ΑΥΤΟΠΤΗΣ ΜΑΡΤΥΡΑΣ

"Sailing" με έμπνευση την Regatta των Σπετσών…

PHOTO EvgenaΗ εικαστικός Stella Evgena, εμπνευσμένη από την Ρεγκάτα των Σπετσών, παρουσιάζει την νέα της δουλειά με τίτλο “Sailing”, στην γκαλερί “Ακρόπρωρο”.
Η καλλιτέχνις διερευνά την αρμονική σχέση του ανθρώπου με τη φύση μέσα από μια σειρά ζωγραφισμένων κατασκευών που απεικονίζουν ιστιοπλοϊκά μπαλόνια. Στόχος της είναι να αναδείξει την ικανότητα του ανθρώπου να συνεργάζεται με τα στοιχεία της φύσης χωρίς να βλάπτει το περιβάλλον. Συγκεκριμένα, στην έκθεση “Sailing” αναδύεται η αρχαία εφεύρεση του “μπαλονιού” και η ελάχιστη εκμεταλλεύσιμη ενέργεια του ανέμου που ωθεί το ιστιοπλοϊκό να πλεύσει.
Η δεξιοτεχνική εικαστική λιτότητα χαρακτηρίζει το έργο της Evgena, καθώς, επηρεασμένη από τον πουαντιγισμό, χρησιμοποιεί μια ιδιότυπη διάστικτη τεχνοτροπία που καλύπτει χρωματικά τις σχηματοποιημένες επιφάνειες του plexi- glass και του μετάλλου. Το φως, ως βασικό στοιχείο της δουλειάς της, με τεχνητό τρόπο προσαρμόζεται πίσω από την σύνθεση, έτσι ώστε να δημιουργεί την αίσθηση της τρίτης διάστασης. Διαμορφώνοντας πολλαπλά οπτικά παιχνίδια με τους ψυχρούς και θερμούς φωτισμούς, η καλλιτέχνις απεικονίζει τις άπειρες αποχρώσεις του ηλιακού φωτός και μας υπενθυμίζει τις βασικές επιστημονικές θεωρίες των χρωμάτων. Προερχόμενη από τον χώρο των εφαρμοσμένων τεχνών, η καλλιτέχνις αναμειγνύει την αφαίρεση με την αναπαράσταση, συνδυάζοντας τις κατασκευές και τα ζωγραφικά έργα με διακοσμητικό αλλά και χρηστικό τρόπο. Η Evgena απλουστεύει τις φόρμες και αφαιρεί επιμέρους λεπτομέρειες για να φτάσει στα δομικά στοιχεία κάθεαντικειμένου. Υποστηρίζει ότι μέσα από το χρώμα και το φως, το σχήμα του αντικειμένου γίνεται ευδιάκριτο, με αποτέλεσμα η φαντασία του θεατή να γίνεται ο καταλύτης για την ερμηνεία του έργου.

EVGENA photo
Το συνολικό έργο της Stellas Evgena είναι ένα αμάλγαμα από τεχνικές και καλλιτεχνικές παραδόσεις που ενώνουν την Δύση με την Άπω Ανατολή και παράλληλα αποκαλύπτουν την προσωπική σχέση της καλλιτέχνιδας με την μαγεία της φύσης.

Έλλη Παξινού
Ιστορικός Τέχνης

sail4

error: Content is protected !!