Τα Αποκαλυπτήρια του γλυπτού «ΑΙΓΙΝΑ, 2003» του Γιάννη Μόραλη!

12/09/2019 • ART

Η Πέγκυ Ζουμπουλάκη μας μιλάει για το γλυπτό «ΑΙΓΙΝΑ, 2003», και για τα αποκαλυπτήρια του την Δευτέρα 16 Σεπτεμβρίου 2019, στις 12:00, στην Αίγινα:
Δεν είναι τυχαίο που τελικά, ύστερα από όλες τις νόμιμες διαδικασίες και συζητήσεις, ο Δήμος της Αίγινας και η επιτροπή ειδικών που συστάθηκε για τον σκοπό αυτό, επέλεξαν το γλυπτό «ΑΙΓΙΝΑ, 2003» να τοποθετηθεί τελικά, στην οδό Καζαντζάκη, έξω από το σπίτι του -αχώριστου στη ζωή και στην τέχνη- φίλου του Μόραλη, Νίκου Νικολάου. Ήταν, όπως έλεγαν οι φίλοι του, «βίοι παράλληλοι».

«Είναι το δεύτερο σπίτι μου», έλεγε ο Γιάννης Μόραλης, αφού το δικό του, λίγα μέτρα πιο πέρα (σοφά χτισμένο από τον φίλο του Άρη Κωνσταντινίδη), ήταν ουσιαστικά το μεγάλο ατελιέ που δούλευε και ο χώρος που κοιμόταν τα καλοκαίρια που έμενε στην Αίγινα.

Πολλοί λίγοι, ελάχιστοι, είχανε πρόσβαση σε αυτό το σπίτι. Είναι γνωστό πως, όσοι επισκέπτονταν το νησί και ήθελαν να τον συναντήσουν, τους έβλεπε στου Νικολάου ή στο γνωστό καφενείο «ΑΙΑΚΕΙΟ», που γελώντας το έλεγε…το γραφείο μου!

Ι. Μόραλης – Π. Ζουμπουλάκη | Στο σπίτι του Νίκου Νικολάου, 2003

Σωστά λοιπόν, το σημείο που θα ήθελε ιδανικά να μπει αυτό το γλυπτό ήταν αυτό που επιλέξαμε! Το σπίτι του Νικολάου, μπροστά στη θάλασσα! Πίσω από τη μεγάλη πέτρινη πεζούλα, τις ελιές και τα δεντρολίβανα που κάθε ηλιοβασίλεμα -με ένα ποτήρι κρασί- τα καλοκαίρια, ήταν το καθιερωμένο σημείο συνάντησης των δύο φίλων, αλλά και της παρέας τους που όλο και μεγάλωνε… ο Καπράλος με την Σούλη, η Γιάννα, ο Πάνος και η Αιμιλία Σπανούδη, ο Γιάννης και η Άννα Μαΐλη, οι Σκαρπαλέζοι, οι Στράτοι, η Ρένα και ο Jean Louis Dumas, φίλοι, αγαπημένοι μαθητές, καλλιτέχνες της Αίγινας και όχι μόνο.
Και ποιος δεν είχε περάσει από το πιο φιλόξενο σπίτι της Αίγινας την εποχή εκείνη, το σπίτι του Νίκου και της Αγγέλας Νικολάου: Τσαρούχης, Ελύτης, η Ναταλία Μελά, ο Χατζιδάκις, ο Νίκος με την Χρύσα, η γλύπτρια Chryssa, o Takis, είναι λίγοι από αυτούς που θυμάμαι αυτή τη στιγμή.

Σήμερα λοιπόν σε μια σεμνή τελετή
μια επιθυμία
μια υπόσχεση
μια ευχή… έγιναν πραγματικότητα!

Ευχαριστίες σε όλους που βοήθησαν για να γιορτάσουμε αυτό το γεγονός, είναι πολλοί· χωρίς αυτούς δεν θα ήμασταν σήμερα όλοι μαζί στην Αίγινα.

Θα ακολουθήσει δεξίωση μετά την τελετή στο σπίτι του Νίκου Νικολάου.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Show Buttons
Hide Buttons