ΑΥΤΟΠΤΗΣ ΜΑΡΤΥΡΑΣ

“Η Γυναίκα στην Επανάσταση του 1821”, Τα εγκαίνια της Συλλογής Μιχάλη και Δήμητρας Βαρκαράκη στο Ίδρυμα Θεοχαράκη!

Η Υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού, κυρία Λίνα Μενδώνη, σε μια σεμνή τελετή, εγκαινίασε προχθές το απόγευμα την έκθεση με τίτλο «Η Γυναίκα στην Επανάσταση του 1821 l Συλλογή Μιχάλη και Δήμητρας Βαρκαράκη», τηρώντας αυστηρά όλους τους υγειονομικούς περιορισμούς, που επιβάλει η πανδημία.

Εκατό πολύτιμα φιλελληνικά έργα ζωγραφικής, πορσελάνινα αντικείμενα, κεντήματα και ρολόγια του 19ου αιώνα αποκαλύπτουν την τεράστια προσφορά των γυναικών στην Επανάσταση του 1821.

Η ΛΙΝΑ ΜΕΝΔΩΝΗ ΜΕ ΤΗΝ ΕΠΙΜΕΛΗΤΡΙΑ ΤΗΣ ΕΚΘΕΣΗΣ ΔΡ ΦΑΝΗ ΜΑΡΙΑ ΤΣΙΓΚΑΚΟΥ

ΝΤΕΝΗ ΘΕΟΧΑΡΑΚΗ

Ο οραματιστής και δημιουργός της σπουδαίας αυτής συλλογής, κύριος Μιχάλης Βαρκαράκης, στην εναρκτήρια τελετή, επισήμανε, μεταξύ άλλων: «Ο φιλελληνισμός αποτελεί το μοναδικό κίνημα αγάπης και αλληλεγγύης του δυτικού πολιτισμού προς τη νεότερη Ελλάδα. Τα φιλελληνικά έργα εισήλθαν στην καθημερινή ζωή των ευρωπαίων πολιτών ενισχύοντας την πίεση προς τις κυβερνήσεις, να σταθούν ευνοϊκά προς την ελληνική επανάσταση. Οι Ελληνίδες μανάδες παρότρυναν τα παλικάρια τους στον ηρωισμό και ήταν ισάξιες, μπροστά, πλάι και πίσω στις μάχες, με τους άντρες τους. Όλα αυτά ζωγραφίστηκαν έντονα σε καμβάδες και σε πολύχρωμες πορσελάνες και σμιλεύτηκαν σε μάρμαρο και μπρούντζο. Παράλληλα, παρήχθησαν χρηστικά αντικείμενα, όπως σερβίτσια φαγητού, επιτραπέζια ρολόγια, βάζα κ.ά., τα οποία ενσωματώθηκαν στην καθημερινότητα. Αυτά τα συναισθήματα, που ζει ο συλλέκτης της φιλελληνικής συλλογής, δικαιώνουν το όραμά του, ολοκληρώνουν την εσωτερική δικαίωση των επιλογών του και βοηθούν στη συνειδητοποίηση ενός ιδιαίτερου βιώματος. Μεγάλο δέλεαρ του συλλέγειν είναι η ανεύρεση έργων στην Ευρώπη, που έγιναν για τον αγώνα των Ελλήνων, και ο ερχομός τους στην Ελλάδα. Υπάρχει η πεποίθηση ότι η φιλελληνική συλλογή ανήκει στην πολιτιστική κληρονομιά της Ελλάδας αναφερόμενη στο μεγάλο ιστορικό γεγονός της απελευθέρωσης από τους Τούρκους. Εύχομαι ο επισκέπτης να αισθανθεί περηφάνια για τους προγόνους του και τον ενθουσιασμό για τον θαρραλέο αγώνα τους. Θερμές ευχαριστίες εκφράζω στον κύριο Βασίλη Θεοχαράκη και την κυρία Μαρίνα Θεοχαράκη, για το τεράστιο πολιτιστικό έργο του Ιδρύματός τους καθώς και στους φίλους – στυλοβάτες του Ιδρύματος, Τάκη Μαυρωτά και Φώτη Παπαθανασίου. Επίσης, στη Δρ. Φανή-Μαρία Τσιγκάκου, ειδικό συγγραφέα για τον Φιλελληνισμό, η οποία ήταν θερμή συμπαραστάτρια και σύμβουλος από τα πρώτα βήματα της δημιουργίας της συλλογής μου.»

ΒΑΣΙΛΗΣ ΘΕΟΧΑΡΑΚΗΣ, ΛΙΝΑ ΜΕΝΔΩΝΗ, ΔΡ ΦΑΝΗ ΜΑΡΙΑ ΤΣΙΓΚΑΚΟΥ

ΜΙΧΑΛΗΣ ΒΑΡΚΑΡΑΚΗΣ

ΝΤΕΝΗ ΘΕΟΧΑΡΑΚΗ, ΒΑΣΙΛΗΣ ΘΕΟΧΑΡΑΚΗΣ

ΤΑΚΗΣ ΜΑΥΡΩΤΑΣ, ΑΝΤΩΝΗΣ ΚΟΜΝΗΝΟΣ

ΔΗΜΗΤΡΑ ΒΑΡΚΑΡΑΚΗ, ΜΑΡΙΝΑ ΘΕΟΧΑΡΑΚΗ, ΑΝΤΩΝΗΣ ΚΟΜΝΗΝΟΣ, ΒΑΣΙΛΗΣ ΘΕΟΧΑΡΑΚΗΣ, ΝΤΕΝΗ ΘΕΟΧΑΡΑΚΗ, ΜΙΧΑΛΗΣ ΒΑΡΚΑΡΑΚΗΣ, ΜΑΡΙΝΑ ΜΗΛΙΟΥ ΘΕΟΧΑΡΑΚΗ

ΝΤΟΡΑ ΔΗΜΟΠΟΥΛΟΥ, ΜΑΡΙΝΑ ΘΕΟΧΑΡΑΚΗ

ΛΙΝΑ ΜΕΝΔΩΝΗ, ΑΝΝΙΤΑ ΘΕΟΧΑΡΑΚΗ, ΜΑΡΙΝΑ ΜΗΛΙΟΥ ΘΕΟΧΑΡΑΚΗ

ΔΟΜΝΑ ΜΠΕΡΝΙΤΣΑ, ΤΑΚΗΣ ΜΑΥΡΩΤΑΣ, ΝΟΤΗΣ ΜΠΕΡΝΙΤΣΑΣ

ΤΑΚΗΣ ΜΑΥΡΩΤΑΣ, ΔΗΜΗΤΡΑ ΒΑΡΚΑΡΑΚΗ

ΔΗΜΗΤΡΑ ΜΟΥΤΖΟΥΡΗ, ΜΑΡΙΝΑ ΘΕΟΧΑΡΑΚΗ, ΜΑΙΡΗ ΒΙΔΑΛΗ

Τα πολύτιμα αυτά φιλελληνικά εκθέματα της έκθεσης, που επιμελήθηκε η Δρ. Φανή Μαρία Τσιγκάκου, θαύμασαν από κοντά την ημέρα των εγκαινίων ο Πρόεδρος του Ιδρύματος Β. & Μ. Θεοχαράκη, κος Βασίλης Θεοχαράκης, ο Πρόεδρος της «Πρωτοβουλίας 1821-2021», κος Ιωάννης Μάνος, ο Πρόεδρος του Ιδρύματος Αντώνιος Ε. Κομνηνός, κος Αντώνης Κομνηνός, Ο Πρόεδρος της Εταιρίας για τον Ελληνισμό και τον Φιλελληνισμό και ιδρυτής του ομώνυμου μουσείου, κος Κωνσταντίνος Βελέντζας, η Αντιπεριφερειάρχης Πολιτισμού της Περιφέρειας Αττικής, κα Μαίρη Βιδάλη, η συλλέκτης, κα Μαρίνα Μαρτίνου, οι κυρίες Μαρίνα, Αννίτα και Ντένη Θεοχαράκη, ο κος & η κα Γιάννη Βαρκαράκη, η κα Δήμητρα Μουτζούρη, η κα Ντόρα Δημοπούλου, ο κος Φώτης Παπαθανασίου, η κα Μαρίνα Μήλιου Θεοχαράκη, ο κος Τάκης Μαυρωτάς, η κα Άννα Παναγιωταρέα, ο κος & η κα Νότη Μπερνίτσα, η κα Ισμήνη Δουζένη, ο κος Θεόδωρος Κουτσογιάννης.  Η έκθεση θα διαρκέσει έως 31 Οκτώβριου 2021

Φωτογραφίες: Studio Panoulis

 

error: Content is protected !!