Στην Κέρκυρα «Οι θεώμενοι» του Εδουάρδου Σακαγιάν!

08/06/2021 • ART

Η Πινακοθήκη Δήμου Κεντρικής Κέρκυρας & Διαποντίων Νήσων ανοίγει τον φετινό κύκλο περιοδικών εκθέσεων στο Τμήμα Περιστυλίου, φιλοξενώντας έναν από τους σημαντικότερους εκπροσώπους της σύγχρονης παραστατικής ελληνικής ζωγραφικής.

Εδουάρδος Σακαγιάν
Αυτοπροσωπογραφία με αντικείμενα
1988-1989

 

Ο ζωγράφος Εδουάρδος Σακαγιάν, με σπουδές στην Ανώτατη Σχολή Καλών Τεχνών, δασκάλους τους Μόραλη και Μυταρά, με υποτροφία στην École Nationale Supérieure des Beaux-Arts της Γαλλίας και κάτοχος σημαντικών βραβείων, εδώ και χρόνια ζει και δημιουργεί ανάμεσα σε δύο αγαπημένες του πόλεις, το Παρίσι και την Αθήνα.

Εδουάρδος Σακαγιάν
Θεατές
2008
βινυλικό σε μουσαμά
30 x 23 εκ.
Συλλογή Σωτήρη Φέλιου

Με ατομικές εκθέσεις στη Νέα Υόρκη, το Παρίσι, τη Βιέννη, την Αθήνα, τη Θεσ/νίκη και με πολλές συμμετοχές σε ομαδικές εκθέσεις, ο Ε. Σακαγιάν παρουσιάζεται για πρώτη φορά στην Κέρκυρα, μέσω της έκθεσης που φιλοξενείται κατά την περίοδο 08 Ιουνίου – 23 Ιουλίου 2021, στο Τμήμα Περιοδικών Εκθέσεων Περιστυλίου.

Εδουάρδος Σακαγιάν
Γυναίκα σε ταράτσα
1984
τέμπερα σε χαρτί
46 x 32 εκ.
Συλλογή Σωτήρη Φέλιου

Τα έργα της έκθεσης προέρχονται από τη «Συλλογή Σωτήρη Φέλιου». Ένας από τους σημαντικότερους Έλληνες συλλέκτες, με πάνω από 1.000 έργα Ελλήνων καλλιτεχνών στην συλλογή, ο Σωτήρης Φέλιος συμπράττει με την Πινακοθήκη για δεύτερη φορά, μετά την έκθεση του Τάσου Μαντζαβίνου το 2018.

Εδουάρδος Σακαγιάν
Ο χωριάτης
1990
λάδι σε μουσαμά
66,7 x 58,7 εκ.
Συλλογή Σωτήρη Φέλιου

Για τον ζωγράφο Εδουάρδο Σακαγιάν, η επιμελήτρια της έκθεσης – ιστορικός Τέχνης, Ροζαλία Αδαμοπούλου γράφει: «(…) Η τέχνη του Σακαγιάν ενέχει μια ιδιότυπη και προσωπική ρεαλιστική ματιά που συνδυάζεται με στοιχεία της φαντασίας, της μνήμης, του υποσυνειδήτου ή του ονείρου, παραπέμποντας σε υπερρεαλιστικές επιρροές που αποδίδονται με έντονο εξπρεσιονιστικό χρώμα.»

Εδουάρδος Σακαγιάν
Θεατές
2008
βινυλικό σε μουσαμά
30 x 23 εκ.
Συλλογή Σωτήρη Φέλιου

Ενώ για την έκθεση που παρουσιάζεται στην Πινακοθήκη, αναφέρει: «Οι δημοφιλείς θεατές του Σακαγιάν εκπροσωπούν συχνά την τέχνη του. Ο ζωγράφος έχει ασχοληθεί ενδελεχώς με την αποτύπωση πολλών και ποικίλων ανθρώπινων εικονογραφικών τύπων, που στρέφονται προς τον θεατή δίνοντας την εντύπωση ότι παρακολουθούν κάποιο θέαμα που βρίσκεται στη θέση του. Θεατές και θεώμενοι, σε ρόλους που εναλλάσσονται με δεξιοτεχνία, αποτελούν το αντικείμενο της ζωγραφικής θεματικής του Σακαγιάν, στην έκθεση “Οι θεώμενοι” (…)

Εδουάρδος Σακαγιάν
In Paradisum
2006
βινυλικό, λάδι και μολύβι σε μουσαμά
187 x 146,5 εκ.
Συλλογή Σωτήρη Φέλιου

Τα εγκαίνια της έκθεσης θα πραγματοποιηθούν σήμερα Τρίτη 8 Ιουνίου στις 8:00 μ.μ., με όλα τα προβλεπόμενα μέτρα προστασίας που ισχύουν για την αντιμετώπιση του κινδύνου διασποράς της COVID-19.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Show Buttons
Hide Buttons