Sani Gourmet: The Silk Road from Beijing to Rome…
Στο Sani Resort και γενικότερα στην Χαλκιδική, είχα πάει μία φορά στην ζωή μου, σε διακοπές με τους γονείς μου. Ok, μου άρεσε, δεν βρήκα τον λόγο για έναν Αθηναίο να κάνει όλη αυτή την διαδρομή με αεροπλάνο έως την Θεσσαλονίκη, και άλλη μία ώρα με αυτοκίνητο-συνήθως με φρικτή κίνηση- και να προτιμήσει την Κασσάνδρα της Χαλκιδικής από τις Κυκλάδες. Έκτοτε, δεν ξαναπήγα. Πόσο λάθος εκτιμήσεις μπορείς να κάνεις στα δεκατέσσερα σου…
Η πρόσκληση του Sani Gourmet και της Γεωργίας Δώδου, για το τριήμερο που μας πέρασε, στάθηκε η αφορμή για να αναθεωρήσω όλα τα ακράδαντα “πιστεύω” μου σχετικά με τις διακοπές των τελευταίων πολλών καλοκαιριών μου, ενώ φεύγοντας χθες το βράδυ ζήτησα από τον Νικόλα να ακυρώσει όλα όσα είχαμε κανονίσει για τις φετινές μας διακοπές. Τρεις μέρες είναι ελάχιστες για να ζήσεις όλη την μαγεία του οικολογικού αυτού καταφύγιου όπου άνθρωπος και φύση συνυπάρχουν αρμονικά σε μία ιδιωτική έκταση 4.500 στρεμμάτων με θέα τον Όλυμπο και το Αιγαίο….Με μία θάλασσα αντίστοιχη της Μυκόνου, αμμουδιές σαν της Ελαφονήσου, το σύνολο των καλύτερων εστιατορίων της Ελλάδας που βρίσκονται στην αγκαλιά της Μαρίνας του, βραβευμένα με Χρυσούς Σκούφους, ενώ οι προσκεκλημένοι chef με ένα -τουλάχιστον- Αστέρι Michelin….
Follow me…
Ημέρα Πρώτη:
Στο “Δρόμο του Μεταξιού” βαδίζει για δεύτερη χρονιά το Sani Gourmet, ξεδιπλώνοντας τη γαστρονομία των χωρών της Άπω και Εγγύς Ανατολής, καθώς και της Μεσογείου, σ’ ένα ταξίδι με μυρωδιές και χρώματα που ξυπνούν μνήμες πολιτισμού.
Διανύοντας φέτος τη δέκατη χρονιά του, το Sani Gourmet έχει καταφέρει να γίνει κάτι περισσότερο από μια ετήσια επιτυχημένη εκδήλωση γαστρονομίας. Είναι πλέον ένας θεσμός, που ξεδιπλώνει μέσα από τις θεματικές του ενότητες ένα μωσαϊκό γεύσεων και πολιτιστικών “ενώσεων”, προάγοντας τη συζήτηση και την ανταλλαγή απόψεων πάνω σ’ έναν από τους σημαντικότερους τομείς του ανθρώπινου πολιτισμού: τη γαστρονομία…
Το φαγητό προσδιόριζε πάντα τις κοινωνίες, απόλυτα συναρτώμενο με τις παραγόμενες σε κάθε περιοχή πρώτες ύλες, ανάλογα δε με την εξέλιξη του κάθε πολιτισμού εξέφραζε πιο γλαφυρά απ’ οτιδήποτε άλλο την καθημερινότητα των ανθρώπων στο στενό περιβάλλον του σπιτιού αλλά και στο ευρύτερο της κοινότητας, μέσω των λατρευτικών εκδηλώσεων και των εορτών που τις συνόδευαν, πάντα με το φαγητό συνδετικό κρίκο…
Πέρσι το Sani Gourmet ξεκίνησε τη μακριά διαδρομή του Δρόμου του Μεταξιού, η οποία συνεχίζεται φέτος, με τη φιλοδοξία να τερματιστεί έχοντας αφήσει μια σημαντική παρακαταθήκη στη σύγχρονη συζήτηση περί γαστρονομίας, πέραν του ότι το φαγητό δένει πολιτισμικά την Ασία με την Ευρώπη. Γι’ αυτό το λόγο διευρύνει τη συμμετοχή των χωρών που συμμετέχουν, με προσκεκλημένους σεφ όχι μόνο από την Κίνα, την Ινδία, την Τουρκία, την Ελλάδα και την Ιταλία, αλλά και από την Περσία, τη Γεωργία και το Αζερμπαϊτζάν, οι οποίοι θα δώσουν τη δική τους, ενδιαφέρουσα διάσταση στη θεματική αυτή ενότητα. Tον δικό μαςΤάσο Μαντή, σεφ στο βραβευμένο με ένα αστέρι Michelin εστιατόριο “Hytra”, τον Anar V. Gasimov από το Αζερμπαϊτζάν, γνωστό για τις καινοτομίες που έχει εισάγει στην γαστρονομία του τόπου του, τον Alfred Prasad, υπήρξε ο νεαρότερος chef που πήρε αστέρι Michelin από την Ινδία, τον Hamid Salimian από την Περσία και την Tamara Gachechiladze από τη Γεωργία, διάσημης δημιουργού του Supra Nova – του κόνσεπτ της Νέας, Γεωργιανής Κουζίνας (Georgian Nouvelle Cuisine).
Eμείς για αυτές τις δύο ημέρες που βρισκόμαστε σε αυτόν εδώ τον παράδεισο, επιλέγουμε να δοκιμάσουμε τον Κινέζο chef Yau-Tim Lai, καθώς και τον Ιταλό Lorenzo Cogo. Επειδή η επιλογή του ποιον chef θα πρώτο δοκιμάσεις είναι απίστευτα δύσκολη, αφήσαμε τους “ειδικούς”, τον Πάνο Δεληγιάννη και την Εύη Φέτση, παλιούς θαμώνες του Sani Gourmet, να επιλέξουν για εμάς…
O Yau-Tim Lai είναι ιδρυτής των εστιατορίων “Tim’s Kitchen”. Η παραδοσιακή καντονέζικη κουζίνα και ο προσωπικός χαρακτήρας εστίασης κέρδισαν την καρδιά των foodies, ενώ το 2009 το “Tim’s Kitchen” του Χονγκ Κονγκ απέκτησε το πρώτο του αστέρι Michelin και δύο το υποκατάστημά του στο Μακάο. Το 2011 έλαβαν δύο αστέρια Michelin, ενώ αυτό του Χονγκ Κονγκ βραβεύτηκε και από τον οδηγό “The Miele Guide” ως ένα από τα καλύτερα εστιατόρια της Ασίας για το διάστημα 2010-2012. Το τρίτο “Tim’s Kitchen”, στη Σαγκάη, βραβεύτηκε επίσης το 2011 ως ένα από τα καλύτερα εστιατόρια από το “Modern Weekly Magazine” και το 2012 κατατάχθηκε στη λίστα των 50 καλύτερων εστιατορίων της Κίνας από το “Food & Wine Magazine”.
Ο ίδιος ο chef Lai βραβεύτηκε το 2009 ως o «Διεθνής Master Chef Κινέζικης Κουζίνας” από την Παγκόσμια Ένωση Κινέζικης Κουζίνας, ενώ το 2010 συμμετείχε ως Masterchef στην Παγκόσμια Διάσκεψη Κορυφής Gourmet, στη Σιγκαπούρη. Το 2011 προσκλήθηκε από το Συμβούλιο Τουρισμού του Χονγκ Κονγκ να κάνει μια παρουσίαση της κουζίνας του τόπου ενώ το 2013 του απονεμήθηκε ο τίτλος του “Σεφ Ασιατικής Κουζίνας της Χρονιάς” από την “Αward of Excellence”, στη Σιγκαπούρη.
Η εκτέλεση του Yau-Tim Lai παραδόξως, κάποιους ενθουσιάζει και κάποιους απογοητεύει. Ναι, καλά καταλάβατε, ενθουσιάζει τους “νέους” εκτιμητές της παγκόσμιας γαστρονομικής σκηνής, ενώ απογοητεύει τους παλιούς… Δημοσιογράφοι, bloggers, διευθυντές των εγκυρότερων εντύπων, socialite και προσκεκλημένοι του Φεστιβάλ έρχονται στο τραπέζι μας και ανταλλάσσουμε απόψεις για τον Κινέζο chef και για αυτούς που δοκίμασαν εκείνοι….
Αύριο, θα δοκιμάσουμε τον Ιταλό chef, Lorenzo Cogo. Είναι 27 ετών και έχει ήδη Αστέρι Michelin….
Συνεχίζεται…