ΑΥΤΟΠΤΗΣ ΜΑΡΤΥΡΑΣ

Πως μπορούμε ν’ ανεβάσουμε την ψυχολογία μας στην περίοδο του κορωνοϊού;

Η ψυχολόγος, ψυχοθεραπεύτρια και ομαδική αναλύτρια, Ήρα Σαρακηνού μας εξηγεί πως, είναι φυσιολογικό να νιώθουμε θλίψη, άγχος, ανασφάλεια, πανικό, φόβο μη νοσήσουμε, φόβο μη νοσήσουν οι οικείοι μας, μοναξιά, απαισιοδοξία και ματαιότητα. Βιώνουμε κάτι πρωτόγνωρο, μια αιφνίδια διακοπή της ρουτίνας μας που θα μας φέρει αντιμέτωπους με τον εαυτό μας κι έντονο στρες.

Ήρα Σαρακηνού

Το στρες είναι ένας από τους παράγοντες που προκαλούν καταστολή του ανοσοποιητικού. Αν για παράδειγμα λοιπόν κρυώσουμε, θα αργήσουμε να συνέλθουμε διότι το έντονο άγχος μας θα «ρουφάει» πολύ ενέργεια από τον οργανισμό μας! Επιπλέον, θα είμαστε πιο ευάλωτοι στο να μολυνθούμε απ´ τον ιό.
Πως μπορούμε να ανεβάσουμε τη ψυχολογία μας παρά την περιτρέχουσα ατμόσφαιρα διάχυτου φόβου;
Τα “καλά” του κορονοϊού Tips: Περιορίζουμε τη μαυρίλα και τη γκρίνια μας για τις δραστηριότητες που δε μπορούμε να κάνουμε. Χαιρόμαστε γι´ αυτά που έχουμε τη δυνατότητα να κάνουμε και ανακαλύπτουμε νέα ενδιαφέροντα! Ευκαιρία να γνωρίσουμε τον εαυτό μας καλύτερα και να επαναπροσδιοριστούμε!
Δράττουμε την ευκαιρία να θυμηθούμε την αξία της οικογένειας και να περάσουμε χρόνο μαζί της. Λίγη αγάπη παραπάνω για και από τους ανθρώπους μας!
Επαναπροσδιορίζουμε τις σχέσεις με φίλους μας. Θα αιφνιδιαστούμε!
Απολαμβάνουμε όσοι έχουμε τη δυνατότητα, τη φύση με ένα περπάτημα ή με το ποδήλατο!
Διατηρούμαστε σε καλή φυσική κατάσταση που βοηθά στο στρες αλλά και στην ενίσχυση του ανοσοποιητικού! Γυμναζόμαστε εντός ή εκτός σπιτιού.
Ενημερωνόμαστε σωστά και όχι «υπερβολικά». Αρκεί μία-δύο φορές τη μέρα. Δεν ακούμε όλη μέρα ειδήσεις που μας προκαλούν δυσφορία και άγχος.
Διαβάζουμε ενδιαφέροντα βιβλία και βλέπουμε αξιόλογες ταινίες ή σειρές που έχουν μια συνέχεια και μας κρατάνε το ενδιαφέρον.
Επικοινωνούνε με φίλους τηλεφωνικά ή μέσω του διαδικτύου! Ζούμε άλλωστε την εποχή του διαδικτύου. Skype, Viber, μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Είναι πολύ ευκολότερο να μένει πια κανείς σπίτι «μόνος» του.
Μαγειρεύουμε, πειραματιζόμαστε, δοκιμάζουμε τις δημιουργίες μας. Απίθανη ευκαιρία για διατροφή. Ισχυροποιούμε το ανοσοποιητικό μας. Όλοι γνωρίζουμε πόσο επιβλαβής είναι η ζάχαρη, το αλκοόλ αλλά και πόσο καλό μας κάνουν τα φρούτα, τα λαχανικά και οι υδατάνθρακες.
Κοιμόμαστε. Πάντα γκρινιάζαμε για λίγο ύπνο παραπάνω. Για το Σαββατοκύριακο που αργούσε να έρθει για ξεκούραση και ύπνο. Άλλωστε ο ύπνος συμβάλλει σημαντικά στη καλή ψυχική και σωματική λειτουργία!
Κάνουμε και λίγο χιούμορ! Δεν είναι κακό..
Τέλος, βοηθάμε στο συλλογικό καλό. Μεγάλη υπόθεση η αυτοπειθαρχία και το όριο. Εξίσου σημαντική υπόθεση και η συνεργασία σε μια κοινωνία. Ίσως δε θα είχαμε φτάσει ως εδώ.

error: Content is protected !!