“History of Absence” στην Αναργύρειο και Κοργιαλένειο Σχολή, στις Σπέτσες!

27/07/2022 • ART, GO

Στη συνέχεια ενός προγράμματος φιλοξενίας καλλιτεχνών διάρκειας ενός έτους, τo ΑΜΑ Ηοuse επανακατοικεί το εμβληματικό κτίριο της πρώην Αναργυρείου και Κοργιαλένειου σχολής αρρένων στις Σπέτσες, με την έκθεση History of Absence, σε επιμέλεια της Ελίνας Αξιώτη και νέα έργα των εικαστικών Αgata Ingarden (εξώφυλλο), Mαλβίνας Παναγιωτίδη και Chloé Royer. Με αφετηρία την περσινή διοργάνωση υπό τον τίτλο Tactile Ghost που παρουσίασε έργα των Εύα Παπαμαργαρίτη και Μάριου Σταμάτη, η έκθεση History of Absence διευρύνει τον συλλογισμό γύρω από τις θεματικές του εμφανούς και του περιεχομένου, εισάγοντας εκ νέου αναφορές σε μια κάποιου είδους φαντασματική έκφανση, ως μηχανισμού συλλογής του μη συλέξιμου· το μη συλέξιμο προσδιορίζεται εδώ ως επαίσχυντη εκδήλωση της άυλης παρουσίας. Τρεις εγκαταστάσεις αφηγούνται ιστορίες μέσα από την συλλογή αναμνήσεων, επιχειρώντας να αναδείξουν οπτικές του ανοίκειου. Τα έργα των εικαστικών αντλούν αναφορές από την έρευνα σε μαρτυρίες της τοπικής κοινότητας, επιχειρώντας μια αντιστροφή· το φαντασματικό επανεγκαθίσταται ως παροντική ύπαρξη, διατυπωμένη μέσα από φεμινιστικές πρακτικές. Το απών στοιχείο καθίσταται έτσι προφανές, καθώς ή έκθεση επισημαίνει εκφάνσεις του μη δυνατού. Με τη μορφή εγκαταστάσεων, τα έργα καταρτίζουν σύνολα γλυπτικών αντικειμένων, που ενεργοποιούνται εντός αυτών των τοπικών αφηγήσεων.

Chloe Royer

Η προσωπικότητα του Ιάννη Ξενάκη που φοίτησε στο οικοτροφείο σαν παιδί, τα λογοτεχνήματα του συγγραφέα John Fowles, το έργο του ταριχευτή που κυνήγησε τα θηράματα του στα δάση που περιβάλλουν το κτίριο της σχολής, η μυθολογία της Μέδουσας και θαλάσσια πλάσματα, αποτελούν κάποια από τα αφηγήματα που πραγματεύονται τα έργα των τριών εικαστικών. Τα έργα, αντιμετωπίζουν την ιστορία ως μια ιδιοσυγκρασιακή άσκηση ισορροπίας ανάμεσα σε απομεινάρια· όπου τα αφηγήματα αναδύονται ως η ακριβής έκφραση αυτής της έλλειψης σταθερότητας. Η ιστορία, εφόσον γίνεται αντιληπτή ως το κυρίαρχο αφήγημα του φανερού, σπάνια παρουσιάζει στον εαυτό της κάποια πρόκληση· το πιο ουσιαστικό κομμάτι της ιστορίας πραγματεύεται τα στοιχεία εκείνα που καθίστανται αφανή εντός του αφηγήματος· η έκθεση των αφανών αυτών στοιχείων μπορεί να γίνει κατανοητή ώς η κινητήριος δύναμη μιας δημιουργικής ιστοριογραφίας. Ως τέτοια, θα μπορούσε ίσως να καταστεί επίσης συνώνυμη της βίαιης μετουσίωσης της απουσίας. Μια αλληλουχία από στιγμιότυπα που κάνουν αναφορά σε μια εκλείπουσα παρουσία, ενσαρκώνουν μια περισσότερο ακριβή εκδήλωση της απουσίας, αποκρυσταλλώνοντας το τοπικό, την κρυφή πλευρά της κοινωνικής σφαίρας ενώ τοποθετούνται ταυτόχρονα σε μια θέση αντίστασης απέναντι σε αυτήν.

Mαλβίνα Παναγιωτίδη

Τρεις γυναίκες παρουσιάζουν το ατομικό τους έργο σε ανάθεση και με τη μορφή εγκαταστάσεων, επιχειρώντας ταυτόχρονα να κατασκευάσουν τρία αυτόνομα αφηγήματα που θα συγκεραστούν για την έκθεση του AMA House. O συνθέτης Ιάννης Ξενάκης φοίτησε ως παιδί στην Αναργύρειο και Κοργιαλένειο σχολή στις Σπέτσες. Ο συγγραφέας επιστημονικής φαντασίας John Fowles, δίδαξε την αγγλική γλώσσα στο οικοτροφείο και χρησιμοποίησε το κτίριο της σχολής ως το μέρος που διαδραματίζεται ένα από τα εμβληματικά του μυθιστορήματα. Αυτές οι δύο φαντασματικές φιγούρες επηρέασαν την ανάγνωση της Agatha Ingarden για τον τόπο, καθώς το έργο της Sleeping Beauty Corp. ανοίγει έναν διάλογο μαζί τους.
HISTORY OF ABSENCE Επιμέλεια Ελίνα Αξιώτη Μαλβίνα Παναγιωτίδη Agata Ingarden Chloé Royer Οργάνωση, παραγωγή AMA HOUSE 9 Ιουλίου – 11 Σεπτεμβρίου, 2022 Δευτέρα – Κυριακή, 8:00 – 22:30. Αναργύρειο & Κοργιαλένειο Ίδρυμα Σπέτσες

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Show Buttons
Hide Buttons