ΑΥΤΟΠΤΗΣ ΜΑΡΤΥΡΑΣ

«Τα Ωραία του Πέραν» στο Ίδρυμα Θρακικής Τέχνης και Παράδοσης

Την πρώτη Τετάρτη του Σεπτεμβρίου, την Τετάρτη 5 Σεπτεμβρίου εγκαινιάζεται στην αίθουσα εκδηλώσεων της Καπναποθήκης Π. η ομαδική εικαστική έκθεση «Τα Ωραία του Πέραν» σε συνδιοργάνωση του Ιδρύματος Θρακικής Τέχνης και Παράδοσης και της «Συμμαχίας για την Ελλάδα».
Η «Συμμαχία για την Ελλάδα» ανταποκρίθηκε θετικά στο αίτημα για τη στήριξη και διοργάνωση της έκθεσης η οποία και τελεί υπό την αιγίδα του Προέδρου της Δημοκρατίας κ. Προκοπίου Παυλόπουλου.
Η έκθεση παρουσιάστηκε αρχικά στην Κωνσταντινούπολη με την αμέριστη συμπαράσταση του Γενικού Προξενείου της Ελλάδος και τώρα μεταφέρεται στο Ίδρυμα Θρακικής Τέχνης και Παράδοσης γιορτάζοντας έτσι και τα 20 χρόνια από την ίδρυση του.

Μηνάς Καμπιτάκης

Η ιδέα της έκθεσης «Τα Ωραία του Πέραν», σημειώνει η επιμελήτρια της έκθεσης Ίρις Κρητικού, «γεννήθηκε από την επιθυμία της απόπειρας έκφρασης αυτού που αισθανόμαστε όλοι όσοι ζήσαμε και αφουγκραστήκαμε σε χρόνο μονάκριβο αλλά δανεικό, για διαστήματα μεγαλύτερα ή μικρότερα αλλά πάντοτε φορτισμένα με ανεξίτηλες εικόνες και ανεξίτηλες εμπειρίες, το μοναδικό αυτό κυριολεκτικό και μεταφορικό σταυροδρόμι της Κωνσταντινούπολης, το κοσμοπολίτικο Πέραν. Εκεί όπου στις αρχές του 20ου αιώνα δρούσαν τα εμπορικά δίκτυα και άκμαζε η ελληνική κοινότητα και ο πολιτισμός».

Νίκος Βατόπουλος

Τα έργα των 14 εικαστικών που συμμετέχουν στην έκθεση της Ξάνθης, γεννήθηκαν σε μεγάλο βαθμό υπό το στιγμιαίο κλίμα μιας εντατικής πρωτοειδωμένης και καθηλωτικής εικόνας και είναι των: Όλγας Αλεξοπούλου, Νίκου Βατόπουλου, Τάσου Βενετσανόπουλου, Ειρήνης Βογιατζή, Ανδρέα Γεωργιάδη, Κατερίνας Ζαχαροπούλου, Μηνά Καμπιτάκη, Λήδας Κοντογιαννοπούλου, Ένης Κούκουλα, Αλέξανδρου Μασσαβέτα, Γεύσως Παπαδάκη, Κωνσταντίνου Πίττα, Βαγγέλη Πουλή και Βιργινίας Φιλιππούση.

Διάρκεια έκθεσης: 5 Σεπτεμβρίου έως 14 Οκτωβρίου.

Την επιμέλεια της έκθεσης έχει η Ιστορικός Τέχνης κα. Ίρις Κρητικού.

error: Content is protected !!