«Τα Αγάλματα και οι Ψυχές» στο Αίθριο του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου

26/04/2017 • LIFESTYLE

Στο Αίθριο του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου Αθηνών παρουσιάστηκε η πρόσφατη ποιητική συλλογή του Βαγγέλη Χρόνη «Τα Αγάλματα και οι Ψυχές», στα πλαίσια του νέου κύκλου εκδηλώσεων του Μουσείου με τίτλο «Αρχαιολογία και Ποίηση». Όπως ανέφερε στην ομιλία της η διευθύντρια του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου, κα Μαρία Λαγογιάννη, ο Βαγγέλης Χρόνης, «ποιητής βραβευμένος από την Ακαδημία Αθηνών αλλά και άλλους φορείς, με μεγάλη αγάπη για την αρχαιολογία, προσεγγίζει με αφαιρετική εκφραστικότητα τον χρόνο και τα σημάδια του στην καθημερινή ζωή και αναζητά με σύμμαχο τον σύντομο, πυκνό και αποφθεγματικό του στίχο τι είναι αυτό που απομένει από τις “ψυχές” των αγαλμάτων και των ανθρώπων που αυτές ανακαλούν. Ο Βαγγέλης Χρόνης, με τις γεμάτες παλμό ποιητικές εικόνες του, μας υπενθυμίζει παρήγορα πως η τέχνη επιτυγχάνει να αποτυπώσει κάτι από το φευγαλέο και το διαχρονικό της ανθρώπινης ύπαρξης».

Γιώργος Λιάνης, Βούλα Πατουλίδου, Βαγγέλης Χρόνης, Σωτήρης Χατζάκης

O συγκεκριμένος κύκλος εκδηλώσεων του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου πλαισιώνει την περιοδική έκθεση «Οδύσσειες», όπου ο ποιητικός λόγος του Ομήρου, του Καβάφη, του Σεφέρη, του Ελύτη και του Ρίτσου λειτουργεί ως βασικό ερμηνευτικό μέσο προσέγγισης των αρχαιοτήτων με τρόπο συμβολικό, αναδεικνύοντας τον διαχρονικό αγώνα του ανθρώπου για ευημερία και δημιουργία. Για το ποιητικό έργο του Βαγγέλη Χρόνη μίλησαν οι κ. Γ. Ν. Μανιώτης, Κώστας Γεωργουσόπουλος και Τίτος Πατρίκιος, ενώ ο συντονισμός της παρουσίασης έγινε από τον κ. Θανάση Θ. Νιάρχο.

Θανάσης Θ. Νιάρχος, Αλέκος Φασιανός, Κώστας Σπυριούνης, Γιάννης Σουλιώτης

Κική Δημουλά, Κώστας Γεωργουσόπουλος

Άρης Βασιλειάδης, Βάσω Παπαντωνίου, Βαγγέλης Χρόνης

Κική Δημουλά, Βούλα Πατουλίδου

Βαγγέλης Χρόνης, Σταμάτης Φασουλής

Αλέκος Φασιανός, Βαγγέλης Χρόνης

Άγγελος Παναγιώτου

Βασίλης Θεοχαράκης, Τάκης Μαυρωτάς

Ιάσων Τριανταφυλλίδης, Γιώργος & Μαρία Χατζηνάσιου

Γ.Ν. Μανιώτης, Θανάσης Θ. Νιάρχος, Κώστας Γεωργουσόπουλος, Τίτος Πατρίκιος

Λίζα Έβερτ, Βούλα Πατουλίδου, Θανάσης Καστανιώτης

Βαγγέλης Χρόνης

Ηρώ Σαΐα, Σταύρος Ξαρχάκος

Το Αίθριο του Μουσείου

Η εκδήλωση έκλεισε με την απαγγελία τριών ποιημάτων του από τον ίδιο τον ποιητή, ο οποίος, αφού ευχαρίστησε για την τιμή την υπουργό Πολιτισμού και Αθλητισμού, κα Λυδία Κονιόρδου, τη Γενική Γραμματέα Πολιτισμού, κα Μαρία Ανδρεαδάκη-Βλαζάκη, και τη Διευθύντρια του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου, κα Μαρία Λαγογιάννη, ανέφερε μεταξύ άλλων: «Το Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο στεγάζει μοναδικούς και σπάνιους θησαυρούς, τους σημαντικότερους του κόσμου. Θησαυρούς που χρονολογούνται από την περίοδο της “παραγωγικής επανάστασης” του ανθρώπου, δηλ. από το 6.800 π.Χ.».

Φωτογραφίες: Studio Panoulis

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Show Buttons
Hide Buttons