ΑΥΤΟΠΤΗΣ ΜΑΡΤΥΡΑΣ

Στα εγκαίνια της έκθεσης του Γιάννη Αδαμάκου στην γκαλερί Citronne!

Η γκαλερί  CITRONNE – Αθήνα ξεκίνησε την φθινοπωρινή σεζόν με τα εγκαίνια της ατομικής έκθεσης “INSIGHT” του Γιάννη Αδαμάκου, παρουσιάζοντας ένα τμήμα της εικαστικής δημιουργίας του καλλιτέχνη, από το 2019 έως 2021. To “INSIGHT”, δηλαδή η ενόραση, είναι ο τίτλος τον οποίο επέλεξε ο καλλιτέχνης για να χαρακτηρίσει συλλογικά και συνολικά τα έργα αυτής της περιόδου (2019- 2021). Χθες βράδυ, έσπευσαν στην γκαλερί CITRONNE οι φιλότεχνοι Αθηναίοι, για να θαυμάσουν από κοντά τα έργα του Αδαμάκου,  φτιαγμένα αποκλειστικά με γραφίτη.

O Γιάννης Αδαμάκος με την σύζυγο του Αμαλία

Πρόκειται για δημιουργίες αυτοτελείς και, ταυτοχρόνως, αναπόσπαστα τμήματα μιας ευρύτερης ενότητας έργων, τα οποία διαφοροποιούνται μόνον ως προς το μέγεθος και τα χρησιμοποιούμενα υλικά. Η ενότητα συμπληρώνεται με έργα φτιαγμένα με λάδια σε καμβά, τα οποία θα εκτεθούν στην ατομική έκθεση του καλλιτέχνη στην Πινακοθήκη του Δήμου Αθηναίων.

O Γιάννης Αδαμάκος με την οικοδέσποινα της Γκαλερί Citronne Τατιάνα Σπινάρη Πολλάλη, που επιμελήθηκε την έκθεση

Τα έργα του Αδαμάκου, σχεδόν στο σύνολό τους, αφορμώνται από ένα τοπίο. Όμως, το τοπίο αυτό ούτε τοποθετείται ούτε οροθετείται. Ο Γιάννης Αδαμάκος είναι ένας βαθύτατα στοχαστικός και δι-ορατικός καλλιτέχνης. Παρατηρεί, αλλά ταυτοχρόνως αφαιρεί. Ονειρεύεται, αλλά ταυτοχρόνως γεωμετρεί. Καταγράφει, αλλά ταυτοχρόνως προβλέπει. Σε αυτήν την μοναχική διαδικασία ενσωματώνονται  βιωματικές εικόνες, αλλά και το απορρέον συναίσθημα.

Τατιάνα Σπινάρη Πολλάλη, Γιάννης Αδαμάκος, Νικόλας Γιατρομανωλάκης Υφυπουργός Σύγχρονου Πολιτισμού και Ορσία Σοφρά

Νικόλας Γιατρομανωλάκης Υφυπουργός Σύγχρονου Πολιτισμού, Κυριάκος Πιερρακάκης Υπουργός Επικρατείας και Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Γιάννης Αδαμάκος και Τατιάνα Σπινάρη Πολλάλη

Ο ζωγράφος  φιλτράρει, επεξεργάζεται και, τελικά, μεταλλάσσει την πραγματικότητα, σύμφωνα με προσωπικούς εσωτερικούς, “ένδον” κώδικες. Η προκύπτουσα σύνθεση, προϊόν θέσης και αντι-θέσης, αντανακλά με θαυμαστή ισορροπία το αισθητό και το αισθαντικό αποτύπωμα από τον έξω κόσμο.

Μαργαρίτα Τριβυζά, Αλεξάνδρα Αθανασιάδη

Στα έργα που εκτίθενται στην γκαλερί CITRONNE κυριαρχεί ο γραφίτης σε χαρτί και χαρακτηρίζονται από  αυστηρή λιτότητα, δωρικό ύφος και άχρονη στατικότητα.

Γιάννης Αδαμάκος

Η εντύπωση αυτή προκαλείται από μια ευφυή, ενδελεχή και δεξιοτεχνική χρήση του γραφίτη με τον οποίο ο καλλιτέχνης πειραματίζεται συνεχώς. Ο γραφίτης καθώς γράφει, δηλαδή “χαράζει” επάνω στο χαρτί, προσδίδει στα έργα τονικότητα και υφές.

Βένια Δημητρακοπούλου

Το φως και το σκοτάδι, ως αντιπαραβαλλόμενες εντυπώσεις, επιθέτουν όγκο, ορίζοντα, βάθος και γλυπτικότητα. Οι επιφάνειες αυξομειώνονται, ανεβοκατεβαίνουν, όπως η αναπνοή. “Ο ζωγράφος δημιουργεί επίπεδα, ανοίγματα, παράθυρα, πύλες και κατώφλια. Πρόκειται για εικόνες τις οποίες μπορείς να δεις από όλες τις πλευρές. Η επιφάνειά τους είναι ανάγλυφη και δεν είναι τυχαίο ότι κάποια από αυτά τα σχέδια δουλεύονται με ρολό”, σημειώνει ο ιστορικός της Τέχνης Χριστόφορος Μαρίνος.

Άρις και Ζέττα Αντσακλή

Καθώς ο καλλιτέχνης πιέζει περισσότερο ή λιγότερο τον γραφίτη στο χαρτί, η σύνθεση λευκό-μαύρο διαβαθμίζεται, η τονικότητα εναλλάσσεται, δημιουργώντας μια παράδοξη αίσθηση χρώματος. Ο Αδαμάκος επεξεργάζεται την ζωγραφική επιφάνεια με στοχευμένα ξυσίματα – τεχνική που αλλάζει την υφή και προσδίδει βάθος και ορίζοντα στο έργο. Έτσι ορίζει ο Γιάννης Αδαμάκος την ενόραση- ένα τολμηρό insight, αποκύημα εμπειρίας και φαντασίας.

Τάκης Μαυρωτάς και Χριστίνα Πετρινού

Ζωή Χιώλου, Μαρία Φιλοπούλου

Ντόρα Καλλιτσάντζη

Έλενα Παντελάκη

Ελένη Διδασκάλου

Μέτα Πανιάρα και Ευγενία Χριστοδουλάκου

Ελένη Μακροπούλου και Άννα Παναγιωταρέα

Τατιάνα Σπινάρη, Αλεξάνδρα Αθανασιάδη

Κατερίνα Τερζοπούλου

Κατερίνα Λυμπεροπούλου, Νάνσυ Νικολακοπούλου και Μαρία Γιαννούλη

Στέλλα Βουλγαράκη, Άλεξ Κασσανδρινός

Στέλιος Καφαντάρης

Γιώργος Καλόφωνος

Χάρης Τσιμόγιαννης, Τατιάνα Σπινάρη Πολλάλη

Επιμέλεια Έκθεσης: Τατιάνα Σπινάρη-Πολλάλη / Η έκθεση θα διαρκέσει έως τις 20 Νοεμβρίου 2021

error: Content is protected !!