ΑΥΤΟΠΤΗΣ ΜΑΡΤΥΡΑΣ

Τα Χαρούμενα Ταξίδια της Ίρις Ξυλά Ξαναλάτου…

Μία από τις πιο καταξιωμένες εικαστικούς μας, η οποία όσο και αν προσπαθεί να μένει μακριά από τα φώτα της δημοσιότητας, η ίδια η επιτυχία της δουλειάς της δεν της το επιτρέπει, η Ίρις Ξυλά Ξαναλάτου θα παρουσιάσει στις Σπέτσες τη νέα της ατομική έκθεση.

2

Η Γκαλερί Ακρόπρωρο στο παλιό λιμάνι των Σπετσών, θα υποδεχτεί μια καλλιτέχνιδα με ευρείς ορίζοντες και ευρωπαϊκή παιδεία, δημιουργό χωρίς σύνορα και κοσμοπολίτικη εμπειρία, για να παρουσιάσει την ατομική της έκθεση με έργα σε χειροποίητη μεταξοτυπία με τον τίτλο: «Χαρούμενα Ταξίδια». Τα εγκαίνια της έκθεσης θα πραγματοποιηθούν το Σάββατο 24 Αυγούστου, στις 8 το βράδυ.

3

Η ζωγράφος και χαράκτρια στη νέα δουλειά της διατηρεί τα μόνιμα χαρακτηριστικά της τέχνης, αυτά που έχουν τονίσει, κατά καιρούς, οι τεχνοκριτικοί: αισθητική ευφορία και λεπτή ισορροπία. Τα έργα της εκπέμπουν ένα μήνυμα αισιοδοξίας, σ’ ένα πνεύμα αφαιρετικό, με καθαρές και εύγλωττες προσεγγίσεις, που τις συνδέει ο εσωτερικός ρυθμός.

wpf672a7ebΗ Ίρις Ξυλά Ξαναλάτου γεννήθηκε στην Αθήνα, μεγάλωσε στην Αγγλία, όπου φοίτησε σε αγγλικό σχολείο και ακολούθως σπούδασε ζωγραφική και χαρακτική στο πανεπιστήμιο του Λονδίνου, Ινστιτούτο Froebel. Παρουσίασε ως τώρα τη δουλειά της σε ατομικές εκθέσεις στην Αθήνα και σε άλλες πόλεις στην Ελλάδα, στη Ρώμη, στην Οξφόρδη και τη Λευκωσία και πήρε μέρος σε μεγάλες διεθνείς διοργανώσεις, όπου και έτυχε διακρίσεων, δύο φορές στο Παρίσι, μία στη Μαδρίτη και μία στην Αθήνα. Εκπροσώπησε την Ελλάδα, πολλές φορές, σε εκθέσεις, κυρίως χαρακτικής, στο εξωτερικό. Κάποιες πρόσφατες συμμετοχές της ήταν στη Διεθνή Μπιενάλε Χαρακτικής του Γκουανλάν 2011, Κίνα (Μεγάλο Βραβείο) στη Διεθνή Μπιενάλε Χαρακτικής στο Τόκυο (όπου και βραβεύθηκε), σε Διεθνή Έκθεση Χαρακτικής στη Βαρκελώνη, και σε έκθεση στο μουσείο της Μόσχας με τίτλο «Απόψεις της Αθήνας από σύγχρονους Έλληνες Ζωγράφους».

1

Η έκθεσή της στην αίθουσα τέχνης Ακρόπρωρο θα διαρκέσει ως τις 9 Σεπτεμβρίου, και επειδή μόλις επέστρεψα από το θαυμάσιο σπίτι της στον Κάμπο της Σύρου όπου ήμουν καλεσμένη και που με τόση ευαισθησία έχει επιμεληθεί και στο οποίο βρίσκεται και ο θαυμάσιος κόσμος του ατελιέ της, θα είμαι από τις πρώτες που θα σπεύσω να την συγχαρώ. Αν βρίσκεστε στην γειτονιά, μην την χάσετε…

error: Content is protected !!