ΑΥΤΟΠΤΗΣ ΜΑΡΤΥΡΑΣ

«Qi Baishi Η μυστηριώδης Ανατολή»: Έκθεση του επιφανούς Κινέζου ζωγράφου, στο Ίδρυμα Θεοχαράκη!

Το Ίδρυμα Β. & Μ. Θεοχαράκη σε συνεργασία με την Ακαδημία Καλών Τεχνών του Πεκίνου (Α.Κ.Τ.Π) και τον Ελληνοκινεζικό Σύνδεσμο Οικονομικής και Πολιτιστικής Ανάπτυξης θα παρουσιάσει, για πρώτη φορά στην Ευρώπη, έκθεση έργων του επιφανούς Κινέζου ζωγράφου Qi Baishi. Η έκθεση με τίτλο «Qi Baishi Η μυστηριώδης Ανατολή» θα εγκαινιαστεί την Τρίτη 12 Νοεμβρίου 2019, από την Υπουργό Πολιτισμού και Αθλητισμού, κυρία Λίνα Μενδώνη. Έτσι, στην Αθήνα θα εκτεθούν 126 πολύτιμοι αντιπροσωπευτικοί του πίνακες, αποκαλύπτοντας το στίγμα των προσωπικών του κατακτήσεων. Χαρακτηριστική παραμένει η επισημάνση της Εγκυκλοπαίδειας Μπριτάνικα, η οποία μαζί με τον Zhang Daqian τους αναφέρει, ως τους τελευταίους μεγάλους παραδοσιακούς Κινέζους ζωγράφους.

Ο Διευθυντής Εικαστικού Προγράμματος του Ιδρύματος Θεοχαράκη γράφει στον ομότιτλο κατάλογο της έκθεσης: «Πολλοί ισχυρίζονται ότι αυτό που ονειρεύεται ο άνθρωπος δεν εκπληρώνεται ποτέ. Ο Qi Baishi γεννήθηκε στις 22 Νοεμβρίου 1863 ως Τσι Χουάνγκ, στην Xiangtan της επαρχίας Χουνάν στην Κίνα, γενέτειρα πολλών γνωστών προσωπικοτήτων, ανάμεσα στους οποίους και ο Mao Zedong, σε μια φτωχή αγροτική οικογένεια. Αρχικά, εκπαιδευμένος ως ξυλουργός, λέγεται ότι πρωτοπροσέγγισε τη ζωγραφική χρησιμοποιώντας το εγχειρίδιο ζωγραφικής Ο κήπος του σιναπόσπορου, από την εποχή της ύστερης δυναστείας Qing. Στα σαράντα του άρχισε να ταξιδεύει αναζητώντας τη γνώση και την αίσθηση του κόσμου. Η ζωγραφική του είναι όλο ζωή και αντανακλά αυτό που βρίσκεται μπροστά μας και που η ματιά μας το προσπερνά, χωρίς να αντιλαμβανόμαστε την ομορφιά και το μυστήριο της ζωής, που έχουν τα απλά ζωγραφικά του θέματα, όπως οι γαρίδες και τα καβούρια, τα τριζόνια και οι λιβελούλες, οι λωτοί και τα ροδάκινα, έως τα τοπία με τα απέραντα βουνά και τους υπέροχους κήπους. Το έργο του εντάσσεται στην συνέχιση της χιλιετούς παραδοσιακής εικονογραφικής τέχνης της χώρας του, η οποία επιδιώκει να εκφράσει την ψυχή, την εσωτερική κίνηση των όντων και τη σχέση τους με το σύμπαν. Επίμονα και σταθερά το έργο του αντανακλά τη χαρά της ζωής, δίνοντας προτεραιότητα στην πιστότητα, την αναπαράσταση, το σχέδιο και το χρώμα. Ο Qi Baishi είναι εξοικειωμένος με τη φύση, την οποία απεικονίζει με ακρίβεια και κατακτά την αρμονία με την πραγματικότητα και προτρέπει τον θεατή να αισθανθεί αμεσότερα αυτό που βλέπει. Η ζωγραφική του μας θέλγει και μας εμπνέει, αφού εκφράζει το νόημα της ζωής και εξακολουθεί να φωτίζει τον δρόμο, που μας οδηγεί στα θαύματα της φύσης, όπως ένα ανθισμένο ηλιοτρόπιο (Sunflower, 176.5X47.5 cm) ή ένα κόκκινο δαμάσκηνο (Red plum, 139.5X48 cm). Η ζωγραφική του παραμένει ένας φρέσκος σπόρος στον χώρο της τέχνης, αφήνοντας προς προβληματισμό τον στοχασμό του: «Πώς να ζωγραφίσεις αυτόν που επιθυμεί να γίνει πλούσιος;»»

Ο Qi Baishi (1863-1957) διετέλεσε διευθυντής του Ινστιτούτου Κινεζικής Ζωγραφικής του Πεκίνου. Το 1950 ανακηρύχθηκε επίτιμος καθηγητής στην Ακαδημία Καλών Τεχνών του Πεκίνου. Τιμήθηκε στα 92 του χρόνια με το Διεθνές Βραβείο Ειρήνης. Tο 1957 ανακηρύχθηκε επίτιμος πρόεδρος της Ακαδημίας Καλών Τεχνών του Πεκίνου. Έργα του Qi Baishi βρίσκονται σε δεκάδες μουσεία στην Ασία, την Ευρώπη και στις ΗΠΑ.

Οργάνωση έκθεσης: Ακαδημία Καλών Τεχνών του Πεκίνο, Ίδρυμα Εικαστικών Τεχνών και Μουσικής Β. & Μ. Θεοχαράκη.

Διάρκεια έκθεσης: 12 Νοεμβρίου 2019 – 12 Ιανουαρίου 2020

Χορηγός Επικοινωνίας: Fay’s Control

error: Content is protected !!