ΑΥΤΟΠΤΗΣ ΜΑΡΤΥΡΑΣ

Talk of the Town: Η νέα ατομική έκθεση της Ράνιας Ράγκου με τίτλο How To Blue The Yellow Or The Idea Of Things!

Όταν το ασυνείδητο συναντά το συνειδητό – Έκθεση της Ράνιας Ράγκου στην γκαλερί Alma!

«Φιλενάδα σε περιμένω!» κλείνουμε τελικά το τηλέφωνο, μετά από πολλή ώρα και όλα μας τα νέα, με μία από τις πιο αγαπημένες μου Ελληνίδες εικαστικούς, που κάποτε μοιραστήκαμε τα ίδια θρανία στο σχολείο, όπως έκαναν αργότερα και τα παιδιά μας. Η Ράνια Ράγκου, που αυτό τον καιρό μοιράζει τον χρόνο της μεταξύ Αθήνας και Μιλάνου, στις 6 Νοεμβρίου θα παραβρεθεί στα εγκαίνια της πολυσυζητημένης έκθεσης της «How to blue the yellow Or The Idea of Things», που φιλοξενείται στη γκαλερί Alma. «Είναι δυνατόν να λείπω?» κλείνω το τηλέφωνο με μία ευχή και ένα φιλί.

Σύμφωνα με τον επιμελητή της έκθεσης Θάνο Σταθόπουλο, «Με αρωγό την πλατωνική ‘θεωρία των ιδεών’, η ιδέα των πραγμάτων που υποβάλλει η καλλιτέχνις, είναι η ιδέα των ιδεατών πραγμάτων – οι ιδέες είναι πραγματικότητες, τα ‘όντως όντα’, εν αντιθέσει προς το φαίνεσθαι και το ατελές απεικόνισμά τους στον αισθητό κόσμο.

Το ιδίωμα της Ράνιας Ράγκου αναπτύσσεται στη σύνδεση της ζωγραφικής με την εμπειρία των νέων μέσων. Η χρήση της φωτογραφίας, του κολάζ και του διαδικτύου στο έργο της εξακολουθεί να είναι εκτεταμένη. Μη σταματώντας να πειραματίζεται με τα μέσα και τη φόρμα, η Ράγκου εισχωρεί σ’ έναν υβριδικό χώρο, όπου η πραγματικότητα αποδομείται και ανασυστήνεται∙ το πραγματικό δεν εξουδετερώνεται, οι μορφές του όμως εγγράφονται σ’ ένα νέο, αινιγματικό είδωλο, εμφανίζονται ως αυτό και άλλο, εδώ και κάπου αλλού. Δεν πρόκειται για φαντασία, αλλά για τη σύζευξη του πραγματικού με το μη-πραγματικό, του ασυνείδητου με το συνειδητό.

Η έκπληξη, το όνειρο, το παράδοξο και το αίνιγμα, που προκύπτουν από τις εικόνες, περιγράφουν την κατάσταση κατά την οποία ο εαυτός βρίσκεται αντιμέτωπος με τον εαυτό του, τα ερωτήματά του, τη σκέψη του, την εσωτερική του ανάγκη και διάσταση, μετέωρος ίσως σ’ ένα μεταίχμιο και στην αναζήτηση της προσωπικής του αλήθειας».

Ο επιμελητής της έκθεσης Θάνος Σταθόπουλος σημειώνει: Εάν υπάρχει ένας ισχυρός θεματικός άξονας στο έργο της Ράνιας Ράγκου, αυτός είναι  ο τρόπος με τον οποίο προσλαμβάνουμε την πραγματικότητα και τον κόσμο. Είναι η πρόσληψη των πραγμάτων που ανοίγεται στην ερμηνεία του κόσμου…..Στη νέα σειρά έργων της, το σχήμα των ιδεών όχι μόνο επιμένει, αλλά δηλώνεται εναλλακτικά στον γενικό τίτλο της έκθεσης. The Idea Of Things. Με αρωγό την πλατωνική «θεωρία των ιδεών», η ιδέα των πραγμάτων είναι η ιδέα των ιδεατών πραγμάτων – οι ιδέες είναι πραγματικότητες, τα «όντως όντα», εν αντιθέσει προς το φαίνεσθαι και το ατελές απεικόνισμά τους στον αισθητό κόσμο, τον οποίο η καλλιτέχνις αντιλαμβάνεται ως κινούμενη άμμο. Με το προσωπικό της ζωγραφικό ιδίωμα να οξύνεται έτι περαιτέρω, υποβάλλει τη διάθεση και την προβληματική της. 

«Μέσα από αυτή τη σειρά έργων μου αναφέρομαι στην ανάγκη του ανθρώπου να αποσπαστεί από τον γενικό θόρυβο και να αναζητήσει τα δικά του σημαντικά σημεία, αυτά που του υπαγορεύει ο εαυτός του και που τον διαφοροποιούν από τους άλλους», αναφέρει. Η απόσπαση εδώ είναι το σημείο καμπής.

Το ιδίωμα της Ράνιας Ράγκου αναπτύσσεται στη σύνδεση της ζωγραφικής με την εμπειρία των νέων μέσων. Μη σταματώντας να πειραματίζεται με τα μέσα και τη φόρμα, η Ράγκου εισχωρεί σ’ έναν υβριδικό χώρο, όπου η πραγματικότητα αποδομείται και ανασυστήνεται∙ το πραγματικό δεν εξουδετερώνεται, οι μορφές του όμως εγγράφονται σ’ ένα νέο, αινιγματικό είδωλο, εμφανίζονται ως αυτό και άλλο, εδώ και κάπου αλλού. Η έκπληξη, το όνειρο, το παράδοξο και το αίνιγμα, που προκύπτουν από τις εικόνες, περιγράφουν την κατάσταση κατά την οποία ο εαυτός βρίσκεται αντιμέτωπος με τον εαυτό του, τα ερωτήματά του, τη σκέψη του, την εσωτερική του ανάγκη και διάσταση, μετέωρος ίσως σ’ ένα μεταίχμιο και στην αναζήτηση της προσωπικής του αλήθειας…

Διάρκεια: 6 Νοεμβρίου 2025 – 6 Δεκεμβρίου 2025


error: Content is protected !!