ΑΥΤΟΠΤΗΣ ΜΑΡΤΥΡΑΣ

Τα μικρά καραβάκια με το φως των κεριών ρίχνουν σήμερα την αυλαία του καλοκαιριού…

Έτσι ρίχνουμε κάθε χρόνο την αυλαία του καλοκαιριού. Στις Σπέτσες. Κάθε τέτοια μέρα…1η Σεπτεμβίου, παραμονή του Άγιου Μάμα.

Η εκκλησία του Άγιου Μάμα στις Σπέτσες

Η εκκλησία του Άγιου Μάμα στις Σπέτσες

Με τα μικρά καραβάκια που φτιάχνουν με συγκινητική προσήλωση όλα τα σπίτια, όλα τα παιδιά του νησιού, για να αφιερώσουν στον δεκαπεντάχρονο Άγιο…
Την τελευταία εβδομάδα του Αυγούστου, όλα τα παιδιά εδώ στις Σπέτσες δεν ασχολούνται με τίποτα άλλο, από το να φτιάξουν το δικό τους καραβάκι-από οικολογικά υλικά-, όταν ετοιμαστεί θα του βάλουν και ένα κεράκι, και το πρώτο βράδυ του Σεπτεμβρίου θα πάνε όλα μαζί στην παραλία του Άγιου Μάμα, να τα αφήσουν να περάσουν απέναντι, έως την Κόστα. Ξύλα, καλάμια, χαρτί για σημαίες, χρώματα, φελλός, κόλα και πετονιά, όλα όσα χρειαζόμαστε για το δικό μας καραβάκι, βρίσκονται εδώ, στο αυτοσχέδιο εργαστήριο του σπιτιού…

Το δικό μας εργαστήριο!

Το δικό μας εργαστήριο!

Και επειδή, κάθε 1η Σεπτεμβρίου που κατευθυνόμαστε με τα καραβάκια και τα κεράκια μας προς την εκκλησία του Άγιου Μάμα για να τα ρίξουμε στην θάλασσα του, όσοι τουρίστες βρίσκονται στο νησί μας ρωτάνε ενθουσιασμένοι τι γιορτάζουμε και που μπορούν να αγοράσουν το δικό τους καραβάκι, αυτή είναι η ιστορία….

Ο Αργύρης στο κατάστημα του Πανάγου , ο οποίος βοήθησε για την κατασκευή του καραβιού "Δημήτρης-Ελμίνα"...

Ο Αργύρης στο κατάστημα του Πανάγου , ο οποίος βοήθησε για την κατασκευή του καραβιού “Δημήτρης-Ελμίνα”…

Και όχι, δεν υπάρχει κάποιο κατάστημα που προμηθεύει καραβάκια για τον Άγιο Μάμα. Μόνοι μας τα φτιάχνουμε…

Tataahh!!! Το οικολογικό μας καράβι, φτιαγμένο από ξύλινο καλαθάκι ψωμιού, καλάμι για κατάρτι και σημαίες από χαρτί!

Tataahh!!! Το οικολογικό μας καράβι, φτιαγμένο από ξύλινο καλαθάκι ψωμιού, καλάμι για κατάρτι και σημαίες από χαρτί!

 

Το μικροσκοπικό μας καραβάκι από Μπαμπού....Σήμερα το βράδυ θα προσθέσουμε μέσα σε αυτά κεράκια ρεσό...

Το μικροσκοπικό μας καραβάκι από Μπαμπού….Σήμερα το βράδυ θα προσθέσουμε μέσα σε αυτά κεράκια ρεσό…

 

Χθες το μεσημέρι, ο ουρανός πάνω από το σπίτι, την ώρα που ζωγραφίζαμε τις τελευταίες πινελιές στα καραβάκια μας...

Χθες το μεσημέρι, ο ουρανός πάνω από το σπίτι, την ώρα που ζωγραφίζαμε τις τελευταίες πινελιές στα καραβάκια μας…

Ο Άγιος Μεγαλομάρτυς Μάμας καταγόταν από την Γάγγρα της Παφλαγονίας της Μικράς Ασίας. Οι γονείς του Θεόδοτος και Ρουφίνα ήταν, ευσεβείς χριστιανοί και ομολογητές της πίστης μας, συνελήφθησαν από τους ειδωλολάτρες και φυλακίστηκαν στην Καισαρεία. Η Ρουφίνα, η οποία τότε κυοφορούσε , γέννησε τον γιο της μέσα στο δεσμωτήριο. Μετά από λίγο οι δύο ομολογητές πέθαναν και το βρέφος ανέλαβε μία ευσεβής πατρικία, η Αμμία. Επειδή το παιδί ψελλίζοντας καλούσε την θετή του μητέρα “μάμα, ονομάσθηκε Μάμας.

mamas
Όταν ο Μάμας έγινε δεκαπέντε χρονών , ο Αυτοκράτωρ Αυρηλιανός πρόσταξε την ημέρα του “Διός”, όλοι οι μαθητές να προσφέρουν θυσία στα είδωλα. Ο Μάμας, πιστός στις διδαχές που του άφησε η Αμμία πριν πεθάνει, όχι μόνο αρνήθηκε να θυσιάσει αυτός, αλλά παρέσυρε και τους συμμαθητές του να μιμηθούν το ανδρείο παράδειγμα του, με αποτέλεσμα να παραδοθεί στον ηγεμόνα Δημόκριτο.
Εκείνος, επειδή ο Άγιος ήταν κληρονόμος της πλουσιώτατης πατρικίας Αμμίας, μη έχοντας δικαίωμα να τον δικάσει τον έστειλε στον Αυτοκράτορα που τότε βρισκόταν στις Αιγές της Μικράς Ασίας.
Ο Αυτοκράτορας προσπάθησε με κολακείες να τον πείσει να θυσιάσει στον ψευδοθεό Σέραπι, βλέποντάς τον όμως να αντιστέκεται με τόση τόλμη, διέταξε να τον ραβδίσουν. Ελπίζοντας ότι από τους πόνους θα υπέκυπτε του είπε με πονηριά: “Πες μόνο με τα χείλη πως θυσιάζεις και αμέσως θα σε αφήσω”. Αλλά ο Μάμας απάντησε: “Ούτε με τα χείλη, ούτε με την καρδιά θα αρνηθώ τον αληθινό θεό, αλλά αντιθέτως σου είμαι ευγνώμων , διότι με τα βασανιστήρια με κάνεις καλύτερο φίλο του αγαπημένου μου Χριστού”.
Ακολούθησαν και άλλα σκληρότερα μαρτύρια και τέλος ο Αυτοκράτορας διέταξε να τον πετάξουν δεμένο στην θάλασσα. Όμως ο Άγγελος Κυρίου τον απελευθέρωσε και τον μετέφερε με θαυμαστό τρόπο στο πλησίον της πόλης όρος, όπου ο Άγιος ζούσε με αδιάλειπτη προσευχή, έχοντας συντροφιά τα άγρια ζώα, με το γάλα των οποίων τρεφόταν .
mamas-nightΌταν ο νέος διοικητής της Καισαρείας Αλέξανδρος άκουσε για τον Μάμα, διέταξε τους ιππείς να τον παρουσιάσουν μπροστά τους. Την νέα του άρνηση να θυσιάσει στα είδωλα , ακολούθησαν άλλα φρικτότερα βασανιστήρια. Απελπισμένος από την ανδρεία του ο Αλέξανδρος πρόσταξε έναν στρατιώτη να τον διαπεράσει με μία τρίαινα. Κρατώντας στα χέρια τα χυμένα του σπλάγχνα ο Μάμας, βάδισε περίπου διακόσια μέτρα και κατέληξε σε ένα σπήλαιο όπου και παρέδωσε την ψυχή του στον Θεό.
Την λάρνακα με τα ιερά του λείψανα οι ειδωλολάτρες πέταξαν στην θάλασσα και εκείνη έφθασε με θαυμαστό τρόπο στις ακτές της Κύπρου και συγκεκριμένα στην πόλη της Μόρφου, όπου σώζεται υπό την βάρβαρη τούρκικη κατοχή ο ομώνυμος ναός.
Ο προσκυνηματικός ναός του Άγιου Μάμα στις Σπέτσες ανεγέρθη , σύμφωνα με την τοπική παράδοση μετά από θαύμα που συνέβη ξημερώνοντας η 2α Σεπτεμβρίου σε κάποιον ναυτικό, το πλοίο του οποίου βρέθηκε σε ξαφνική καταιγίδα στο στενό ανάμεσα στις Σπέτσες και την Κόστα.
Εκείνος μη γνωρίζοντας ποιος Άγιος τιμόταν την επομένη, έταξε να του κτίσει μικρό ναό, πράγμα το οποίο έγινε.

DIMITRIS
Σε ανάμνηση αυτού του γεγονότος κάθε χρόνο μετά τον εσπερινό της εορτής μικρά παιδιά τηρούν το έθιμο να αφήνουν στην θάλασσα μικρά ομοιώματα καραβιών τα οποία στολίζουν με κεράκια. Όταν ο καιρός είναι καλός τα μικρά αυτά καραβάκια ταξιδεύουν φωταγωγημένα για πολλή ώρα και φτάνουν μέχρι την Κόστα.
Επίσης το ίδιο βράδυ τηρείται το έθιμο του αγιασμού των αλόγων σε συνεργασία με τον Σύλλογο Αμαξηλατών του νησιού, καθότι ο Άγιος Μάμας είναι προστάτης των ζώων…

Καλό μήνα…

error: Content is protected !!