ΑΥΤΟΠΤΗΣ ΜΑΡΤΥΡΑΣ

«Σημείο Ελληνικό» στο Πολεμικό Μουσείο!

Το Πολεμικό Μουσείο Αθηνών φιλοξενεί την περιοδική έκθεση με τίτλο «Σημείο Ελληνικό».

Τρεις σύγχρονοι Έλληνες δημιουργοί μελετούν κι αποτυπώνουν με τα προσωπικά τους εικαστικά μέσα το «σημαίνον» του έθνους. Αποτίνουν με το καλλιτεχνικό τους έργο φόρο τιμής σε ένα έθνος το οποίο υπερασπίστηκε σθεναρά τον πολιτισμό και την ιστορική κληρονομία του μέσω των αγώνων του.

Οι επιμελητές, με τη χρήση του πολλαπλού διακειμένου του εικαστικού έργου των τριών δημιουργών αποπειρώνται την εννοιολογική συνάφεια, με γνώμονα τις πάντα παρούσες στο ελληνικό συλλογικό υποσυνείδητο φαινομενολογίες (σημαία, θάλασσα, ουρανός, ήρωες της επανάστασης, ναυτοσύνη) επανατοποθετώντας τη νοηματική τους στη διαδραστικότητα με το βίωμα του κοινού. Τα πολλαπλά συναισθήματα που προκαλούνται αντιμεταθέτουν το σημαίνον “Ελλάδα”, στο πολλαπλό και βαθύτατο ανθρώπινο εναδικό σημαινόμενο του ελληνικού νοηματικού συνόλου.

Ο Νίκος Κανόγλου επέλεξε να ορίσει τη δική του σημειολογία της επανάστασης, αναπαριστώντας σημαντικούς οπλαρχηγούς της αποδομένους με μία άλλη οπτική, πέρα από την πολεμική τους εξάρτηση. Με την δεινή του προσωπική «γραφή» ο Καραϊσκάκης είναι ο μεγάλος ήρωας του αγώνα, είναι όμως και άνθρωπος, μια δυναμική προσωπικότητα η οποία διαφαίνεται μέσα από την έμφαση στο πρόσωπο και στη στάση των χεριών. Πρόκειται για μία πολυδιάστατη μελέτη του ηρωικού και του ανθρωπίνου στοιχείου.
Η διαδικασία της σπουδής λειτούργησε ως πνευματική ανάγκη του δημιουργού να αποδώσει τις μορφές με την προσωπική του γραφή. Μια γραφή που έχει ως κυρίαρχο στοιχείο τη γραμμή. Μια ενιαία γραμμή που άλλοτε διακόπτεται, επαναλαμβάνεται και ξαναρχίζει, ατονεί ή υπερτονίζεται ανάλογα με τη διαδρομή του σχεδίου.
Όπως σημειώνει ο ίδιος ο δημιουργός: “Ο ήρωας, ο άνθρωπος πίσω από τον αγώνα, 200 χρόνια μετά… Καταθέτει φόρο τιμής στους πεσόντες της Ελλάδας, μια πικραλίδα, σημείο αναγέννησης και ελευθερίας, συμβάλλοντας στην ανασύσταση του έθνους ως πατέρας μας”.

Ο Παναγιώτης Μαστραντώνης προσδίδει μια διαφορετική ηρωική διάσταση στον αγώνα. Η αγάπη του για την θάλασσα και την ιστορία, εκφράζεται μέσα από τη μελέτη και τον σχεδιασμό των παλαιών ιστιοφόρων πλοίων της Επανάστασης. Με μια ιδιαίτερη μικτή τεχνοτροπία, ελεύθερου και γραμμικού σχεδίου, με σινική μελάνι και πενάκι, μεταφέρει με εκπληκτική λεπτομέρεια τη μαγική πραγματικότητα των ιστιοφόρων πλοίων που χάθηκαν μέσα στον χρόνο. Για την έκθεση στο Πολεμικό Μουσείο «καταθέτει ως «σημείο ελληνικό» και «φωνή ηρωισμού» τη μελέτη των πλοίων της Ναυμαχίας των Πατρών.

Ο Κωνσταντίνος Παντελής ορίζει – με σύγχρονους πλέον κώδικες – το αντίστοιχο σημείο και τη σημειολογία των επαναστατικών αναγνωσμάτων: με ένα κλασικό σύμβολο ανδρείας, την ελληνική σημαία, χρησιμοποιώντας ένα πιο σύγχρονο καλλιτεχνικό μέσο, την τέχνη της φωτογραφίας. Οι συνειρμοί και οι αφηγήσεις που δημιουργούνται στον θεατή από το ξέφρενο «κυνήγι» της αποτύπωσης του τρομερά φορτισμένου αυτού συμβόλου της εθνικής ταυτότητας της Ελλάδος ανοίγει το πλαίσιο για άπειρες αναγνώσεις, αφηγήσεις και ερμηνείες σε σχέση με τον αγώνα, την ανδρεία, τη ζωή, την αφοσίωση, την ελευθερία.

Η έκθεση διοργανώνεται από τον χορηγικό πολιτιστικό οργανισμό Mezzanine Level Urban Project και τους συντελεστές του, την ιστορικό τέχνης Μαργαρίτα Καταγά και τον Πολυζώη Κοτσανάδα, που επίσης συνεπιμελούνται την έκθεση.

Η είσοδος είναι δωρεάν.
Τα έσοδα από τις πωλήσεις των έργων θα διατεθούν για την στήριξη του πυλώνα καταπολέμησης του Παιδικού Καρκίνου των Lions Club International, Θέμα 117Α Νοτίου Ελλάδος και Νήσων.

Την Τετάρτη 9-3-2022 ώρες 17.00 – 19.00 θα πραγματοποιηθεί Silent Auction

Την ημέρα της συναυλίας η έκθεση θα είναι ανοιχτή και κατά τη διάρκειά της.

Διεύθυνση : Ριζάρη 2 & Βασιλίσσης Σοφίας (είσοδος από Ριζάρη).

error: Content is protected !!