ΑΥΤΟΠΤΗΣ ΜΑΡΤΥΡΑΣ

Στην Μυροβόλο Χίο, τόπο ανέπαφο στο πέρασμα του χρόνου, πραγματοποιήθηκε, το «1ο Μεσαιωνικό Φεστιβάλ Χίου»

Στην Μυροβόλο Χίο, τόπο ευλογημένο, ανέπαφο στο πέρασμα του χρόνου, πραγματοποιήθηκε, το «1ο Μεσαιωνικό Φεστιβάλ Χίου», από την Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου υπό την αιγίδα του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού και του ΕΟΤ. Μέσα σε τρεις ημέρες διοργανώθηκαν επτά παράλληλες εκδηλώσεις στην πόλη και στα μεσαιωνικά χωριά της Χίου που προσέλκυσαν το ενδιαφέρον επισκεπτών, ταξιδιωτών, κατοίκων του νησιού αλλά και των εκπροσώπων των ΜΜΕ που ταξίδεψαν ειδικά για το Φεστιβάλ στο νησί.

Ο περιφερειάρχης Βορείου Αιγαίου Κωνσταντίνος Μουτζούρης, Αντιπεριφερειάρχης Τουρισμού Νικόλαος Νύχτας, Δήμητρα Μουτζούρη με την Ομάδα Μεσαιωνικής Αναβίωσης RITTER HELLAS

Κατερίνα Γερονικολού, Γιάννης Τσιμιτσέλης και η Ομάδα Μεσαιωνικής Αναβίωσης RITTER HELLAS

Ο Κωνσταντίνος Μουτζούρης (περιφερειάρχης Βορείου Αιγαίου), Κατερίνα Γερονικολού, Δήμητρα Μουτζούρη, Γιάννης Τσιμιτσέλης

Πάρης Σίβρης, Νίκος Γεωργιάδης

Με οδηγό την Τέχνη, το «1ο Μεσαιωνικό Φεστιβάλ», έκανε μια αναδρομή στην ιστορία και στον Πολιτισμό της Χίου από τα χρόνια του Μεσαίωνα και της Αναγέννησης μέχρι σήμερα. Πιο συγκεκριμένα ο διεθνούς φήμης καταξιωμένος σκηνογράφος, ενδυματολόγος και ζωγράφος Γιάννης Μετζικώφ, που κατάγεται από την Χίο συμπράττοντας με τον επίσης σημαντικό και πολύ αγαπητό σκηνοθέτη και ηθοποιό Αντώνη Λουδάρο δημιούργησαν ένα εικαστικό δρώμενο, με τίτλο «Χρώματα μιας άλλης εποχής», που φιλοξενήθηκε στο Κάστρο της Χίου. Η ιδιαίτερη εικαστική παράσταση κατάφερε να ζωντανεύσει μεσαιωνικές και αναγεννησιακές μνήμες με ένα μοναδικό συνδυασμό μουσικής, ποίησης και θεάματος και με αναφορές στην ιστορία της Χίου.

Καίτη Μετζικώφ, Γιάννης Μετζικώφ

Γωγώ Αυγερινοπούλου, Κατερίνα Γερονικολού

Την παρουσίαση του Φεστιβάλ έκανε η Κατερίνα Γερονικολού, που έχει αγαπήσει πολύ το νησί μετά την περσινή παραμονή της εκεί με αφορμή τα γυρίσματα της ταινίας «Σμύρνη μου αγαπημένη». Ο Αντώνης Λουδάρος συνδύασε τον χορό, τη μουσική, την υποκριτική και την ποίηση και δημιούργησε μια «μέθεξη», που βίωσαν οι θεατές, που κατέκλεισαν την πλατεία του Κάστρου της πόλης της Χίου. Η Τέχνη ένωσε με τρόπο, που μόνο εκείνη μπορεί, μνήμες, μνημεία, ανθρώπους κι εποχές και τα κοστούμια του Γιάννη Μετζικώφ «ζωντάνευσαν».

Κωνσταντίνος Μουτζούρης (περιφερειάρχης Βορείου Αιγαίου), Δήμητρα Μουτζούρη, Νότης Μηταράκης (Υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου)

Μάριος Καζάς, Ναδίνα Τζιάτζιου, Θάνος Ζήσης, Γιάννης Μετζικώφ, Καίτη Μετζικώφ

Οι εκδηλώσεις ολοκληρώθηκαν με ένα παραδοσιακό γλέντι που στήθηκε στην πλατεία των Μεστών με Χιώτες μουσικούς, τραγουδιστές αλλά και πολιτιστικούς συλλόγους των Μεστών και του Νεοχωρίου και κράτησε μέχρι τις πρώτες πρωινές ώρες. Υποστηριχτής του Φεστιβάλ ήταν η Ανακύκλωση Αιγαίου στο πλαίσιο της πράσινης και βιώσιμης ανάπτυξης του προωθεί η Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου.

Παραδοσιακό γλέντι που στήθηκε στην πλατεία των Μεστών

Παράλληλα, ο Σεβασμιότατος Αρχιεπίσκοπος Αμερικής, κ.κ. Ελπιδοφόρος, τίμησε με την παρουσία του το «1ο Μεσαιωνικό Φεστιβάλ Χίου» και εγκαινίασε την έκθεση αναγεννησιακών κοστουμιών του Γιάννη Μετζικώφ και την παράλληλη έκθεση σύγχρονων κατασκευών μεσαιωνικών πανοπλιών σπαθιών και κοσμημάτων του γλύπτη -μεταλλουργού Πάρη Σίβρη, στο Ίδρυμα «Μαρία Τσάκος» στην πόλη της Χίου.

Γωγώ Αυγερινοπούλου, Δήμητρα Μουτζούρη, Γιάννης Μετζικώφ, Σεβασμιότατος Αρχιεπίσκοπος Αμερικής Ελπιδοφόρος, Κωνσταντίνος Μουτζούρης (περιφερειάρχης Βορείου Αιγαίου), Ελευθερία Αρβανιτάκη

Ο ακαδημαϊκός, διαστημικός επιστήμονας Σταμάτης Κριμιτζής με την Δήμητρα Μουτζούρη την Ειρήνη Νικολοπούλου και τον αρχιτέκτονα Μανώλη Βουρνούς

Μαρία Λεμονιά, Κατερίνα Γερονικολού, Αλέξανδρος Καρατζάς

Δέσποινα Σαββοπούλου, Ελευθερία Αρβανιτάκη, Αριστούλα Μπέσιου, Γωγώ Αυγερινοπούλου

Βίβιαν Μπενέκου, Δημήτρης Λυμπερόπουλος, Ευφροσύνη Πολυζώη

Σταμάτης Κριμιτζής, Ναδίνα Τζιάτζιου

Στην εκδήλωση, που παρουσίασε η δημοσιογράφος Ειρήνη Νικολοπούλου, μίλησαν ο ακαδημαϊκός, διαστημικός επιστήμονας με διακεκριμένη επαγγελματική σταδιοδρομία και πρωτοπόρος ερευνητής με συμμετοχή στα σπουδαιότερα διαστημικά προγράμματα των Η.Π.Α. και της NASA αλλά και της διεθνούς επιστημονικής κοινότητας Σταμάτης Κριμιτζής, ο διεθνούς φήμης σκηνογράφος, ενδυματολόγος και ζωγράφος Γιάννης Μετζικώφ, ο βραβευμένος αρχιτέκτων Μανώλης Βουρνούς κι η καθηγήτρια Ιστορίας της Αρχιτεκτονικής Δώρα Μονιούδη- Γαβαλά η όποια τοποθετήθηκε στο ιστορικό πλαίσιο αυτής της περιόδου.

H Ελευθερία Αρβανιτάκη και ο Αρχιεπίσκοπος Αμερικής Ελπιδοφόρος

Το 1ο Μεσαιωνικό Φεστιβάλ ολοκληρώθηκε με τη συναυλία της καταξιωμένης ερμηνεύτριας Ελευθερίας Αρβανιτάκη στον Βοτανικό Κήπο του Αιγαίου στην περιοχή Νένητα.

Ελευθερία Αρβανιτάκη

Ο Σεβασμιότατος Αρχιεπίσκοπος Αμερικής κ.κ. Ελπιδοφόρος συνοδευόμενος από τον Περιφερειάρχη Κωνσταντίνο Μουτζούρη παρευρέθηκε στην συναυλία της σπουδαίας τραγουδίστρια κι απόλαυσε την βραδιά με εκείνη να τον ευχαριστεί από σκηνής για την τιμητική του παρουσία στην εκδήλωση. Ας σημειωθεί ότι η γνωριμία τους κι η φιλία τους κρατάει χρόνια από τότε που ήταν ιερωμένος στο Πατριαρχείο της Κωνσταντινούπολης.

Φωτογραφίες: Studio Panoulis

error: Content is protected !!