Strange Cities, Athens: Η παράξενη πόλη μας μύρισε άνθη νεραντζιάς…

21/04/2015 • ART, GO

Δείτε την Αθήνα με τα μάτια εκείνων που δεν την είδαν ποτέ. Μία παράξενη έκθεση για τη δική μας παράξενη πόλη. Η παράξενη πόλη μας μύρισε άνθη νεραντζιάς. Μια γιορτή για την Αθήνα στην έκθεση Strange Cities: Athens, Παράξενες Πόλεις: Αθήνα…

Follow me...

Follow me…

athens6

athens2

Μια γιορτή στήθηκε χθες βράδυ, με περισσότερα από 3500 άτομα να συγκεντρώνονται στη Διπλάρειο Σχολή -πλατεία Θεάτρου 3- με αφορμή τα εγκαίνια της έκθεσης Παράξενες Πόλεις: Αθήνα (Strange Cities: Athens) που διοργανώνει το Ίδρυμα Ωνάση και η Στέγη. Άνθρωποι όλων των ηλικιών έδειξαν την αγάπη τους για την παράξενη Αθήνα, κατακλείζοντας τον χώρο της έκθεσης αλλά και όλη την πλατεία Θεάτρου. Ανάμεσα τους οι Ελευθερία Αρβανιτάκη, Κωνσταντίνος Βήτα, Βασίλης Καλλίδης, Μενέλαος Καραμαγγιώλης, Νίκος Περάκης, Poka-Yio, Τάσος Μπουλμέτης, Ευθύμης Φιλίππου. Η ομάδα επιμελητών Double Decker (Wilhelm Finger και Μελίτα Σκαμνάκη) από το Λονδίνο επέλεξε τους καλλιτέχνες από όλο τον κόσμο που δημιούργησαν πρωτότυπα έργα για μια παράξενη πόλη που δεν έχουν επισκεφτεί ποτέ! Το Spacelab Architecture (Σωτήρης Χαΐνης, Βάνα Κριμνιώτη) με έδρα την Αθήνα είχε την επιμέλεια του χώρου και ανέδειξε το υπέροχο ιστορικό κτίριο της Διπλαρείου Σχολής. Ο χώρος της έκθεσης, κατάμεστος από κόσμο που διασκέδαζε με τις μουσικές του Πάνου Σουρούνη από τον Pepper, ευωδίαζε νεράντζια και λουλούδια που ευδοκιμούν στην Αθήνα, με τα αρωματικά χώρου της Ε2 Aroma. Η έκθεση, που τελεί υπό την αιγίδα του Δήμου Αθηναίων, μας δίνει την αφορμή να γνωρίσουμε και να αγαπήσουμε την πόλη μας ακόμα περισσότερο. Μια σειρά από παράλληλες δράσεις πλαισιώνουν την έκθεση. Διαδρομές – περιηγήσεις στην Αθήνα στα μονοπάτια των περιηγητών του 18ου-19oυ αιώνα σε συνεργασία με την Big Olive, οργανωμένες βόλτες με ποδήλατα στην Αθήνα που οδηγούν στην έκθεση Strange Cities, βόλτες με πωλητές του περιοδικού δρόμου «Σχεδία».

Aφροδίτη Παναγιωτάκου

Aφροδίτη Παναγιωτάκου

Νίκος Αθανασόπουλος, Μελίτα Σκαμνάκη

Νίκος Αθανασόπουλος, Μελίτα Σκαμνάκη

Εργαστήρια για την παρασκευή του δικού μας «βρώμικου» με τις οδηγίες του σεφ Βασίλη Καλλίδη, αρχιτεκτονικές συμβουλές από υπότροφους του Ιδρύματος Ωνάση για τον προσωπικό μας χώρο, εργαστήρια μεταξοτυπίας με τυπώματα πάνω σε παλιούς χάρτες και αφίσες της πόλης, εργαστήρια animation, εργαστήριο εφήβων για τη σημασία των «παράξενων» πόλεων, workshop για νέους καλλιτέχνες, ποδηλατικό εργαστήριο με συμβουλές και επί τόπου παρεμβάσεις από επαγγελματίες του χώρου. Συζητήσεις με πρέσβεις ξένων χωρών που «διορίστηκαν» στην Αθήνα και μιλούν για την εμπειρία τους στην πόλη μας, συζήτηση με θέμα τους περιηγητές του 18ου και του 19ου αιώνα που επισκέφθηκαν και έγραψαν για την Αθήνα, ένα απόγευμα αφιερωμένο στα αδέσποτα ζώα όπου θετικοί εκπαιδευτές ζώων, κτηνίατροι, εκπρόσωποι του φιλοζωικού κινήματος αλλά και καθημερινοί «ήρωες», μεταδίδουν τη γνώση και την εμπειρία τους, για μια καλύτερη συμβίωση με τα αδέσποτα ζώα στην πόλη.

Σοφία Δοξιάδη, Κωνσταντίνα Χρυσανθακοπούλου, Θωμάς Δοξιάδης

Σοφία Δοξιάδη, Κωνσταντίνα Χρυσανθακοπούλου, Θωμάς Δοξιάδης

Μία έκθεση αφιερωμένη στο vintage και σε σπάνια δείγματα ποδηλάτων μιας άλλης εποχής, έκθεση εφήβων που φτιάχνουν μια εγκατάσταση για την Αλεξάνδρεια του μυαλού τους, μέσα από το καβαφικό έργο Δράσεις στον ψηφιακό χώρο. Πώς φαντάζονται την Αθήνα οι κάτοικοι των ακριτικών περιοχών της Ελλάδας (Video: Χρήστος Σαρρής), πώς βλέπουν την Αθήνα οι αλλοδαποί Υπότροφοι του Ιδρύματος Ωνάση (Video: Σταύρος Πετρόπουλος), οι διαδρομές στην πόλη με οδηγούς τρεις μη βλέποντες Υποτρόφους του Ιδρύματος Ωνάση (Video: Σταύρος Πετρόπουλος), πώς φαντάζονται την Αθήνα Έλληνες δεύτερης και τρίτης γενιάς στην Αμερική, φωτογραφίες με το ποδήλατο της παιδικής σας ηλικίας που θα εκτίθενται στην έκθεση Παράξενα Ποδήλατα….

Σωτήρης Χαϊνής, Νίκος Αθανασόπουλος, Βάνα Κριμνιώτη

Σωτήρης Χαϊνής, Νίκος Αθανασόπουλος, Βάνα Κριμνιώτη

Άλεξ Κάβδας

Άλεξ Κάβδας

Τάκης Μαυρωτάς

Τάκης Μαυρωτάς

Νίκος Σταμπολίδης, Ίρις Κρητικού

Νίκος Σταμπολίδης, Ίρις Κρητικού

Τάσος Μπουλμέτης, Αφροδίτη Παναγιωτάκου, Αντώνης Παπαδημητρίου

Τάσος Μπουλμέτης, Αφροδίτη Παναγιωτάκου, Αντώνης Παπαδημητρίου

Νίκος Περάκης

Νίκος Περάκης

Νίκος Νικητέας

Νίκος Νικητέας

Μελίτα Σκαμνάκη, Poka Yo, Wilhelm Finger

Μελίτα Σκαμνάκη, Poka Yo, Wilhelm Finger

"Strange Cities: Athens"

“Strange Cities: Athens”

Πώς θα μπορούσε να αποτυπώσει κάποιος την Αθήνα αν δεν την είχε δει ποτέ; Αυτό θελήσαμε να ανακαλύψουμε, ζητώντας από 24 καλλιτέχνες από όλο τον κόσμο να δημιουργήσουν ένα έργο με θέμα την Αθήνα. Η προϋπόθεση ήταν να μην την έχουν επισκεφθεί ποτέ. Ποιοι είναι οι πιο έντονοι συνειρμοί που δημιουργούνται σε κάποιον όταν μόνο φαντάζεται την Αθήνα χωρίς να έχει αντικρύσει ποτέ ούτε μια γωνιά της; Σε αυτά τα ερωτήματα έρχεται να απαντήσει η έκθεση–δρώμενο Strange Cities: Athens. Μια έκθεση για την Αθήνα, απαλλαγμένη ωστόσο από κάθε κοινοτοπία που μπορεί να συνεπάγεται αυτή η περιγραφή. Ένα κουτί έμπνευσης στάλθηκε στους καλλιτέχνες αυτούς με σκοπό να αφυπνίσει τη φαντασία τους και να την κατευθύνει στους δρόμους μιας πόλης, που κανένας τους δεν έχει δει αλλά όλοι φέρουν στο φαντασιακό τους. To κουτί αυτό περιείχε το ποίημα «Γιασεμί» του Γιώργου Σεφέρη, δύο κεφάλαια από το βιβλίο «Η Αθήνα της μίας διαδρομής» του Πέτρου Μάρκαρη, το τραγούδι «Μια πόλη μαγική», σε στίχους και μουσική του Μάνου Χατζηδάκι, το μουσικό κομμάτι «2» του Κωνσταντίνου Βήτα, μια συνταγή για γεμιστά και δώδεκα αρχεία ήχων από την Αθήνα, αλλά κανένα οπτικό στοιχείο της Αθήνας. Τι ανέδειξαν οι λέξεις, οι ήχοι και οι γεύσεις; Μια σειρά έργων που δημιουργήθηκαν μέσα από τη ζωγραφική, τη φωτογραφία, το σχέδιο, νέες τεχνολογίες, και που -σε πρώτη ανάγνωση- πολύ μικρή σχέση έχουν με τις γραφικές απεικονίσεις της Αθήνας που ξέρουμε. Οι καλλιτέχνες που συμμετέχουν στην έκθεση προκαλούν τον επισκέπτη να ακολουθήσει τις βαθύτερες διαδρομές των έργων τους, να ανακαλύψει το σημείο συνάντησής τους με την πόλη και να δει πώς την βλέπουν οι άλλοι.

Λάκης Γαβαλάς

Λάκης Γαβαλάς

Άννα Χατζηνάσιου

Άννα Χατζηνάσιου

 

Αλέξανδρος Κασσανδρινός, Νίκος Κακαβούλης

Αλέξανδρος Κασσανδρινός, Νίκος Κακαβούλης

Παύλος Ιωαννίδης

Παύλος Ιωαννίδης

Μαρία Φιλοπούλου, Αφροδίτη Παναγιωτάκου, Ίρις Κρητικού

Μαρία Φιλοπούλου, Αφροδίτη Παναγιωτάκου, Ίρις Κρητικού

Φωτογραφίες: Studio Panoulis

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Show Buttons
Hide Buttons