Στην Εθνική Βιβλιοθήκη της Ελλάδος, στο Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος, παρουσιάστηκε το διαδικτυακό πρόγραμμα Ηey, Success που προσφέρει ευκαιρίες υποτροφιών αλλά και απασχόλησης σε διεθνή κλίμακα (έχουν εγγραφεί 120.073 ενδιαφερόμενοι από 123 χώρες – οι 21.401 από την Ελλάδα), ή πάλι η ethelon, ένας οργανισμός που έχει συμβάλει με περισσότερες από 500.000 ώρες εθελοντισμού σ’ όλη την Ελλάδα, το σχέδιο Ithaca που 5 φορές την εβδομάδα προσφέρει χρήση πλυντηρίου για τα ρούχα αστέγων σε μέρη της Αθήνας (πάνω από 1.250 πλυσίματα για 150 άτομα).
Ή πάλι το Προσφέρω στην Λάρισα, που οργάνωσε την διανομή 4 τόνων ρουχισμού και σέρβιρε 3.400 γεύματα σε 1500 πρόσφυγες από την διάθεση πλεονασμάτων της τοπικής κοινωνίας, το GEOMISΟ ένα πρωτοπόρο λογισμικό που συνδέει τον κόσμο του Προγραμματισμού και του Σχεδιασμού (Computer Aided Design με Computer Aided Engineering), ή το Code it Like a Girl που άνοιξε τις δυνατότητες ψηφιακής εργασίας, με 350 workshops, σε κορίτσια ανά την Ελλάδα ώστε να βοηθήσει να γεφυρωθεί το ψηφιακό χάσμα.
Καλωσορίζοντας τους 72 συμμετέχοντες του “Angelopoulos 100” η Γιάννα Αγγελοπούλου – που είχε την πρωτοβουλία του προγράμματος [σε διασύνδεση με το CGIU του Ιδρύματος Κλίντον] – είπε ότι, γι αυτήν, η κοινότητα των υποτρόφων που δημιουργήθηκε είναι το πιο σημαντικό επίτευγμα. Το γεγονός, δηλαδή ότι «νέοι άνθρωποι, που επιμένουν στην Ελλάδα, αλλά είναι ανοιχτοί στον κόσμο» κάνουν τα σχέδιά τους πραγματικότητα. «Φέρνουν τις ιδέες τους σε επαφή με τις δυσκολίες, προσπερνούν, προσαρμόζονται, επιμένουν – αλλά και ανακαλύπτουν τα σχέδια άλλων, αλληλοστηρίζονται, δεν δέχονται τα «Όχι» που αφθονούν στην κοινωνία μας».
Η Holly Sargent, του Χάρβαρντ, που υπήρξε η οργανωτική υπεύθυνος του Προγράμματος και της διασύνδεσης με το Clinton Global Initiative University έδωσε μια συνολική εικόνα των 5 διαδοχικών Ελληνικών ομάδων υποτρόφων, «που ξεχώρισαν από τα 6.250 σχέδια. Και στάθηκε στην ικανότητα των Ελληνικών σχεδίων να διεκδικήσουν και να πετύχουν «συνέχεια και βιωσιμότητα, υπό τις ιδιαίτερα δύσκολες Ελληνικές συνθήκες».
Τον εκπαιδευτικό χαρακτήρα της συνάντησης, ενίσχυσε η παρουσία σημαντικών ομιλητών, απ’ τον Ελληνικό και διεθνή επιχειρηματικό κόσμο, προσφέροντας τα κατάλληλα ερεθίσματα στους υποτρόφους για την ανάπτυξη των ιδεών τους.
Όπως τόνισε κι ο πρόεδρος των υποτρόφων, Μηλιαρέσης Κωσταπάνος, “Μέρες όπως αυτή, μας δίνουν την απαραίτητη έμπνευση και τα εφόδια να συνεχίσουμε την προσπάθεια μας ν’ αφήσουμε αυτόν τον διαρκώς μεταβαλλόμενο κόσμο -κι αυτήν την χώρα- λίγο καλύτερη απ’ ό,τι την βρήκαμε”.