ΑΥΤΟΠΤΗΣ ΜΑΡΤΥΡΑΣ

"Τοπία ψυχής" του Γάλλου ζωγράφου και γλύπτη Frédéric Bootz, στην Πάρο!

Κάθε φορά που πηγαίνω στην Πάρο, συνήθως κάπου στο τέλος του Ιούλη με αρχές του Αυγούστου, η φίλη μου Άννα Κοντολέων, για την οποία το Κυκλαδίτικο νησί είναι ό,τι για εμένα οι Σπέτσες, με ενημερώνει και με ξεναγεί σε ό,τι αξίζει να γνωρίζω και να επισκεφθώ, που συνήθως πρόκειται για ό,τι καλύτερο διαδραματίζεται στην Πάρο. Η εμπειρία της αλλά και το μοναδικής αισθητικής κριτήριο της, είναι πάντα αλάνθαστα, οπότε όσοι είστε around μην χάσετε την ατομική έκθεση του Γάλλου ζωγράφου και γλύπτη Frédéric Bootz με τίτλο “Τοπία ψυχής”, που πραγματοποιείται από την Art Space S265 Paros – Studio265 και την Art Appėl Gallery, τα εγκαίνια της οποίας θα πραγματοποιηθούν την Παρασκευή 7 Αυγούστου. Τα έργα της έκθεσης είναι λάδια σε καμβά από την πρόσφατη δουλειά του καλλιτέχνη και ενδεικτικά από παλαιότερες ενότητες του καθώς και γλυπτικές κατασκευές από μάρμαρο και πέτρα Πάρου.

Ο καλλιτέχνης, ολιγομίλητος και αθόρυβος, καταγράφει στα έργα του, ως ψυχογεωγραφία, με πολύ ιδιαίτερο τρόπο και έντονη προσωπική γραφή την θεώρησή του για τον κόσμο και την φιλοσοφική του προσέγγιση για την ζωή, φιλτραρισμένες σκέψεις και γνώση από την πλούσια εμπειρία που έχει ζήσει σε πολλές χώρες. Στην Πάρο ήρθε την δεκαετία του ΄90 και από τότε μέχρι σήμερα ζει και εργάζεται, τόσο στο Παρίσι, όσο και στην Πάρο. Τα έργα του πολλές φορές παραπέμπουν σε γιαπωνέζικους κήπους, αν και είναι πάντα έκδηλη η ψυχική διάσταση των τοπίων, ίσως γιατί ο Frédéric Bootz είναι Γάλλος, αλλά και με καταβολές από την Ιαπωνία – η γιαγιά του ήταν από την βασιλική αυλή της Ιαπωνίας. Είναι ένας πολυδιάστατος καλλιτέχνης του οποίου οι δραστηριότητες καλύπτουν ολόκληρο το φάσμα των εικαστικών τεχνών, από τη ζωγραφική και την γλυπτική μέχρι την σκηνογραφία.

It’s good to know:  Ο Frédéric Bootz ήταν μόνιμος συνεργάτης (από το 1964 μέχρι το 2013 που έκλεισε) της ιστορικής Galerie Ariel του Παρισιού, (140 boulevard Haussmann, συνεργάτες της : Appel, Debré, Alechinsky, Dubuffet Poliakoff) με γκαλερίστα τον Jean Pollak, ο οποίος είχε αναδείξει το κίνημα CO.M.BRA και διακινούσε τα έργα του Joan Miró. Έχει πραγματοποιήσει πολλές ατομικές εκθέσεις επίσης σε Ελβετία, Γερμανία, Ολλανδία, Βέλγιο, Ισπανία, αλλά και στην Ελλάδα, Art Appel Gallery, Αθήνα, Dépôt Art gallery, Αθήνα, GK art gallery, Αθήνα, Galerie 3, Αθήνα, Galerie Ζαλοκώστα 7, Αθήνα, ART+, Aθήνα, Chroma Gallery, Kέρκυρα, Αίθουσα Τέχνης Ναυπλίου, Ναύπλιο, Galerie Ζ – Μ, Θεσσαλονίκη. Ο Nouvelle Observateur έχει γράψει για το έργο του: «Τα χρόνια δεν μοιράστηκαν καλά: μόνο ο Melville, ο Bachelard, ο Baudelaire θα μπορούσαν να συλλάβουν αυτά τα σχέδια και τις ζωγραφιές του Frederic Bootz. Απέναντι σ’ αυτά τα έργα, θα έπρεπε να συμβουλευτούμε αυτές τις μεγαλοφυΐες, γιατί τέτοια έργα αξίζουν την προσοχή τους».

Coordinator: Άννα Κοντολέων

Η έκθεση θα διαρκέσει 7 Αυγούστου έως 15 Σεπτεμβρίου 2020

error: Content is protected !!