ΑΥΤΟΠΤΗΣ ΜΑΡΤΥΡΑΣ

Στην Μαριάννα Β. Βαρδινογιάννη το «Βραβείο Nelson Mandela 2020»!

Η ύψιστη τιμή για την ανθρωπιστική προσφορά, το «Βραβείο Nelson Mandela 2020», απονεμήθηκε από τη Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών στην Πρέσβυ Καλής Θελήσεως της UNESCO κυρία Μαριάννα Β. Βαρδινογιάννη. Η απονομή έγινε παρουσία της Α.Ε. του Προέδρου της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ κυρίου Tijjani Muhammad-Bande και της Α.Ε. του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ κυρίου Antonio Guterres στο πλαίσιο ανεπίσημης συνάντησης της Γενικής Συνέλευσης του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών που πραγματοποιήθηκε με την ευκαιρία της Παγκόσμιας Ημέρας Nelson Mandela, λόγω των συνθηκών διαδικτυακά, τη Δευτέρα 20 Ιουλίου 2020.

Το Βραβείο «Nelson Rohilhalha Mandela 2020» απονεμήθηκε στην Μαριάννα Β. Βαρδινογιάννη ως αναγνώριση της 30ετούς προσφοράς της στην μάχη κατά του παιδικού καρκίνου μέσα από τα δύο Ιδρύματα που έχει ιδρύσει και είναι αφιερωμένα στα παιδιά: το ένα Ίδρυμα που φέρει το όνομά της, και το άλλο το Σωματείο «ΕΛΠΙΔΑ – Σύλλογος Φίλων Παιδιών με καρκίνο».
Η Μαριάννα Β. Βαρδινογιάννη έλαβε αυτή την τιμητική διάκριση από κοινού με τον Δρ. Morissanda Kouyaté, από την Γουινέα, που τιμήθηκε για την αφοσίωση του στον αγώνα κατά της κλειτοριδεκτομής.

Η Μαριάννα Β. Βαρδινογιάννη παρακολουθεί την ομιλία του Προέδρου της ΓΣ του ΟΗΕ, Tijjani Muhammad-Bande

Αυτό το σπουδαίο βραβείο καθιερώθηκε από τον ΟΗΕ το 2015 και απονέμεται κάθε πέντε χρόνια σε δυο προσωπικότητες, έναν άνδρα και μια γυναίκα, από διαφορετικές χώρες, οι οποίοι έχουν αφιερώσει τη ζωή τους στην υπηρεσία της ανθρωπότητας ακολουθώντας τους σκοπούς και τους στόχους του ΟΗΕ, ενώ παράλληλα αποτίει φόρο τιμής στη συναρπαστική ζωή του Νέλσον Μαντέλα και στην κληρονομιά που άφησε για τη συμφιλίωση, την πολιτική αλλαγή και τον κοινωνικό μετασχηματισμό.
Η απονομή αυτής της κορυφαίας τιμητικής διάκρισης στην Μαριάννα Β. Βαρδινογιάννη τιμά ολόκληρη την οικογένεια των Πρέσβεων Καλής Θελήσεως της UNESCO. Η ακούραστη ακτιβίστρια για τα δικαιώματα των παιδιών και των ευπαθών ομάδων έχει αφιερώσει τη ζωή της στην προάσπιση της ειρήνης, της εκπαίδευσης και της διατήρησης της πολιτιστικής κληρονομίας.

Στην τοποθέτησή της στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ κατά τη διάρκεια της οποίας της απονεμήθηκε το «Βραβείο Nelson Mandela 2020», με την ευκαιρία της Παγκόσμιας Ημέρας Nelson Mandela, η κυρία Βαρδινογιάννη είπε: «Έμαθα πολλά από το παράδειγμα του Νέλσον Μαντέλα, το μαχητικό του πνεύμα, το πάθος του, την αποφασιστικότητά του, το θάρρος και τις ιδέες του. Στη ζωή μας χρειαζόμαστε έμπνευση και παραδείγματα για να αντλήσουμε εσωτερική δύναμη και να συνεχίσουμε. Ο Νέλσον Μαντέλα ήταν η έμπνευσή μου και συγκινήθηκα βαθιά όταν έγινε Πρέσβης Καλής Θελήσεως της UNESCO. Για μένα ήταν κάτι παραπάνω από ηγέτης και οραματιστής. Ήταν, και θα παραμείνει για πάντα, ένα παγκόσμιο σύμβολο του ανθρωπισμού».

Η Μαριάννα Β. Βαρδινογιάννη με την Γενική Διευθύντρια της UNESCO Audrey Azoulay

Η Μαριάννα Β. Βαρδινογιάννη είναι Πρέσβυς Καλής Θελήσεως της UNESCO από το 1999, εκπληρώνοντας αυτό τον ρόλο μέσα από την πραγματοποίηση σημαντικού ανθρωπιστικού έργου. Έχει συμβάλει σε πολλές δραστηριότητες και προγράμματα της UNESCO. Το παράδειγμα του Nelson Mandela, ο οποίος ήταν επίσης Πρέσβης Καλής Θελήσεως της UNESCO από το 2005 μέχρι τον θάνατό του το 2013, υπήρξε πηγή έμπνευσης σε όλη της την δράση. Αυτό το βραβείο αποτελεί επομένως διπλή τιμή για την UNESCO.

Μαριάννα Β. Βαρδινογιάννη, Νίκος Δένδιας

Με αφορμή την βράβευση της κυρίας Μαριάννας Βαρδινογιάννη με το Βραβείο Νέλσον Μαντέλα έτους 2020 των Ηνωμένων Εθνών, πραγματοποιήθηκε τιμητική εκδήλωση στο Υπουργείο Εξωτερικών, κατά την διάρκεια της οποίας ο κύριος Δένδιας ανέφερε πως εισηγήθηκε στην Πρόεδρο της Δημοκρατίας να “παρασημοφορήσει την κυρία Βαρδινογιάννη με τον Μεγαλόσταυρο του Τάγματος της Ευποιιας ως αναγνώριση του έργου της”. Μάλιστα ο κύριος Δένδιας πρόσθεσε πως “η Πρόεδρος της Δημοκρατίας έχει αποδεχτεί την εισήγηση αυτή”.

Φωτογραφίες: Studio Panoulis

error: Content is protected !!