Τρίτη πρωί, την περασμένη Τρίτη, πριν καν πιω τον πρώτο καφέ ρίχνω μία ματιά στην ατζέντα μου να ενημερωθώ για τα ραντεβού της ημέρας, και χαμογελώ. Ανάμεσα στα συνηθισμένα ραντεβού που μονοπωλούν το ενδιαφέρον της καθημερινότητας μου, το βλέμμα μου στέκεται σε αυτό που έχει προγραμματιστεί για τις 15.00′ στην αίθουσα συσκέψεων του Δικηγορικού Γραφείου “Calavros & Partners”.
15.00′: Στο γραφείο της Μαρίλυς, Βρανά 19, ραντεβού με τον Μανώλη Σφακιανάκη.
Όχι, αυτό δεν είναι ένα συνηθισμένο ραντεβού στην δερμάτινη ατζέντα μίας “lifestyle blogger”. Αλλά από την άλλη, πότε ισχυρίστηκα πως είμαι μία συνηθισμένη “lifestyle blogger”?…
Follow me…
Όποιες από εσάς είστε μανούλες, θα μπείτε αμέσως στο θέμα.
Στην δικιά μας παρέα τουλάχιστον, μονοπωλεί τις συζητήσεις: Τα παιδιά μας και το Διαδίκτυο. Τα παιδιά μας που αποτελούν την πρώτη γενιά των social media, τα παιδιά μας που είναι πιο εξοικειωμένα από κάθε άλλη γενιά με το Instagram και με το Musically, με το WhatsApp και με το Viber. Τα παιδιά μας που θέλουμε να τα προφυλάξουμε από κάθε παγίδα και λάθος hashtag αλλά δεν θέλουμε να μείνουν “κοινωνικά αναλφάβητα”. Τα παιδιά μας που στα δέκα τους χρόνια έμαθαν στο σχολείο πως να προφυλαχθούν από την “Γαλάζια Φάλαινα” και να προσέχουν το online chat όπως εμείς κάποτε προσέχαμε στον δρόμο, όταν γυρίζαμε από το πιάνο…
-Πάνω από το 80% των παιδιών πέμπτης και έκτης δημοτικού στην Ελλάδα έχουν παρουσία στα κοινωνικά δίκτυα.
Φόβος αλλά και ψυχραιμία, προσοχή αλλά και ενημέρωση. Και έπειτα, ήρθαν τα νέα από την Ευρωπαϊκή Ένωση. “Θα ισχύσει και σε εμάς μαμά;”
Τρίτη μεσημέρι, δέκα-δεκαπέντε φίλες, όλες μαμάδες που τα παιδιά μας φοιτούν στο ίδιο σχολείο, έπειτα από πρόσκληση της Μαρίλυς Καλαβρού-Φίλιου, προσκαλούμε τον πιο καταρτισμένο, έμπειρο, σχεδόν θρύλο στο κομμάτι της ασφάλειας στο Διαδίκτυο, και όλες μαζί, υποδεχόμαστε στην αυστηρή και συνάμα φιλική, στην επιβλητική αλλά και οικεία αίθουσα συσκέψεων του Law Firm “Calavros & Partners”, τον Αντιστράτηγο ε.α και εμπνευστή του GISS (Greek Information Security Systems) και Ιδρυτή του Ελληνικού CSI, Εμμανουήλ Σφακιανάκη…
“Kύριε Σφακιανάκη, παρακολουθούμε στις ειδήσεις, διαβάζουμε στις εφημερίδες για το bullying και τους εκβιασμούς που υφίστανται μικρά παιδιά και έφηβοι στις επαρχίες αλλά και στις μεγαλουπόλεις μας, μέσα από το Διαδίκτυο, που τις περισσότερες φορές καταλήγουν σε αποτρόπαιες πράξεις, εγκλήματα έως και αυτοκτονίες, και το πρώτο πράγμα που μας έρχεται στο μυαλό είναι, πως δεν αφορά εμάς και τα δικά μας παιδιά, πως πρόκειται για παιδιά παρατημένα, από διαλυμένες οικογένειες, προβληματικά, πως αποκλείεται να συμβεί κάτι τέτοιο στην δική μας οικογένεια. Ισχύει κάτι τέτοιο;” τον καλωσορίζει η Μαρίλυ Καλαβρού-Φίλιου, βάζοντας τον αμέσως στο θέμα και θέτοντας την αρχική ερώτηση σε μία μεγάλη και άκρως ενδιαφέρουσα ροή θεμάτων και αποριών.
Ο τιμώμενος ομιλιτής μας έχει χειμαρρώδη λόγο. Είναι ορμητικός, άμεσος αλλά πάντα to the point. Δεν είναι τρομολάγνος, ο λόγος του είναι ψύχραιμος, σχεδόν γλυκός. Είναι και ο ίδιος πατέρας. Μας συμβουλεύει, μία μας αφυπνίζει, μια μας καθησυχάζει. Διαβάζουμε στο prostatepse.gr που μας παροτρύνει να μπούμε από τα ipad μας… “Είμαστε εδώ Γιατί η πρόσβαση στο διαδίκτυο έχει γίνει πιο εύκολη από ποτέ και η αύξηση της έκθεσης στον διαδικτυακό κόσμο, έχει οδηγήσει στην αύξηση των κινδύνων.
Γιατί όσο ακίνδυνη και αν θεωρούμε την ενασχόληση των παιδιών μας με το ίντερνετ, τόσο λιγότερο φαίνεται πως έχουμε κατανοήσει τον τρόπο λειτουργίας και την επικινδυνότητα του.
Γιατί οι γονείς είναι οι υπ’αριθμόν ένα ενδιαφερόμενοι για την ασφάλεια των παιδιών τους.
Γιατί καθημερινά περιστατικά, με θύματα παιδιά, σημειώνονται σε κάθε γωνιά του πλανήτη και η χώρα μας δεν αποτελεί εξαίρεση.
Γιατί η συχνότητα εμφάνισης τέτοιων περιστατικών δεν πρέπει να μας κάνει να τα ορίζουμε ως φυσιολογικά και αποδεκτά”.
Μιλάμε για το Cybercrime, για το μεγάλο θέμα που μονοπωλεί συζητήσεις των παιδιών -και στις δικές μας- και αφορά την απαγόρευση από τις 25 Μαΐου, κάτω των 13 ετών στα social media, για Μύθους και για Πραγματικότητες, μας μιλάει για περιστατικά που σημάδεψαν την επιτυχημένη καριέρα του στην ΕΛ.ΑΣ, για το πως εμπνεύστηκε τον GRISS καθώς και τους στόχους του, που ουσιαστικά είναι ένας, και είναι “να δημιουργηθεί σε κάθε πόλη της Ελλάδας, ένα ινστιτούτο που θα ασχολείται -εκτός των άλλων τεχνολογικών δράσεων- και με την εκπαίδευση των παιδιών στην ασφαλή διαδικτυακή πλοήγηση, αλλά και με την ενίσχυση της επιχειρηματικότητας, μέσα από εξειδικευμένες δράσεις, ανά επαγγελματική ομάδα” όπως μας εξηγεί.
Του θέτουμε ερωτήσεις, μας εξηγεί όλα όσα θέλουμε να γνωρίζουμε και ακόμα περισσότερα, τον ακούμε μαγεμένες, όπως μαγεμένα είναι μαζί του και τα παιδιά μας, που στις παρέες τους στο σχολείο το όνομα του Μάνου Σφακιανάκη, είναι τόσο “ηρωικό” όσο άλλοτε ήταν για εμάς αυτό του “Superman”… Η κάθε εποχή, με τους ήρωες της…
Κατά τη διάρκεια της αξέχαστης αυτής συνάντησης, είχαμε την ευκαιρία να ενημερωθούμε για τους κινδύνους που ελλοχεύει η χρήση του Διαδικτύου και για τους ασφαλείς τρόπους περιήγησης των παιδιών μας σε αυτό. Αυτό όμως που μας έκανε ακόμα μεγαλύτερη εντύπωση στον Μανώλη Σφακιανάκη, είναι η αντιμετώπιση του προς εμάς, αμέσως μετά την συνάντηση μας. Σε κοινό μήνυμα το ίδιο κιόλας βράδυ, μας έστειλε links για να μπούμε και να ενημερωθούμε, ευχαριστίες για την συνάντηση μας, μας τόνισε πως θα ήταν χαρά του να το επαναλάβουμε. Μας προσκάλεσε σε επόμενη Ομιλία του με θέμα -τι άλλο;- τα Παιδιά και το Διαδίκτυο, μας πρότεινε να συναντήσει στο άμεσο μέλλον και τα παιδιά μας.
Ο Μανώλης Σφακιανάκης νοιάζεται…
Και εμείς, τον ευχαριστούμε πολύ για αυτό. Γιατί, η κάθε εποχή έχει τον ήρωα της. Και η δική μας εποχή, έχει για ήρωα τον Μανώλη Σφακιανάκη…