ΑΥΤΟΠΤΗΣ ΜΑΡΤΥΡΑΣ

Takis: Δύο μεγάλες εκθέσεις, φόρος τιμής στον σπουδαίο Έλληνα γλύπτη.

Ο Takis γίνεται φέτος 90 ετών. Για να τιμήσουν τον μεγάλο Έλληνα γλύπτη, το Palais de Tokyo στο Παρίσι και η Menil Collection στο Χιούστον του Τέξας, οργανώνουν δύο μεγάλες εκθέσεις έργων του.

Στο Palais de Tokyo, ως φόρος τιμής στον καλλιτέχνη, η έκθεση «Μαγνητικά Πεδία» θα παρουσιάσει  πολλά από τα πιο διάσημα έργα του,
από τα μεγάλα σινιάλα έως και τα ερωτικά γλυπτά.  Η μεγάλη μονογραφία-έκθεση θα περιλαμβάνει μεταξύ άλλων και σημαντικά έργα από την συλλογή του Σταύρου Μιχαλαριά όπως το μνημειώδες  έργο “Αφιέρωμα στον Κάφκα”  (Le siecle de Kafka)  τα  Telelumieres και τα Φωτεινά Σινιάλα.
Πρόκειται για την μεγαλύτερη έκθεση του έργου του Τάκη που έχει οργανωθεί μετά από εκείνη του Jeu de Paume στο Παρίσι το 1993.
Η έκθεση στο Palais de Tokyo θα διαρκέσει από τις 18/02/2015 – 17/05/2015.

TAKIS_1961.073SC.0723_derivedA6

Η Συλλογή Menil του Texas  έχοντας  μακρόχρονη συνεργασία  με τον Τάκη εκθέτει περίπου 25 έργα  από την μόνιμη συλλογή της
στην έκθεση «Fourth Dimension». Είναι η πρώτη έκθεση σε Μουσείο εκτός Ευρώπης που αποτυπώνει την πορεία του καλλιτέχνη στην Αμερική.
Τα πιο χαρακτηριστικά έργα είναι τα Μagnetic Walls, τα Magnetic Paintings και τα Mουσικά γλυπτά.
Η έκθεση στο Menil Collection θα διαρκέσει από τις 24/01/2015 – 26/07/2015.

telelumieres_1963carchive_kete

s759795277510409312_p275_i3_w1208

It’s good to know:
Συγκαταλέγεται στους κυριότερους εκπροσώπους της σύγχρονης εικαστικής σκηνής και της κινητικής τέχνης στην οποία υπήρξε πρωτοπόρος, τόσο εξαιτίας των υλικών και των τεχνικών που χρησιμοποίησε όσο και λόγω των ιδεών που μετέδωσε.
Καλλιτέχνης αυτοδίδακτος εκ πεποιθήσεως,  μέσα από διαρκή έρευνα, μελέτη και πειραματισμούς κατάφερε να αποτελέσει έναν από τους ανανεωτές της γλυπτικής, βασίζοντας  την καλλιτεχνική του έκφραση και δημιουργικότητα στη λειτουργική χρήση των φυσικών νόμων. Το φως, αλλά και η κίνηση σε κάθε της μορφή -μηχανική, ηλεκτρομηχανική,  θερμική, μαγνητική, υδροδυναμική – είναι στοιχεία που αποτελούν βασικούς πυρήνες του έργου του.
Το όνομα Τάκις είναι καλλιτεχνικό ψευδώνυμο του Παναγιώτη Βασιλάκη.
Η αυτοβιογραφία του Τάκι έχει εκδοθεί δύο φορές. Η πρώτη φορά ήταν στο Παρίσι το 1961 από τον εκδοτικό οίκο Julliard με τίτλο “Estafilades”. Στα ελληνικά εκδόθηκε το 2005 από τις εκδόσεις Φερενίκη με τίτλο Takis”.

error: Content is protected !!