ΑΥΤΟΠΤΗΣ ΜΑΡΤΥΡΑΣ

Σεμνή και συγκινητική εκδήλωση ονοματοδοσίας του λιμανιού «Γιάννης Λάτσης» στο Κατάκολο

Σε μία σεμνή και απέριττη εκδήλωση, πραγματοποιήθηκε η τελετή ονοματοδοσίας του λιμένος Κατακόλου σε «Λιμάνι Κατακόλου Γιάννης Σπ. Λάτσης». Στην τελετή παρευρέθη η Οικογένεια του αείμνηστου καπετάν Γιάννη Λάτση: η ερίτιμη σύζυγός του κα Εριέττα με τα παιδιά τους Σπύρο, Μαριάννα και Μαργαρίτα καθώς και τα εγγόνια της, ο υπουργός Παιδείας Κώστας Γαβρόγλου, ο υφυπουργός Εργασίας Τάσος Πετρόπουλος, ο περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδας Απόστολος Κατσιφάρας, οι Δήμαρχοι: Αμαλιάδας κ. Χρ. Χριστοδουλόπουλος, Αρχ. Ολυμπίας κ. Θ. Κοτζιάς, Εκρόσωποι Στρατιωτικών και Σωμάτων Ασφαλείας, Εκπρόσωποι Επιστημονικών, Κοινωνικών, Επαγγελματικών Συλλόγων και Φορέων της περιοχής.

Ο Σπύρος Λάτσης, η Μαριάννα Λάτση με τα παιδιά της Εριέττα και Πάρι και η Μαργαρίτα Λάτση

Τον Αγιασμό τέλεσε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Ηλείας κ.κ. Γερμανός και ακολούθως η Οικογένεια Λάτση, ο τ. Υπουργός και Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ κ. Παναγ. Κουρουμπλής, ο Δήμαρχος Πύργου κ. Γαβρίλης Λιατσής και ο Πρόεδρος του Δημοτικού Λιμενικού Ταμείου κ. Λεων. Βαρουξής έκοψαν την κορδέλα κάτω από την πινακίδα που φέρει το όνομα του καπετάν Γιάννη Λάτση.

Η ώρα του Αγιασμού. Διακρίνονται, Σπύρος Λάτσης, Εριέττα Κούρκουλου Λάτση, Εριέττα Λάτση, Μαριάννα Λάτση, Πάρις Κασιδόκωστας Λάτσης, Μαργαρίτα Λάτση, Παναγιώτης Κουρουμπλής, Γαβρίλης Λιατσής, Λεωνίδας Βαρουξής.

Στιγμιότυπο κατά τη διάρκεια της εκφώνησης των ομιλών.

Η ώρα της κοπής της κορδέλας.

Στιγμιότυπο από την σεμνή τελετή ονοματοδοσίας του λιμανιού «Γιάννης Λάτσης» στο Κατάκολο

Η Μαριάννα Λάτση κατά την διάρκεια της σύντομης και συγκινητικής ομιλίας της.

Ακολούθησαν οι ομιλίες του πρ. Υπουργού κ. Παναγ. Κουρουμπλή, του Προέδρου Λιμενικού Ταμείου κ. Λεων. Βαρουξή, του Δημάρχου Πύργου κ. Γαβρίλη Λιατσή και της κας Μαριάνας Λάτση, η οποία ανέφερε, μεταξύ άλλων: “108 χρόνια, μετά την γέννηση του πατέρα μου και 15 χρονια μετά το θάνατό του, η γενέτειρά του και η ελληνική πολιτεία τον τιμά, δίνοντας το όνομά του στο λιμάνι του Κατάκολου. Εκείνο το παιδί της πάμπτωχης οικογένειας που όργωνε αυτόν τον τόπο που βρισκόμαστε εμείς τώρα, ως μαθητής πουλούσε αγγινάρες στα διαλείμματα, δούλεψε ως αχθοφόρος και ξεναγός, είναι ο ίδιος στον οποίο γίνεται σήμερα αυτή η ύψιστη τιμή. Παιχνίδια της ζωής ή μήπως η προσωποποίηση της αξιοσύνης, της εργατικότητας, της φιλοδοξίας και του πάθους για δημιουργία; Μάλλον όλα αυτά μαζί…
Σε όλη τη διάρκεια της ζωής του, έτσι απλά, χωρίς δεύτερη σκέψη, ήταν παρών για όλους όσους είχαν ανάγκη. Είτε ήταν η πατρίδα είτε ο άνθρωπος της διπλανής πόρτας.”

Φωτογραφίες: Studio Panoulis

error: Content is protected !!