ΑΥΤΟΠΤΗΣ ΜΑΡΤΥΡΑΣ

Πώς να ενισχύσουμε το ανοσοποιητικό μας σύστημα!

Η βιταμίνη C έχει από καιρό συσχετιστεί με ισχυρότερη λειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος, γι ‘αυτό συνεχίστε την κατανάλωση των φρούτων με υψηλή περιεκτικότητα σε βιταμίνη C, όπως τα πορτοκάλια και τα βατόμουρα. Πρόσφατες έρευνες δείχνουν ότι η βιταμίνη D και η βιταμίνη Α μπορούν να είναι εξίσου σημαντικές με τη βιταμίνη C.
Με άλλα λόγια, το κλειδί για να παραμείνετε υγιείς, δεν είναι σε μια βιταμίνη ή ένα συμπλήρωμα, αλλά στο να τρώτε όλα τα τρόφιμα, σε μια θρεπτική διατροφή. Προσπαθήστε να τρώτε πολλά λαχανικά «στην εποχή τους» όπως γλυκοπατάτες και καρότα – είναι και τα δύο πολύ πλούσια σε βιταμίνη Α και αντιοξειδωτικά. Μελέτες έχουν δείξει ότι όσοι τρώνε περισσότερα φρούτα και λαχανικά έχουν ένα ενισχυμένο ανοσοποιητικό σύστημα και αναφέρουν λιγότερες επισκέψεις στο γιατρό.
Η έρευνα δείχνει επίσης ότι η έλλειψη βιταμίνης D μπορεί να αυξήσει την ευαισθησία μας σε λοιμώξεις. Αν και μερικά τρόφιμα, όπως τα ψάρια, περιέχουν φυσικά βιταμίνη D, η καλύτερη πηγή είναι ο ήλιος. Προσπαθήστε να έχετε την καθημερινή σας έκθεση με μια βόλτα το απόγευμα, ή, αν χρειαστεί, να εξετάσετε τη λήψη ενός συμπληρώματος.

Ταΐστε το έντερο σας με καλά βακτήρια
Η έρευνα δείχνει ότι το γαστρεντερικό σύστημα μας μπορεί να είναι το κέντρο της ανοσίας. Αυτό σημαίνει ότι η διατήρηση μιας υγιούς εντερικής χλωρίδας είναι το κλειδί για την ενίσχυση του ανοσοποιητικού μας συστήματος και βοηθά στην πρόληψη για τοσυνάχι.
Τα προβιοτικά, ή «καλά» βακτήρια, έχει βρεθεί ότι μειώνουν τη φλεγμονή στο έντερο και με τον τρόπο αυτό βοηθάνε στον αγώνα με την ασθένεια.
Έτσι, κατά τη διάρκεια ιδίως αυτής της περιόδου να είστε σίγουροι ότι καταναλώνετε προβιοτικά σε συσκευασμένα τρόφιμα, όπως το γιαούρτι και η σούπα μίσο (ιαπωνέζικη σούπα). Εάν είναι απαραίτητο, μπορείτε επίσης να προσθέσετε σε ένα προβιοτικό συμπλήρωμα.

Ασκηθείτε – αλλά μην το παρακάνετε
Όταν ζούμε ένα δραστήριο τρόπο ζωής, υπάρχει επίσης μια τακτική αύξηση της θερμοκρασίας του σώματος μας, η οποία θα μπορούσε να είναι ο λόγος για την οποία το σώμα μας είναι σε θέση να καταπολεμήσει αποτελεσματικά τη μόλυνση. Η άσκηση έχει αποδειχθεί ότι βελτιώνει όχι μόνο τα βακτήρια του εντέρου μας, αλλά και μειώνει τις ορμόνες του στρες, που μπορεί να αυξήσουν τις πιθανότητές μας να αρρωστήσουμε.
Ωστόσο, είναι επίσης πολύ σημαντικό να μην πιέζετε τον εαυτό σας σε παρατεταμένη εντατική άσκηση αυτή τη περίοδο, η οποία μπορεί πραγματικά να οδηγήσει σε προσωρινά εξασθενημένο ανοσοποιητικό σύστημα. Αντί αυτού, προσπαθήστε να ακολουθήστε ένα μέτριο πρόγραμμα των 30 έως 45 λεπτών, τρεις έως πέντε φορές την εβδομάδα.

Διαχειριστείτε το εποχιακό σας άγχος
Ορμόνες του στρες όπως η κορτιζόλη αποδυναμώνουν το ανοσοποιητικό σύστημα, κάνοντάς σας πιο επιρρεπείς σε λοιμώξεις. Στην πραγματικότητα, μελέτες έχουν δείξει ότι τα άτομα που βρίσκονται υπό μεγαλύτερη πίεση έχουν διπλάσιες πιθανότητες να αναπτύξουν ένα κρύωμα αφού έχουν εκτεθεί στον ιό.
Έτσι μίααπό τα πιο αποτελεσματικές στρατηγικές για τη διατήρηση ενός υγιούς ανοσοποιητικού συστήματος είναι να αποβάλλεται το στρες. Αν δεν χρησιμοποιείτε ήδη τεχνικές διαχείρισης του στρες, όπως η γιόγκα, ο διαλογισμός και οι βαθιές αναπνοές, τώρα είναι η ώρα να τα προσθέσετε στο εβδομαδιαίο σας πρόγραμμα.
Και σε όλη τη σεζόν, προσπαθήστε να χαλαρώσετε όσο μπορείτε.

Έμφαση στην αποκατάστασητου ύπνου
Όταν αισθάνεστε ότι θα μπορούσατε να χρησιμοποιήσετε μια επιπλέον ώρα για να ξεκουραστείτε, να το κάνετε.
Αυτό συμβαίνει γιατί ο αρκετός ύπνος είναι απαραίτητος για την πρόληψη ενός κρυολογήματος. Μια πρόσφατη μελέτη διαπίστωσε ότι οι ενήλικες που κοιμήθηκαν μόλις πέντε ή έξι ώρες την νύχτα ήταν τέσσερις φορές πιο πιθανό να κολλήσουν ένα κρυολόγημα αφού εκτεθούν στον ίο σε σύγκριση με όσους κοιμόντουσαν τουλάχιστον επτά ώρες.
Αυτή τη σεζόν, έχετε επίσημα την άδειά μας για να πάρετε έναν επιπλέον υπνάκο.

Δρ.Άννα Παπαγεωργίου
Κλινική Διαιτολόγος-Διατροφολόγος, Διδάκτωρ Ιατρικής  Σχολής  Αθηνών
Καθηγήτρια Φυσικής Αγωγής & Αθλητισμού

error: Content is protected !!