ΑΥΤΟΠΤΗΣ ΜΑΡΤΥΡΑΣ

«Σχέσεις απο Πηλό- Lens of Clay» της Πωλίνας Κασιμάτη!

Στην γλυπτική εγκατάσταση «Σχέσεις απο Πηλό- Lens of Clay», που παρουσιάζεται από τις 27 Απριλίου έως τις 11 Μαΐου 2018 στο Κέντρο Μελέτης Νεώτερης Κεραμεικής, η εικαστικός Πωλίνα Κασιμάτη, με την άσκηση της αφαίρεσης και των επαναλαμβανόμενων μονάδων συνθέτει την ανθρώπινη μορφή στη δημόσια έκφραση της.
Η ανθρώπινη μορφή γίνεται ο κύριος αρχιτεκτονικός χώρος της εγκατάστασης στο μουσείο, είναι το κεντρικό σημείο από το οποίο προσανατολίζονται τα άλλα στοιχεία, το φως, το περιβάλλον, ο ήχος και κυρίως το βλέμμα και η αντίληψη των θεατών.
Η εικαστικός μέσω του πηλού «ενσαρκώνει» διαφορετικούς χαρακτήρες, ενεργούς πολίτες που μέσα από το σχήμα τους, τη φυσιολογία και την υλικότητα τους συνθέτουν τη μορφή μιας εμπειρίας, τον τόπο και το σημάδι της υποκειμενικότητας του χαρακτήρα στο δημόσιο χώρο. Εκφράσεις, κινήσεις, εναγκαλισμοί συμβάλλουν στη σύνθεση των χαρακτήρων/πολιτών και κατευθύνουν το μουσειακό χώρο και την υποκειμενική, σωματική συνειδητοποίηση των θεατών.

Η κατανόηση της παρουσίας αποτελεί βασική θεματική στο έργο της Κασιμάτη, που διευρύνεται στο «Σχέσεις από Πηλό- Lens of Clay», με την έρευνα της εικαστικού στην αντίληψη του ζωντανού σώματος, της ανθρώπινης μορφής, και της σωματικής παρουσίας ως καλλιτεχνικού μέσου.

Η ζωτικότητα των μορφών στη συγκεκριμένη έκθεση δεν διαμεσολαβείται τεχνικά μέσω του βίντεο, της κινούμενη εικόνας και της τεχνολογίας. Με την εφαρμογή αρχαίων και διαχρονικών καλλιτεχνικών πρακτικών η Κασιμάτη επιτυγχάνει να σωματοποιήσει τον εικαστικό χώρο μέσω της παρουσίασης σωμάτων από πηλό, που καταφέρνουν να υπάρξουν όχι μόνο ως αντικείμενο της αντίληψης, αλλά ως τόπος προέλευσής του, το μηδενικό του σημείο.

Eγκαίνια έκθεσης: Παρασκευή 27 Απριλίου, ώρα 19:30

Στο πλαίσιο της έκθεσης την Κυριακή 29 Απριλίου, στις 11.00΄, θα λειτουργήσει εικαστικό εργαστήρι για παιδιά ηλικίας 5-12 ετών με θέμα « Άνθρωποι από πηλό». Το εργαστήρι θα υλοποιηθεί από την εικαστικό με ελεύθερη είσοδο για τα παιδιά.

Απαραίτητη η έγκαιρη δήλωση συμμετοχής (τηλ. 210-3318491/2, email kmnk@otenet.gr)

Μελιδώνη 4-6 και Αγίων Ασωμάτων Θησείο

error: Content is protected !!