ΑΥΤΟΠΤΗΣ ΜΑΡΤΥΡΑΣ

Τα ιστιοπλοϊκά της Ίριδας Γιαννακοπούλου ταξιδεύουν από την Ύδρα στην Αίγινα, στις Σπέτσες, στον Πόρο.

Όπως κυλάει ο Αύγουστος και σαν όλα να συμβαίνουν εδώ στην γειτονιά. Σαν ό,τι πιο σημαντικό να διαδραματίζεται στο λιμάνι της Ύδρας, στη Ριβιέρα του Πόρτο Χέλι, στην Promenade των Σπετσών. Τετάρτη 10 Αυγούστου και όλα τα ομορφότερα που μας προσκαλούν να ανακαλύψουμε, συμβαίνουν εδώ γύρω.  Στην Αίθουσα Τέχνης & Πολιτισμού Μελίνα Μερκούρη στην Ύδρα, παρουσιάζεται από τις 13 Αυγούστου έως τις 4 Σεπτεμβρίου 2022 η ατομική έκθεση ζωγραφικής της Ίριδας Γιαννακοπούλου, «to the Moon & back» .

AIGINA flags

H Ίρις Γιαννακοπούλου σχεδιάζει αντί να γράφει: η προσωπική γραφή της μια χαρακτηριστική μαύρη γραμμή που, αποτυπώνοντας με ταχύτητα φευγαλέες στιγμές, δίνει έκταση και διάρκεια στο βιωματικό χώρο και χρόνο. Τα αντικείμενα, φτιαγμένα από περιγράμματα και χρωματικές διαφάνειες, μεταμορφώνονται διαρκώς από την κίνηση ενός κόσμου υφασμένου από θάλασσα, άνεμο και φως, ζωοδότη και διαρκώς παλλόμενο. Η Ίριδα αποδίδει στα έργα της την εμπειρία της ενότητάς της με τον κόσμο, στα όρια του εσωτερικού με το εξωτερικό: το βλέμμα της κατοικεί τον κόσμο, σχεδιάζοντάς τον.

‘FERRY BOAT GEORGIA’ , to the Moon & back, Iris Giannakopoulou, HYDRA 2022

Στην έκθεση to the moon and back, διαφορετικές εικόνες του λιμανιού της Ύδρας ζωγραφίζονται με γλαφυρά χρώματα: η περήφανη υδραίϊκη σημαία ανεμίζει με το γλάρο να στέκεται στο ιστίο της, οι καφετιές πέτρες των σπιτιών φωτίζονται από τον απογευματινό ήλιο, η φορτηγίδα – τοπόσημο δένεται με τους κάβους της στη γη του νησιού. Ανάλαφρα, τα ιστιοπλοϊκά ταξιδεύουν στην έκθεση, από την Ύδρα, στο Αγκίστρι, στην Αίγινα, στις Σπέτσες, στον Πόρο. Ένα αφήγημα του Αργοσαρωνικού ως προσωπική Ιθάκη. Η λαχτάρα και η ανακάλυψη ενός τόπου όπου το αγκυροβόλι είναι ασφαλές και η καρδιά γεμάτη, να βυθίζεται στο τοπίο σα να βουτά στα κρυστάλλινα νερά μιας πληρότητας χωρίς χρόνο, ζωντανής και ζωτικής. Τώρα βιράρει τα πανιά και ταξιδεύει μέχρι το φεγγάρι και πίσω.

‘HYDRA 10 10 21’, to the Moon & back, Iris Giannakopoulou, HYDRA 2022

Αποσπασμένα από την κλίμακα και την αφηγηματική συνέχεια των τετραδίων της, στην έκθεση to the moon and back η Ίρις Γιαννακοπούλου μας καλεί να ταξιδέψουμε στα τοπία της με την επίμονη ελαφρότητα ενός παιδιού και τη ζωτική σταθερότητα ενός μητρικού βλέμματος.

‘into the sea’, to the Moon & back, Iris Giannakopoulou, HYDRA 2022

Τα εγκαίνια θα πραγματοποιηθούν το Σάββατο 13 Αυγούστου στις 20:00 και η έκθεση θα διαρκέσει έως τις 4 Σεπτεμβρίου στην Αίθουσα Τέχνης & Πολιτισμού Μελίνα Μερκούρη στην Ύδρα.

Αίθουσα Τέχνης & Πολιτισμού Μελίνα Μερκούρη , Ύδρα

error: Content is protected !!