ΑΥΤΟΠΤΗΣ ΜΑΡΤΥΡΑΣ

Τα επίσημα εγκαίνια της έκθεσης “ὁρατῶν τε καὶ ἀοράτων” του Αλέκου Κυραρίνη!

Με την σταδιακή προσέλευση των φιλότεχνων από τις 2.00 το μεσημέρι έως τις 10.00 το βράδυ άνοιξε η ατομική έκθεση “ὁρατῶν τε καὶ ἀοράτων” του Αλέκου Κυραρίνη στη CITRONNE Gallery – Αθήνα στο Κολωνάκι, στην οποία παρουσιάζονται ζωγραφικά έργα της τελευταίας διετίας και ένα βίντεο πάνω στην μουσική σύνθεση του Γιώργου Κουμεντάκη “Το Ισοκράτημα ενός Παιδιού”.

Αλέκος Κυραρίνης

Στα έργα του Αλέκου Κυραρίνη ο χώρος είναι αβαθής, αντιφυσιοκρατικός. Ο καλλιτέχνης αρνείται την τρίτη διάσταση της δυτικής τέχνης, με απόλυτο σεβασμό όμως στις μοντερνιστικές κατακτήσεις των αρχών του εικοστού αιώνα. Στο έργο του Αλέκου Κυραρίνη εντοπίζονται συγγένειες / επιρροές, όπως η ισλαμική καλλιγραφία, ο βιομορφισμός του Μιρό, η Art Brut του Jean Dubuffet, η φίνα γραμμή, τα παιχνιδίσματα και η ειρωνεία του Paul Klee. Στα έργα του, η επιφάνεια είναι εξαντλητικά δουλεμένη με ξυσίματα, σβησίματα, επιζωγραφίσεις, αλλεπάλληλες επιστρώσεις και εναποθέσεις ποικίλων υλικών με βάση την αυγοτέμπερα. Το αποτέλεσμα θυμίζει παμπάλαιες τοιχογραφίες, παλίμψηστα με την μαλαματοκαπνισμένη πατίνα του χρόνου, ανταύγειες της αιωνιότητας. Ο ίδιος βέβαια, σαν peritissimo alchimista, δεν αποκαλύπτει ποτέ τα μυστικά της τέχνης του.

Τατιάνα Σπινάρη Πολλάλη, Κωνσταντίνος Τζούμας, Ελευθερία Αρβανιτάκη

Ανάμεσα στους επισκέπτες της έκθεσης ήταν ο Διευθυντής του Ιδρύματος Βασίλη & Ελίζας Γουλανδρή Κυριάκος Κουτσομάλλης, ο Επιστημονικός Διευθυντής του Μουσείου Μπενάκη Γιώργης Μαγγίνης, ο εικαστικός Άγγελος Παπαδημητρίου, η γλύπτρια και καθηγήτρια της Σχολής Καλών Τεχνών Αφροδίτη Λίτη, ο ζωγράφος Τάσος Μαντζαβίνος, η φωτογράφος Ζέττα Αντσακλή, η τραγουδίστρια Ελευθερία Αρβανιτάκη, ο ηθοποιός Κωνσταντίνος Τζούμας και πολλοί άλλοι.

Ελευθερία Αρβανιτάκη

Τατιάνα Σπινάρη Πολλάλη

Αλέξανδρος Κασσανδρινός, Στέλλα Βουλγαράκη

Ζέτα Αντσακλή

Χριστίνα Μαντζαβίνου, Δημήτρης Λυμπερόπουλος

Αφροδίτη Λίτη

Αλέκος Κυραρίνης, Κυριάκος Κουτσομάλλης, Διευθυντής του Ιδρύματος Βασίλη & Ελίζας Γουλανδρή

Μελίνα Αικατερίνη Βλάχου

Άγγελος Παπαδημητρίου

Ελένη Διδασκάλου

Με τα έργα της παρούσας έκθεσης ο Αλέκος Κυραρίνης συμπληρώνει, επεκτείνει και τελειοποιεί μια, σχεδόν εικοσαετή, πορεία ζωγραφικής και συμπυκνώνει όλα τα χαρακτηριστικά της τέχνης του. Η έκθεση θα διαρκέσει έως τις 30 Δεκεμβρίου 2020.

Φωτογραφίες: Studio Panoulis

error: Content is protected !!