Στα εγκαίνια της έκθεσης Φωτογραφίας του πρίγκιπα Νικόλαου, στο Μουσείο Μπενάκη Ισλαμικής Τέχνης!

11/10/2019 • LIFESTYLE

Προχθές το βράδυ, πραγματοποιήθηκαν τα λαμπρά εγκαίνια της έκθεσης φωτογραφίας του πρίγκιπα Νικολάου, με τίτλο Aegean Desert , στο Μουσείο Μπενάκη Ισλαμικής Τέχνης, όπου παρευρέθηκαν καλεσμένοι από τον χώρο της τέχνης, των γραμμάτων και του πολιτισμού όπως επίσης και από τον επιχειρηματικό και τον ευρύτερο καλλιτεχνικό κόσμο.

Πρίγκιπας Νικόλαος

Ο πρίγκιπας Νικόλαος, λάτρης της Ελλάδας και των ταξιδιών, εμπνέεται από τη φύση. Σε ένα από τα ταξίδια του στη Ντόχα γνώρισε την Α.Ε. Σειχά Αλ-Μαγιάσα μπιν Χαμάντ Αλ-Θάνι, μια από τις σημαντικότερες φυσιογνωμίες της τέχνης παγκοσμίως, η οποία τον προσκάλεσε να ταξιδέψει για να φωτογραφίσει την έρημο του Κατάρ. Κατά την περιπλάνησή του εντόπισε στοιχεία που θυμίζουν την πατρίδα του, την Ελλάδα, η οποία αποτελεί την κεντρική πηγή της έμπνευσής του.
Ξεκίνησε τότε ένα εγχείρημα, να αναδείξει μέσα από το φακό του τους παραλληλισμούς μεταξύ της ερήμου και της θάλασσας, στοιχείων που είναι τόσο διαφορετικά αλλά και συγχρόνως τόσο όμοια. Με την επιστροφή του στην Ελλάδα, ξεκίνησε να φωτογραφίζει αδιάκοπα εικόνες του Αιγαίου Πελάγους που συνομιλούσαν με τις αναμνήσεις του από το Κατάρ.

Πρίγκιπας Νικόλαος, Μαριλένα Κουτσούκου

Οι εικόνες που προέκυψαν υπογραμμίζουν την ομορφιά και την ιδιαιτερότητα των τοπίων, αντιπαραβάλλοντας τα δύο στοιχεία, την έρημο και τη θάλασσα. Τα έργα ταξιδεύουν τον θεατή μέσα από ένα οπτικό παιχνίδι τοπίων και πρόσληψης, δημιουργώντας έναν αναπάντεχο διάλογο. Έτσι γεννήθηκε η έκθεση Aegean Desert, η οποία αποτελεί την πρώτη θεσμική πολιτιστική πρωτοβουλία μεταξύ της Ελλάδας και του Κατάρ.

κ. Abdulaziz Ali Al-Naama, Πρέσβης του Κατάρ στην Ελλάδα, κ. Kerry Kennedy, Προέδρος του Ιδρύματος Robert F. Kennedy Human Rights, Πρίγκιπας Νικόλαος, κ. Kiki Kennedy, κ. Ted Kennedy Jr

Ο καλλιτέχνης θέλησε να μεταφέρει νοητά τον θεατή και να τον οδηγήσει πέρα από τα γεωγραφικά όρια μιας φωτογραφικής έκθεσης, μιας πόλης και μιας χώρας. Επέλεξε λοιπόν να κάνει δύο βιωματικές εκθέσεις, μια στην Αθήνα και μια στην Ντόχα, εμπνευσμένες από την απεραντοσύνη και τη ρευστότητα της φύσης, παρουσιάζοντας εικόνες από το Αιγαίο Πέλαγος δίπλα σε φωτογραφίες από την έρημο του Κατάρ.

Στιγμιότυπο από την έκθεση Φωτογραφίας στο Μουσείο Μπενάκη Ισλαμικής Τέχνης του Πρίγκιπα Νικόλαου

Οι φωτογραφίες εκτίθενται σε ειδικά διαμορφωμένους χώρους, οι οποίοι στηρίζονται στην αισθητική του κάθε τόπου. Στην Αθήνα, οι φωτογραφίες, που αποτελούν εκτυπώσεις σε αλουμίνιο, φιλοξενούνται σε μια χειμερινή σκηνή Βεδουίνων ή μπέιτ αλσάαρ, η οποία δημιουργήθηκε ειδικά για την έκθεση στην αυλή του μουσείου. Παράλληλα στη Ντόχα, οι φωτογραφίες θα παρουσιαστούν στο Πολιτιστικό Ίδρυμα Katara, μέσα σε ένα παραδοσιακό αιγαιοπελαγίτικο ανεμόμυλο, ο οποίος επίσης θα κατασκευαστεί για την έκθεση για να αναδείξει το ελληνικό στοιχείο στο Κατάρ.

. Βασιλέας Κωνσταντίνος, Πρίγκιπας Νικόλαος, Πριγκίπισσα Τατιάνα, Βασίλισσα Άννα-Μαρία, Πριγκίπισσα Θεοδώρα και αριστερά Μαριλένα Κουτσούκου

Οι εκθέσεις εμπλουτίζονται από μουσική, αποτέλεσμα συνεργασίας με τις σημαντικές συνθέτες Ευανθία Ρεμπούτσικα και Dana Alfardan, τονίζοντας έτσι τον διάλογο των πολιτισμών μέσω της τέχνης. Άλλωστε, η αλληλεπίδραση θεμάτων και ερεθισμάτων είναι κεντρική ιδέα στο έργο του καλλιτέχνη. Σε έναν κόσμο όπου οι εικόνες κυριαρχούν, ο δημιουργός επιζητά μια διαδραστική σχέση με τους θεατές και τους προκαλεί να δουν, να ακούσουν και νιώσουν, επιτυγχάνοντας τη μέθεξη.

Πρίγκιπας Νικόλαος, Πριγκίπισσα Τατιάνα

Αξίζει να σημειωθεί πως η έκθεση “Aegean Desert” αποτελείται από δύο σκέλη:
– 10 Οκτωβρίου 2019 στην Αθήνα στο Μουσείο Μπενάκη Ισλαμικής Τέχνης θα παρουσιαστούν 18 φωτογραφίες οι οποίες θα φιλοξενούνται σε μια σκηνή Βεδουίνων (bait al shaar) η οποία δημιουργήθηκε ειδικά για την έκθεση στην αυλή του Μουσείου.
– 20 Νοεμβρίου 2019 στην Ντόχα του Κατάρ θα παρουσιαστούν σε έναν παραδοσιακό αιγαιοπελαγίτικο ανεμόμυλο που θα τοποθετηθεί στο πολιτιστικό ίδρυμα Katara. Η επιμέλεια και των δύο εκθέσεων έχει γίνει από την Μαριλένα Κουτσούκου.

Πρίγκιπας Νικόλαος, κ. Μαριλένα Κουτσούκου, κ. Γιώργης Μαγγίνης, Επιστημονικός διευθυντής Μουσείου Μπενάκη

κ. Kate Smith, Πρέσβης της Μεγάλης Βρετανίας στην Ελλάδα, Πρίγκιπας Νικόλαος, κ. Abdulaziz Ali Al-Naama, Πρέσβης του Κατάρ στην Ελλάδα

κ. Ευανθία Ρεμπούτσικα, Πρίγκιπας Νικόλαος

Ρόη Αποστολοπούλου, Ειρήνη Νταϊφά

Χριστίνα Πλακόπιτα, Μυρτώ Δανελιάν

Η κ. Δέσποινα Κατσαρού-Μοσχονά, Αν. Προϊσταμένη Τμήματος Συντήρησης Αρχαιοτήτων και Έργων Τέχνης του Μουσείου Νεότερου Ελληνικού Πολιτισμού με την κόρη της

Γιώργος Ντάβλας, Ελίνα Σμπώκου

κ. Julie Parsons, κ. Μίνα Μωραΐτου, Επιμελήτρια Ισλαμικής Συλλογής του Μουσείου Μπενάκη

κ. Νότης Μηταράκης, Υφυπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, κ. Μαριλένα Κουτσούκου, Πρίγκιπας Νικόλαος, κ. Παναγίωτης Μίχαλος, Πρόεδρος του Επιχειρηματικού Συμβουλίου Ελλάδος – Κατάρ

Χρυσή Βαρδινογιάννη, Εβελίνα Πετράκη, Νάσος Θανόπουλος

Όλγα Κεφαλογιάννη

Το ζεύγος Νικόλας & Ελένη Παπαπολίτη

Ανούσκα Ραφαήλ, Χάλα Χούρι

Μυρτώ Δανελιάν, Κατρίνα Τσάνταλη

Αλέξανδρος Λυκουρέζος, Πρίγκιπας Νικόλαος

Marie Blanche Brillembourg, Ambassador Douglas T. Hickey

Μαριάννα Σταφυλοπάτη, Φανή Σταφυλοπάτη

Ελευθερία Τσέλιου, Μαρία Ιωάννου

Λέγκα Μαρκοπούλου, Αργύρης Καστανιώτης

Φωτογράφος: Νικόλας Κομίνης – Studio Kominis

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Show Buttons
Hide Buttons