ΑΥΤΟΠΤΗΣ ΜΑΡΤΥΡΑΣ

Πνευματική αφύπνιση: Είναι της …μόδας;

Η Ψυχο-Εκπαιδευτική Σύμβουλος Παιδιών, Οικογένειας, Ζευγαριού, Σύμβουλος Ψυχικής Υγείας, Τζίνα Θανοπούλου μας απαντά:

«Οι άνθρωποι ακολουθούν διαφορετικούς δρόμους για ικανοποίηση & δημιουργία. Αν κάποιος δεν επιλέξει το δικό σου δρόμο, δεν σημαίνει ότι είναι χαμένος. Καθένας έχει τη δική του πορεία.»  Δαλάι Λάμα


Στην εποχή μας οι άνθρωποι έχουν αρχίσει μια νέα Πνευματική Αφύπνιση, μία διαδικασία Επαναπροσδιορισμού Αξιών. Το άτομο «Επανακαθορίζεται και Μεταμορφώνεται». Η μεταμόρφωση εκφράζεται από φόβο και ανασφάλεια, σε συνειδητότητα Προσφοράς, Αγάπης, Εν-συναίσθησης και Μοιράσματος.
Δεν είναι εύκολη η διαδικασία γιατί αρχικά το άτομο βιώνει συναισθήματα αβεβαιότητας που οφείλονται σε «εγγραφές και πεποιθήσεις» του παρελθόντος που πρέπει να τις επανεξετάσει & αντικαταστήσει.

fd38cbbc96f562f377a26b1f4ead3580
Είναι μια περίοδος «Ξυπνήματος» σε πνευματικό και συναισθηματικό επίπεδο. Το άτομο μετακινείται από το σκοτάδι στο ΦΩΣ, από την άγνοια στη ΓΝΩΣΗ, από τα αρνητικά, ασυνείδητα βιώματα του παρελθόντος, σε θετικά Βιώματα του Παρόντος.
Κάθε αλλαγή, ακόμα και θετική, αντιμετωπίζεται με φυσική αντίσταση και άγχος (“Resistance to Change”) που εκφράζεται μέσω συναισθημάτων κατάθλιψης και ξεσπασμάτων («depressive, aggressive symptoms”), που μπορούν να δουλευτούν με τη βοήθεια ενός Ψυχολόγου- Συνοδοιπόρου. Μέσα από την Συμβουλευτική Υποστήριξη, μπορεί να δοθεί στο άτομο Υποστήριξη, Εν-συναίσθηση και Διάθεση να βιώσει τις δυσκολίες σαν ευκαιρίες για εξέλιξη.
Μερικά από τα πιο σημαντικά σημάδια αυτής της Ψυχο-πνευματικής Αλλαγής είναι:
1. Υιοθετεί καινούργιο Σύστημα Αξιών και Τρόπου ζωής & Πνευματικών Αξίων. Αρχίζει να σκέφτεται, να ενεργεί «έξω από το κουτί» (“Out of the box”).
2. Αναζητεί Ελευθερία Έκφρασης και μαθαίνει να ζει με λιγότερα υλικά αγαθά. Το Απλούστερο είναι Ουσιαστικότερο ( “Less is More”).
3. Τολμά να αλλάξει Δουλειά και Καριέρα. Αναρωτιέται: Το επάγγελμά μου με καλύπτει; Εκφράζει τις βαθύτερες, υπαρξιακές μου ανάγκες;
Το άτομο δεν εκφράζεται από επαγγέλματα που κάνει μόνο για οικονομική ή κοινωνική ικανοποίηση και αναγνώριση. Έχει ανάγκη να ασχοληθεί με κάτι που εκφράζει βαθύτερες αξίες. Βέβαια στην αρχή αυτό μπορεί να τον γεμίσει ανασφάλεια, αλλά με πίστη και εσωτερική δύναμη πρέπει να προχωρήσει.
4. Έλκεται από Ιδεώδη και Δραστηριότητες Προσωπικής Εξέλιξης: Σεμινάρια Αυτογνωσίας, Βιβλία Aυτο-βελτίωσης, Γιόγκα, Διαλογισμός, Επαφή με τη Φύση. Σε επαφή με τη φύση και φροντίζοντας τη Σωματική του Υγεία, βιώνει το σώμα του, σαν το Ναό της Ψυχής.
4. Εξασκείται στο Διαλογισμό και την Προσευχή.
«Το άτομο μιλάει στο Θεό μέσω της Προσευχής. Το άτομο ακούει το Θεό μέσω του Διαλογισμού.»
Δύο νέοι τρόποι επικοινωνίας και επαφής με τον Ανώτερο Εαυτό που οδηγεί στον Ανώτερο Σκοπό Ζωής.
5. Βιώνει το Συγχρονισμό («Synchronicity), την έλξη ουσιαστικών, «τυχαίων» γεγονότων της ζωής και γνωριμιών.

f38130df8c03a059e68b8e9f0b3b228d
Ο Carl Jung (1920) Ψυχαναλυτής είναι από τους πρώτους που μίλησε για το «Συγχρονισμό» (the Power of Synchronicity) & υποστήριξε ότι τα συγχρονιστικά γεγονότα και γνωριμίες μας οδηγούν πιο κοντά στον ουσιαστικό Σκοπό της ζωής μας & να «αφεθούμε» στη Ροή της ζωής & στις Προκλήσεις που μπορεί να αποδειχτούν Δώρα Εξέλιξης.
6. Μοιράζεται το συναίσθημα της Ενότητας με τους άλλους (Connectedness). Νοιώθει ενωμένος ψυχικά με τους άλλους που εκπέμπουν στο ίδιο «μήκος κύματος». Έτσι φεύγει από το Εγώ και βιώνει το Εμείς.
7. Σε αυτό το ταξίδι Αυτό-ανακάλυψης βιώνει Συναισθήματα Λύπης & Πένθους για ότι αφήνει πίσω. Εν κατακλείδι, το ταξίδι της Αυτό-ανακάλυψης μπορεί να οδηγήσει το άτομο στον Αληθινό Εαυτό του & στην έννοια της Αληθινής Αγάπης, στην Εσωτερική Γαλήνη, σε Ανοιχτό Πνεύμα και στη Διάθεση να παραμείνει Μαθητής της ζωής.
Ιδανικά όλοι οι άνθρωποι πρέπει να πάρουν το δρόμο του πνευματικού ξυπνήματος, όλοι οι δρόμοι είναι σεβαστοί, αρκεί να έχουν σαν Πυξίδα το δρόμο της καρδιάς και της αγάπης. Πόσοι λοιπόν θα το τολμήσουν;

Τζίνα Γ. Θανοπούλου

Ed.M, MA Harvard University, Συμβουλευτική Παιδιών, Εφήβων, Ενηλίκων Ζευγαριών, Οικογενείας, Συμβουλευτική Εικόνας Σώματος, Διατροφικές Διαταραχές, Επαγγελματικός Προσανατολισμός.

Επικοινωνία:

ATHENS MEDICAL PARTNERS 210 6938241,mob 6945541188

ginagthanopoulou@gmail.com

error: Content is protected !!