ΑΥΤΟΠΤΗΣ ΜΑΡΤΥΡΑΣ

Ρεγκάτα "Ωκεανίδα": Ο πρώτος Ιστιοπλοϊκός Αγώνας Ξύλινων Σκαφών είναι γεγονός!

“Ο πρώτος Ιστιοπλοϊκός Αγώνας Ξύλινων Σκαφών «ΩΚΕΑΝΙΔΑ 2020» θα πραγματοποιηθεί από αύριο 30 Οκτωβρίου έως την 1η Νοεμβρίου στον θαλάσσιο χώρο, στο κέντρο του Φαληρικού Όρμου” με ενημερώνει ενθουσιασμένη η Δάφνη Ζουμπουλάκη “για τις άλλες μου αθλοπαιδιές…” όπως μου εξηγεί χαρακτηριστικά για την διεξαγωγή του επίσημου αγώνα με παραδοσιακά ξύλινα σκάφη και λέμβους στο παράκτιο μέτωπο της Αττικής, ο οποίος θα προσφέρει τη δυνατότητα στους δημότες της πόλης μας να έρθουν σε επαφή και να θαυμάσουν από κοντά τα μοναδικά αυτά σκαριά.

Δάφνη Ζουμπουλάκη

Ο αγώνας τελεί υπό την αιγίδα του Υπουργείου Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, της Περιφέρειας Αττικής, καθώς και της Ελληνικής Ιστιοπλοϊκής Ομοσπονδίας και έχει την υποστήριξη της Ναυταθλητικής Μαρίνας του Δήμου Καλλιθέας.

Με ανοιχτά πανιά και φόντο το Φαληρικό Δέλτα θα πλεύσουν ελληνικά παραδοσιακά καΐκια, όπως το πέραμα «Παναγία Τήνου», σύγχρονα καΐκια, όπως η ιδιαίτερη «Αθηνά» με τα κινέζικα πανιά της, πανέμορφες λέμβοι, όπως η πολυταξιδεμένη «Χρυσοπηγή», καθώς και εντυπωσιακές Προσκοπικές φαλαινίδες, μαζί με διάφορα μοναδικά κλασικά και σύγχρονα ξύλινα ιστιοπλοϊκά.

H ρεγκάτα «ΩΚΕΑΝΙΔΑ», συμμετέχοντας στον παγκόσμιο δίκτυο Sailors for the Sea (Το Sailors for the Sea Powered by Oceana είναι ο μόνος οργανισμός διατήρησης των ωκεανών στον κόσμο που ασχολείται, εκπαιδεύει και ενεργοποιεί την ιστιοπλοΐα και την κωπηλασία για την αποκατάσταση της υγείας των ωκεανών.) , δεσμεύεται να ακολουθήσει τις πλέον αναγνωρισμένες βέλτιστες πρακτικές, ώστε να ανακηρυχθεί μία από τις CLEAN REGATTAS 2020 διεθνώς. Στο πλαίσιο αυτό, τα πληρώματα και οι εθελοντές δεν θα χρησιμοποιούν πλαστικά μπουκάλια μίας χρήσης. Θα υπάρχει συγκεκριμένη πηγή πόσιμου νερού με ειδική σήμανση για τον ανεφοδιασμό των ατομικών παγουριών, τα οποία θα διανεμηθούν στους συμμετέχοντες με την ευγενική χορηγία του Ιδρύματος “Μαρία Τσάκος”Επιπλέον, κατά τη διάρκεια του τριημέρου, μέσω του προγράμματος BlueCycle,  ένα πρόγραμμα γαλάζιας και κυκλικής οικονομίας,  θα εγκατασταθούν στον χώρο της Ναυταθλητικής Μαρίνας Καλλιθέας ειδικοί σταθμοί συλλογής θαλάσσιων απορριμμάτων. Φιλοδοξία του Αγώνα «ΩΚΕΑΝΙΔΑ» είναι να αποτελέσει άλλη μια γιορτή του ναυταθλητισμού  και της ξυλοναυπηγικής τέχνης· ένα σημαντικό κίνητρο να εμπνεύσει η ναυτική μας παράδοση τη σύγχρονη πρόκληση του «ευ αγωνίζεσθαι».

It’s good to know: Την Παρασκευή 30/10/20 θα λάβει χώρα η εγγραφή των συμμετεχόντων πληρωμάτων, ενώ τις επόμενες 2 ημέρες, 31/10 και 1/11, θα πραγματοποιηθούν οι ιστιοδρομίες και οι απονομές. Οι κατηγορίες των αγώνων είναι οι εξής: α) Κλασικά σκάφη β) Σύγχρονα κλασικά σκάφη γ) Ελληνικά καΐκια & Παραδοσιακά καΐκια και δ) Λέμβοι & Dinghies. Στον αγώνα θα τηρηθούν όλα τα προβλεπόμενα πρωτόκολλα διεξαγωγής αθλητικών δραστηριοτήτων σχετικά με την Covid-19, που έχουν εκδοθεί από τη Γ.Γ.Α. και την οικεία Ομοσπονδία.

error: Content is protected !!