες σχέσεις με τους νέους;
Alia Bio 350x350Η Αlia είναι Πρόεδρος της Tate Young Patrons (και εκπρόσωπος στο Συμβούλιο Υποστηρικτών της Tate), συν-προεδρεύουσα στο Parasol Future Unit, Αντιπρόεδρος στο Serpentine Gallery Future Contemporaries και Διεθνής Αντιπρόεδρος του συμβουλίου Chinati Foundation Contemporaries. Είναι ιδρυτικό μέλος της Tate Committee for Middle Eastern και North African Acquisitions, του Board of patrons of Art Dubai και του Μεσανατολικού κύκλου του Guggenheim. Η Αlia είναι επίσης ειδική σύμβουλος του Διευθυντή του Ινστιτούτου Σύγχρονων Τεχνών στο Λονδίνο, μέλος του ΔΣ για το Global Heritage Fund, καθώς και μέλος στη συνεργαζόμενη οργάνωση στο Ηνωμένο Βασίλειο η οποία επικεντρώνει τις δραστηριότητές της στη Λιβύη και σε συνεργασίες με τον καλλιτεχνικό κόσμο. Ανάμεσα στις επαγγελματικές δραστηριότητές της, η Alia εργάζεται στις δημόσιες σχέσεις για τη Μέση Ανατολή, ως διεθνής σύμβουλος για την Art Basel, ως στέλεχος στο Generation Three Family Partners, γραφείο με βάση το Λονδίνο και τη Zug στην Ελβετία, καθώς και ως σύνδεσμος για τις δραστηριότητες της Rolls- Royce Motor Cars στον τομέα της τέχνης και των χορηγιών στη Μέση Ανατολή.
Είναι ενεργό μέλος της παγκόσμιας κοινότητας της σύγχρονης τέχνης, με επίκεντρο τις τέχνες και τον πολιτισμό στη Μέση Ανατολή, κατέχοντας μια σειρά θέσεων σε μη κερδοσκοπικά συμβούλια και επιτροπές. Παράλληλα έχει αναλάβει ενεργό ρόλο στην προώθηση της υποστήριξης από νέους των τεχνών στο Λονδίνο και των συλλογών τέχνης στη Μέση Ανατολή. Το μεγαλύτερο τμήμα του φιλανθρωπικού της έργου βασίζεται στην προεδρεία, ίδρυση και επιμέλεια ομάδων νέων χορηγών (young patrons groups). Με τις περικοπές των επιχορηγήσεων, τα μουσεία πρέπει να αναζητήσουν νέα μοντέλα εξεύρεσης πόρων. Δουλεύοντας δίπλα σε δυναμικούς διευθυντές όπως ο Chris Dercon (Tate) και ο Gregor Muir (ICA), η Alia συνεργάζεται με τα μουσεία ώστε να προσελκύσουν χορηγούς που στη συνέχεια γίνονται ενεργοί υποστηρικτές του οργανισμού.
Aποφοίτησε από το Πανεπιστήμιο Brown Μagna Cum Laude το 2003 με σπουδές στις Διεθνείς Σχέσεις (Honors) και τις Μεσανατολικές Σπουδές. Έχει μάστερ στις Πολιτικές Επιστήμες από το Πανεπιστήμιο Brown (2004) και MSc στη Νομική, την Ανθρωπολογία και την Κοινωνιολογία από το London School of Economics (2005). Aυτή την περίοδο, υπό την εποπτεία του Καθηγητή Charles Tripp, εκπονεί τη διδακτορική της διατριβή στο SOAS (Λονδίνο) στον τομέα της Μεσανατολικής Πολιτικής, εστιάζοντας στη δημιουργία της εθνικής ταυτότητας μέσα από την τέχνη και τον πολιτισμό.
Γενική είσοδος: 5€
Φίλοι ΜΚΤ: είσοδος ελεύθερη
Πέμπτη 21 Μαΐου 2015, 19.00 – 20.30
(ώρα προσέλευσης από τις 18.00)
Λόγω περιορισμένων θέσεων, είναι απαραίτητη η κράτηση θέσης ηλεκτρονικά στο www.cycladic.gr. Οι κρατήσεις ισχύουν μέχρι τις 18.30.
Η ομιλία θα πραγματοποιηθεί στα αγγλικά.

Τα έσοδα θα διατεθούν για την υποστήριξη της επόμενης έκθεσης σύγχρονης τέχνης του Μουσείου Κυκλαδικής Τέχνης.
Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης
Νεοφύτου Δούκα 4
T: 210 7228321-3 | www.cycladic.gr

error: Content is protected !!