ΑΥΤΟΠΤΗΣ ΜΑΡΤΥΡΑΣ

“Restless Speed”: Η Μίνα Παπαθεοδώρου-Βαλυράκη στον ΣTOart Κοραή

Τον Νοέμβριο που μας πέρασε, η Μίνα Παπαθεοδώρου-Βαλυράκη παρουσίασε την έκθεση “Art in Movement” στο ιστορικό Palazzo Giureconsulti στο Μιλάνο, στο πλαίσιο του 34ου Διεθνούς Φεστιβάλ FICTS.
Σε συνέχεια της χορηγίας με την Εθνική Ασφαλιστική, εγκαινιάζεται την Πέμπτη 15 Δεκεμβρίου, στον πολυδιάστατο χώρο τέχνης ΣTOart Κοραή, η έκθεση “Restless Speed” με έργα Φόρμουλα 1 της ζωγράφου.

1 (1)

1 (3)
Η Μίνα Παπαθεοδώρου-Βαλυράκη συνδέει συνειρμικά την αισθητή έννοια της ταχύτητας με τη σταθερή και αμετάβλητη ανάγκη για ελευθερία που της επιβάλλει η φύση της.
Το αίσθημα έλλειψης κάθε περιορισμού και ανεμπόδιστης, αδέσμευτης εξωτερίκευσης φανερώνεται στο μέγιστο στα έργα της Φόρμουλα 1, φορτωμένα με το ασυμβίβαστο πάθος και το κύριο εκφραστικό μέσο της Μίνας: τον ιδιαίτερο, αυτοδύναμο και χαρακτηριστικό τρόπο χρήσης των χρωμάτων.

1 (2)
Η ζωγράφος ξεκίνησε να αποτυπώνει στον καμβά της το ερέθισμα που της προκαλεί το αντικείμενο «αυτοκίνητο» και όσα εκπορεύονται από τη φόρμα του, την κίνηση και την ταχύτητα του, στις αρχές της δεκαετίας του ΄90. Η θεματική των αγωνιστικών αυτοκινήτων -σχεδιαστικών και τεχνολογικών επιτευγμάτων- πέρα από το ό,τι αποδεικνύει τη στενή σχέση της με το σύγχρονο περιβάλλον, της δίνει τη δυνατότητα να ευαισθητοποιήσει τόσο το οπτικό όσο και το ακουστικό νεύρο, καθώς ο θεατής «ακούει με τα μάτια» τον εκκωφαντικό ήχο της μηχανής και τη θηριώδη τριβή του ελαστικού στην άσφαλτο. Και στην αφετηρία, το θέμα της προσφέρει το μέσο να αποτυπώσει τη θέαση της «αθέατης» έντονης και επίπονης προσπάθειας του αγώνα ταχύτητας και επικράτησης, όχι επί των άλλων -στη συγκεκριμένη οδηγών- αλλά επί του χρόνου.

slait-77-d

Η Μίνα καταφέρνει να ενώσει σε μία συνέχεια τις τρεις διαστάσεις του χώρου, το πλάτος και το ύψος που ορίζονται από την επιφάνεια του καμβά της και το μήκος ή αλλιώς βάθος που δημιουργεί η πινελιά της, με τη διάσταση του χρόνου (η ταχύτητα ορίζεται από το διάστημα που διανύει ένα σώμα στη μονάδα χρόνου), δημιουργώντας τελικά πολύπτυχα έργα που εκτείνονται σε τέσσερις κατευθύνσεις: το μήκος, το πλάτος, το βάθος και τη διάρκεια.
Μαργαρίτα Δρίλλια
Ιστορικός Τέχνης-Αρχαιολόγος

ΣTOart Κοραή: ώρες λειτουργίας Δευτέρα-Παρασκευή 10 π.μ έως 8 μ.μ.
Διεύθυνση: Κοραή 4 (εντός της στοάς), τηλ.: 210 3252 352

error: Content is protected !!