ΑΥΤΟΠΤΗΣ ΜΑΡΤΥΡΑΣ

Take Time to do What Makes your Soul Happy!

Πότε ένιωσες τελευταία φορά πραγματικά ευτυχισμένος; Ολοκληρωτικά γεμάτος; Πότε έκανες τελευταία κάτι για “πρώτη φορά”; Δεν σου αραδιάζω φτηνά quotes της σειράς, οπότε σκέψου λίγο πριν μου αραδιάσεις έτοιμες απαντήσεις του στιλ: “Όταν έβγαλε το παιδί μου δόντι” ή “Όταν κέρδισε στους αγώνες κολύμβησης”. Εννοώ πότε έκανες (εσύ) κάτι (για εσένα) που σε γέμισε τόση χαρά που έπιασες τον εαυτό σου να χαμογελάει μόνος του στον δρόμο. Ευτυχισμένος.
Λοιπόν, εγώ το ένιωσα την Παρασκευή που μας πέρασε. Και δεν είχε να κάνει με το παιδί μου, ούτε με τον άντρα μου, ούτε με την δουλειά μου, ούτε με το σπίτι μου, δηλαδή πηγές που συνηθίζουμε να αντλούμε χαρά. Είχε να κάνει με ένα Σεμινάριο Φωτογραφίας που ξεκινήσαμε να παρακολουθούμε με την Σαλώμη και την Τίνα. Στην μεγαλύτερη εικόνα, είχε να κάνει με το pause που πατήσαμε για τρεις ώρες, για να κάνουμε κάτι που μας ενδιέφερε πολύ. Τόσο πολύ που γέμισε την καρδιά μας χαρά.

Πρέπει να είναι πάνω από δέκα χρόνια τώρα που όλο λέω -από μέσα μου, στα όνειρα μου ή με τις φίλες μου- πως θέλω να πάω να παρακολουθήσω μαθήματα φωτογραφίας. Κι όμως, ποτέ δεν προλαβαίνω. Δεν υπάρχει ποτέ χρόνος. Έχουμε όλες πολύ απαιτητικές δουλειές, πολύ απαιτητικά προγράμματα, πολύ απαιτητική ζωή. Ξεκλέβουμε στιγμές για πολύ πιο σημαντικά πράγματα από ότι να παρακολουθήσουμε τρία δίωρα Σεμινάρια Φωτογραφίας… Seriously? Πόσο σημαντικά δηλαδή?

c5cef81dbeff2f94e140d50939d87d54
Και κάπως έτσι πέρασαν πάνω από δέκα χρόνια. Για να πάρω την απόφαση να παρακολουθήσω τρία δίωρα Σεμινάρια Φωτογραφίας, σκέψου… Μέχρι που ξυπνάς μία ημέρα, και αντιλαμβάνεσαι πως ναι, έχεις χρόνο. Φυσικά και έχεις χρόνο! Για να κάνεις και Σεμινάρια Φωτογραφίας, και Μαγειρικής, και Λογοτεχνίας και ό,τι κάνεις κέφι! Αρκεί να το κάνεις πραγματικά κέφι! Και ξυπνάς μία ημέρα και με σύμμαχο την φίλη σου -ή και χωρίς- μπαίνεις στο Internet και πατάς στο πεδίο “Εγγραφή” και ξαφνικά βλέπεις ξεκάθαρα πως όσο πιεσμένο να είναι το πρόγραμμα σου, όσα κι αν περιμένει πολύς κόσμος από εσένα, όσα εμπόδια κι αν σου βάζει η πελώρια ξεχειλισμένη από υποχρεώσεις ατζέντα σου, είναι πάντα στο δικό σου χέρι να πατήσεις το “pause”, να πάρεις μία μεγάλη ανάσα, και να κάνεις κάτι αποκλειστικά για εσένα που θα σου δώσει τόση μεγάλη χαρά που μόλις το τελειώσεις και βγεις στον δρόμο για να γυρίσεις σπίτι, θα πιάσεις τον εαυτό σου να χαμογελά. Γιατί έμαθες όλα όσα ήθελες από καιρό να μάθεις. Γιατί εμπλούτισες το εύρος των ενδιαφερόντων σου. Γιατί μπορεί στην τελική να μην σε ενδιαφέρει τόσο πολύ όσο νόμιζες. Γνώση είναι και αυτό. Γιατί βρήκες ξεκούραση σε κάτι καινούργιο. Γιατί είναι Παρασκευή βράδυ, και αντί να κανονίζεις τα προγράμματα του Σαββατοκύριακου ή αντί να είσαι ξαπλωμένος σε έναν καναπέ προσπαθώντας να ξεκουραστείς μέσα από την τηλεόραση, βρίσκεσαι σε μία αίθουσα στον τελευταίο όροφο του Public στην πλατεία Συντάγματος, με μία ομάδα δέκα-δεκαπέντε άγνωστων σε εσένα ανθρώπων, και μιλάτε για Εξωτερικούς Φακούς, για την εφαρμογή Lens Distortions, για Touch Retouch, για AvgCam Pro και για VSCO. Και κρατάς σημειώσεις, και ανακαλύπτεις εφαρμογές και εξερευνάς φίλτρα και φωτογραφίζεις στιγμές. Και δύο ώρες μετά, βγαίνεις στην πλατεία Συντάγματος και τα βλέπεις όλα διαφορετικά. Γιατί γνωρίζεις κάτι παραπάνω. Και χαμογελάς. Γιατί είσαι ευτυχισμένος. Γιατί είναι “τώρα” αυτό το κάτι που έκανες “για πρώτη φορά”.

Με την Νάνσυ Μαλλέρου, ξεναγώντας με στις "Ημέρες Φιλοσοφίας"...

Με την Νάνσυ Μαλλέρου, ξεναγώντας με στις “Ημέρες Φιλοσοφίας”…

Όπως σας έχω πει, σήμερα το απόγευμα θα παρακολουθήσω για πρώτη φορά τον τον νέο κύκλο συναντήσεων με αντικείμενο την αρχαία Ελληνική Φιλοσοφία. Όχι, δεν έχω πάρει σβάρνα τα Σεμινάρια. Έτυχε αυτή την εβδομάδα να ενημερωθώ για αυτά τα δύο -εντελώς διαφορετικά μεταξύ τους που όμως εμένα με ενδιαφέρουν πάρα πολύ- να σας ενημερώσω αμέσως και εσάς, και φυσικά, να γραφτώ την ίδια στιγμή.
Οι «Ημέρες Φιλοσοφίας» σχεδιάστηκαν για να μας μυήσουν στη μαγεία της αρχαίας Ελληνικής Φιλοσοφίας μέσα από τη ζωντανή αφήγηση της ζωής και την περιεκτική περιγραφή των ιδεών ορισμένων από τους σπουδαιότερους ανθρώπους – σταθμούς στην ιστορία της φιλοσοφίας, πρόκειται για ένα ταξίδι έμπνευσης και αυτογνωσίας με οδηγούς τα λαμπρότερα μυαλά μέσα στο χρόνο: Σωκράτης, Πλάτωνας, Αριστοτέλης, Επίκουρος, με εισηγήτρια την Δρ. Νατάσα Μαλλέρου, στο Life Clinic Group.

Το ταξίδι αυτό ξεκινάει με αυτόν που οι μελετητές θεωρούν το θεμελιωτή της φιλοσοφικής σκέψης, το Σωκράτη, που θα μας διδάξει πώς να διερευνούμε τον ίδιο μας τον εαυτό και πώς να διαμορφώνουμε απόψεις χωρίς να  παρασυρόμαστε από τη γνώμη των πολλών.
Αυτή η γνώση μπορεί να μας βοηθήσει να καλλιεργήσουμε την αυτογνωσία μας και να δυναμώσουμε την πίστη στον εαυτό μας και στις δυνάμεις μας. Έτσι μπορούμε να είμαστε κύριοι του εαυτού μας, να στεκόμαστε στα δικά μας πόδια, να έχουμε διαύγεια πνεύματος και να κάνουμε τις δικές μας επιλογές. Πληροφοριακά, οι επόμενες Ενότητες των Ημερών Φιλοσοφίας είναι: Πλάτων – Τρίτη 21 Μαρτίου, Αριστοτέλης – Τρίτη 11 Απριλίου, Επικούρειοι & Στωικοί – Τρίτη 16 Μαϊου, και αν σας ενδιαφέρει και εσάς, μπορείτε να γραφτείτε τώρα εδώ.

Το θέμα δεν είναι αν σας ενδιαφέρει η Φωτογραφία ή η Φιλοσοφία. Θα μπορούσε να είναι μία νέα ξένη Γλώσσα ή οτιδήποτε άλλο σας αρέσει, θα σας γεμίσει γνώση και νομίζατε -εσφαλμένα- πως δεν είχατε χρόνο για αυτό. Ε, λοιπόν έχετε. Και ο κόσμος δεν θα σταματήσει να γυρνάει επειδή εμείς θα κάνουμε για δύο ώρες “pause”. Δεν σταμάτησε ποτέ…

error: Content is protected !!