Συγκίνηση & καταθέσεις ψυχής στην παρουσίαση της έκδοσης για τον Μίκη Θεοδωράκη!

09/05/2017 • LIFESTYLE

Πλήθος κόσμου και καταθέσεις ψυχής από σημαντικούς καλλιτέχνες στην παρουσίαση της έκδοσης για τον Μίκη Θεοδωράκη «Αν θυμηθείς τ’ όνειρό μας» στην «Ελληνογερμανική Αγωγή».

«Είχε δίκιο ο Μίκης Θεοδωράκης όταν έγινε υπουργός άνευ χαρτοφυλακίου επί Κωνσταντίνου Μητσοτάκη. ΄Ηθελε από τότε να γεφυρώσει τα πολιτικά πάθη» (Νότης Μαυρουδής). «Ο Μίκης ήταν πάντα ενωτικός. Εκκρεμεί, όμως, μια συγγνώμη από εκείνους οι οποίοι επί δεκαετίες τον εκδίωξαν, τον ταλαιπώρησαν. Η αρχή έγινε το 1981 με την αναγνώριση της Εθνικής Αντίστασης. Αλλά μένουν πολλά ακόμα να γίνουν» (Γιώργος Νταλάρας). «Τέτοιες εκδόσεις συμβάλλουν στην αληθινή ιστορία. Το έργο του Μίκη είναι πάντα επίκαιρο και δημοφιλές, όχι μόνον εδώ, αλλά και στην Ευρώπη» (Μαρία Φαραντούρη).

Ο κ. Κώστας Θωμαΐδης  και η κα Μαρία Φαραντούρη

Ο κ. Φώτης Απέργης, ο κ. Γιώργος Νταλάρας, ο κ. Σταύρος Σάββας και ο κ. Μάνος Ελευθερίου

Κορυφαίες προσωπικότητες της μουσικής και λογοτεχνικής ζωής του τόπου συμμετείχαν το βράδυ της Δευτέρας 8 Μαΐου στο μεγάλο αφιέρωμα στον Μίκη Θεοδωράκη στην «Ελληνογερμανική Αγωγή», κάνοντας καίριες παρεμβάσεις. Η εκδήλωση με τίτλο «Αν θυμηθείς τ’ όνειρό μας» έγινε, για να παρουσιαστεί το ομώνυμο βιβλίο στην ασφυκτικά γεμάτη κεντρική αίθουσα εκδηλώσεων του σχολείου.
«Τιμώντας τον Μίκη Θεοδωράκη, η Ελληνογερμανική Αγωγή τιμά και κάθε νέο άνθρωπο που αναλαμβάνει την ευθύνη του εαυτού του και της εποχής του. Τιμά το παράδειγμα ενός παρελθόντος που, με τη δύναμη της νιότης, αξίζει ένα μέλλον» ανέφερε ο δημοσιογράφος Φώτης Απέργης, στον οποίο προσωπικότητες από τον χώρο της μουσικής, της λογοτεχνίας και του κινηματογράφου αφηγήθηκαν άγνωστες ιστορίες γεμάτες από συγκίνηση και χιούμορ, που έζησαν και μοιράζονται με τον κορυφαίο συνθέτη για λογαριασμό της συγκεκριμένης έκδοσης που έγινε με πρωτοβουλία της «Ελληνογερμανικής Αγωγής».
«Τους παρακάλεσα να μού μιλήσουν όχι για τα μεγάλα, τα αυτονόητα, αλλά για τα καθημερινά, τα λιγότερο γνωστά ή άγνωστα, που, όμως, ξεχωρίζουν σαν μικρά φυλαχτά από τη σχέση τους μαζί του. Ακόμα και αν βρίσκονταν εκτός Ελλάδος ή στη διάρκεια μιας κουραστικής περιοδείας, ανταποκρίθηκαν όλοι και όλες με προθυμία και τους ευχαριστώ θερμά γι’ αυτό», είπε ο Φώτης Απέργης. Και συνέχισε:
«Μού εμπιστεύτηκαν μικρές ιστορίες που δείχνουν, όμως, με πόσο βαθιά ανθρώπινο και συγχρόνως ποιητικό τρόπο ο Θεοδωράκης ενέπνευσε και επηρέασε για πάνω από εξήντα χρόνια διαφορετικές γενιές σε όλον τον κόσμο. Ο Μίκης μάς γοήτευσε με το έργο του κατά τη διάρκεια πολλών δεκαετιών πηγαίας και αυθεντικής δημιουργίας, που υπήρξαν και δεκαετίες επίμονων αγώνων και επίπονων ματαιώσεων για τον ελληνισμό. Πάντα παρών, ο ίδιος τραγούδησε την αδιάκοπη, εγκάρδια ανανέωση των αγώνων, μα και την αγωνιώδη, συχνά αιματηρή διαδοχή των ματαιώσεων με τον πιο αυθεντικό, ποιητικό, ενθαρρυντικό και παρηγορητικό τρόπο αντίστοιχα. Αυτό το βιβλίο, λοιπόν, αυτό το αφιέρωμα της “Ελληνογερμανικής Αγωγής”, θέλαμε κατ’ αρχήν να είναι ένα ευχαριστώ προς τον κορυφαίο συνθέτη».

Η κα Μ. Φαραντούρη μοιράζεται με το κοινό αναμνήσεις από τη συνεργασία της με το Μίκη Θεοδωράκη σ

Πολλοί από το ακροατήριο του ομιλητή ήταν οι ίδιοι οι αφηγητές που πήραν μέρος στο βιβλίο, οι οποίοι έκαναν τις δικές τους παρεμβάσεις. Αφού εξήρε τον αναγεννητικό ρόλο του Μίκη Θεοδωράκη στο σύγχρονο ελληνικό τραγούδι, αλλά και την ακαταπόνητη αγωνιστικότητά του, ο Νότης Μαυρουδής έθιξε το ζήτημα της συμμετοχής του στην κυβέρνηση Κωνσταντίνου Μητσοτάκη. «Είχαμε παραξενευτεί όλοι, αλλά περνώντας τα χρόνια είδαμε ότι είχε δίκιο. Ο Θεοδωράκης ήθελε να γεφυρώσει τα πολιτικά πάθη, κάτι που η κοινωνία μας θέλει και έχει ανάγκη ακόμα και σήμερα», ανέφερε.
Προεκτείνοντας τη συζήτηση, ο Γιώργος Νταλάρας επεσήμανε ότι «ο Θεοδωράκης κράτησε όσο μπορούσε την πίστη του και τη διοχέτευσε στους επόμενους. Όμως εκείνος διώχθηκε και ταλαιπωρήθηκε πολύ. Ήταν πράγματι ενωτικός. Ως πνεύμα ελεύθερο και αναρχικό εκδικήθηκε με το ίδιο το έργο και την καθιέρωσή του όσους, από τη συντηρητική πλευρά, τον φοβήθηκαν και γι’ αυτό τον εκδίωξαν. Αυτοί οι τελευταίοι του οφείλουν σήμερα μια συγγνώμη», είπε ο καταξιωμένος ερμηνευτής.
«Ο Θεοδωράκης είναι ο κύριος κορμός του νεοελληνικού τραγουδιού», ανέφερε η Μαρία Φαραντούρη, τονίζοντας, όπως εξάλλου και οι προλαλήσαντες ομότεχνοί της, το πόσο σημαντική είναι η έκδοση με τις μαρτυρίες γύρω από τη ζωή και το έργο του συνθέτη. Και επεσήμανε πόσο επίκαιρη παραμένει η μουσική του Θεοδωράκη και πόσο δημοφιλής, όχι μόνο στην Ελλάδα, αλλά και σε χώρες όπως η Γερμανία που πραγματοποιούν-όπως και αυτόν τον καιρό εξάλλου- μεγάλα αφιερώματα και στο συμφωνικό του έργο.
Ο Κώστας Θωμαΐδης συνόψισε: «Ο Θεοδωράκης ήταν πάντα στις επάλξεις, πάντα στον αγώνα, έμαθε τους Έλληνες να τραγουδούν τους ποιητές. Η πορεία της ζωής του είναι παράλληλη με την ιστορία της Ελλάδας. Γι’ αυτό ένα τραγούδι του πάντα θα μας ταξιδεύει και θα δείχνει ότι η τέχνη όλα τα νικάει, νικάει τον χρόνο».

Η κα Μαρία Φαραντούρη, η κα Γιώτα Συκκά, ο κ.Ανδρέας Μαράτος, η κα Κατερίνα Λυμπεροπούλου και ο κ.Σταύρος Σάββας

Στιγμιότυπο από την εκδήλωση-αφιέρωμα στο Μίκη Θεοδωράκη

Ο κ. Μ. Ελευθερίου και ο κ. Γ. Νταλάρας ξεφυλλίζουν το βιβλίο-αφιέρωμα στο Μίκη Θεοδωράκη «Αν θυμηθείς τ’ όνειρό μας »

Η εκδήλωση κορυφώθηκε συγκινητικά με τραγούδια του Μίκη Θεοδωράκη, που ερμήνευσε η Παιδική και Εφηβική Χορωδία της «Ελληνογερμανικής Αγωγής», υπό τη διεύθυνση της Χρύσας Αποστολάτου.

Η παιδική και εφηβική χορωδία της Ελληνογερμανικής Αγωγής πλαισίωσε μουσικά την εκδήλωση-αφιέρωμα στο Μ.Θεοδωράκη

Η έκδοση «Αν θυμηθείς τ’ όνειρό μας» είναι εμπλουτισμένη με πλήθος αρχειακών φωτογραφιών, αρκετές από τις οποίες δημοσιεύονται για πρώτη φορά. Οι περισσότερες παρουσιάζονται σε έκθεση, η οποία εγκαινιάστηκε το ίδιο βράδυ στο σχολείο και θα διαρκέσει έως τις 14 Μαΐου.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Show Buttons
Hide Buttons