Όχι ανήμερα την Καθαρά Δευτέρα, όπως το έχουμε καθιερώσει για πέμπτη συνεχή χρονιά, αλλά με μία ημέρα καθυστέρηση, -μιας και το διάστρεμμα στο χέρι της Ελμίνας από μία άνιση μάχη που έδωσε με τον πάγο καθώς διέσχιζε με τα σκι της την πίστα Σαχάρα, μας ανάγκασε να πάμε κατευθείαν στο νοσοκομείο για τοποθέτηση νάρθηκα-, ανοίξαμε χθες βράδυ την περίοδο της Σαρακοστής, στο πιο αγαπημένο μας Roof Garden της Αθήνας, αυτό που κοιτά αυθάδικα τόσο το Ελληνικό Κοινοβούλιο όσο την Ακρόπολη, στο GB Roof Garden της “Μ. Βρεττανίας”, εκεί όπου σερβίρεται η καλύτερη Σούπα Κακαβιά της πόλης.
“Μετά από ένα πενθήμερο winter break για σκι στον Παρνασσό, ατελείωτες ώρες με την παρέα μπροστά σε ένα μονίμως αναμμένο τζάκι, βόλτες στους χιονισμένους δρόμους της Αράχοβας, αλλά και ένα τρικούβερτο γλέντι ανήμερα της Αποκριάς, με αφορμή τα γενέθλια της Ρούλας Λινάτσα και του Αντώνη Αχιλλεούδη, στην Ταβέρνα του Νίκου, στην Αγόριανη, (το να σας τα πω και εγώ σε έτερο post εδώ είναι μάλλον περιττό, κάηκαν τα social media από σχετικά βίντεο, φωτο και insta stories), δεν μπορούσα να σκεφτώ καλύτερο επισφράγισμα από το να κάνουμε Κούλουμα, στο Roof Garden της “Μ. Βρετανίας”.
Από την μία με ξέρετε πια, πράγματι δεν το ‘χω σε τίποτα να διανύσω την (φαινομενικά) πιο ετερόκλητη διαδρομή, και να διακτυνιστώ από ένα σκηνικό σε ένα εντελώς διαφορετικό, με χαρακτηριστικό κέφι και άνεση, από την άλλη, την έχουμε πατήσει τόσες και τόσες φορές στο παρελθόν Καθαρά Δευτέρα, σε εντελώς λάθος επιλογές με σκοπό να “γιορτάσουμε” τα Κούλουμα, που αυτή την φορά ήμασταν τόσο απόλυτοι για την επιλογή μας, όσο ποτέ.
Από τις πίστες του Παρνασσού, στο Roof Garden της “Μ.Βρετανίας” για Κακαβιά, λοιπόν!
Έχετε πάει ποτέ στο ομορφότερο Roof Garden στην καρδιά του Συτάγματος, με φόρμες του ski και après-ski boots?
E, λοιπόν, το κάναμε εμείς χθες. Και κανείς δεν μας κοίταξε περίεργα. Ίσα ίσα, είμαι απόλυτα σίγουρη πως και άλλες παρέες στα διπλανά τραπέζια είχαν ακριβώς την ίδια ιδέα με εμάς…” έγραφα πέρυσι ανήμερα της Καθαρής Δευτέρας για τον Chef de Cuisine του GB Roof Garden Restaurant Δημήτρη Μπούτσαλη, ο οποίος συνεπής στις συνήθειες που μας έχει μάθει, μας ετοιμάζει όπως κάθε χρόνο την εξαιρετική σούπα Κακαβιά που όλοι έχουμε αγαπήσει με φρέσκα ψάρια και θαλασσινά!
“Από τις πίστες του Παρνασσού στο Roof Garden της Μεγάλης Βρετανίας” ήταν ο τίτλος μου, και αν εξαιρέσεις το ατύχημα της Ελμίνας, και πως αυτή την φορά ήρθαμε βράδυ, όλα μένουν ανακουφιστικά ίδια…
Follow me…
“Άκου να δεις παιδί μου”, μου είπε κάποτε ένας γέρος ψαράς που έφαγε όλη του τη ζωή στη θάλασσα “η γνήσια κακαβιά είναι απλή, όλα τα άλλα είναι ψαρόσουπες. Εμείς οι ψαράδες, από τα παλιά χρόνια, σε όποιον όρμο αράζαμε, βάζαμε δύο πέτρες, στήναμε το τσικάλι, ανάβαε φωτιά με κλαδιά τριγύρω και ψήναμε την κακαβιά. Οι μεγαλύτεροι σε ηλικία ψαράδες έφτιαχναν την κακαβιά στην παραλία σκάβοντας ένα μικρό λάκκο στα βότσαλα, βάζοντας μετά από πάνω την κατσαρόλα στην φωτιά που είχανε φτιάξει με μικρά ξύλα και φρίγανα”
Η λέξη “κακαβιά” είναι αρχαιοελληνική και σημαίνει “το φαγητό που έχει μαγειρευτεί μέσα στον κάκαβο, ένα είδος χύτρας”… διαβάζω στο ειδικό μενού που έχει δημιουργήσει για πέμπτη συνεχή χρονιά ο Δημήτρης Μπούτσαλης, με φρέσκα ψάρια από τον βυθό της θάλασσας κατευθείαν στο πιάτο μας.
Το ορεκτικό, προετοιμάζει την γεύση μας για να υποδεχθεί την πρωταγωνίστρια του μενού, την Σούπα Κακαβιά!
Ολόφρεσκα ψάρια και θαλασσινά, κατευθείαν από τον βυθό του Αιγαίου στο πιάτο μας, για να τα σκεπάσει με την ζεστή αγκαλιά της η θεσπέσια σούπα…
Πάνω από όλα τα αρώματα του Αιγαίου, λέμε με τον Νικόλα τα νέα των πενθήμερων διακοπών μας που ολοκληρώνονται σήμερα, με αυτό εδώ το δείπνο…
“Από τις πίστες του Παρνασσού στο Roof Garden της Μεγάλης Βρετανίας” ήταν ο τίτλος μου, για την περσυνή Σαρακοστή με Κακαβιά, και αν εξαιρέσεις το ατύχημα της Ελμίνας, και πως αυτή την φορά ήρθαμε βράδυ, όλα μένουν ανακουφιστικά ίδια…
Καλή Σαρακοστή! xxx