ΑΥΤΟΠΤΗΣ ΜΑΡΤΥΡΑΣ

Το περίφημο έργο “Wang” του Gerhard Richter, εκτιμάται πως θα ξεπεράσει τα 25 εκατομμύρια δολάρια στην Δημοπρασία του Sotheby's, στο Λονδίνο. Αυτή, είναι η ιστορία του…

Το ορόσημο του Sotheby’s, η Απογευματινή Δημοπρασία Σύγχρονης Τέχνης που θα πραγματοποιηθεί τον Φεβρουάριο στο Λονδίνο, θα ανοίξει με έναν εξαιρετικό πίνακα αφηρημένης τέχνης του Gerhard Richter. Εκτιμώντας να ξεπεράσει τα £15 εκατομμύρια ($25 εκατομμύρια), ο Wand (Τοίχος) κρατούνταν από τον Richter ως ένα έργο ιδιαίτερης σημασίας το οποίο και επέλεξε να κρατήσει στην προσωπική του συλλογή για πάνω από δεκαπέντε χρόνια, ξεχωρίζοντάς τον ως ένα βασικό έργο για πολλές σημαντικές μουσειακές συλλογές. Χωρίς να έχει παρουσιαστεί προηγουμένως σε δημοπρασία, ο πίνακας Wand συγκαταλέγεται ανάμεσα στα σημαντικότερα έργα του Richter που έχουν ποτέ διατεθεί στην αγορά. Καθώς αντηχεί το έργο του Αφηρημένου Εξπρεσιονιστή Rothko, o Richter εδώ ερμηνεύει ξανά τις πλατειές ζώνες χρώματος του επιφανούς του προκατόχου στη δική του πολύ ξεχωριστή εικαστική γλώσσα.

To περίφημο έργο του Wand, το οποίο θα δημοπρατηθεί στο Sotheby's σε μερικές ημέρες

To περίφημο έργο του Gerhard Richter, Wand, το οποίο θα δημοπρατηθεί στο Sotheby’s σε μερικές ημέρες

Συζητώντας τη δημοπρασία αυτού του έργου η Cheyenne Westphal, Πρόεδρος Σύγχρονης Τέχνης του Sotheby’s στην Ευρώπη, μας λέει: «Η παρουσία στην δημοπρασία του πίνακα Wand –ένα από τα σημαντικότερα έργα του Richter, το οποίο είχε επίσης προσωπική σημασία για τον ίδιο- είναι ένα εξαιρετικά σημαντικό γεγονός. Είναι μία απίστευτη στιγμή για τον Richter. Πρόσφατες εκθέσεις του έργου του, καθώς και η ταινία από την Corinna Belz, με όλες τις συναρπαστικές λεπτομέρειες με τις πρακτικές της δουλειάς του, έχουν παγιώσει τη θέση του ως ένας από τους μεγαλύτερους καλλιτέχνες της εποχής μας. Αυτός ο ενθουσιασμός για τον Richter έχει γίνει ολοφάνερος και στις αίθουσες των δημοπρασιών μας, με αποκορύφωμα την πώληση του πίνακα Domplatz, Mailand προς £24.2 εκατομμύρια ($37,1 εκατ.) τον Μάιο του 2012 που καθιέρωσε ένα νέο ρεκόρ για οποιονδήποτε καλλιτέχνη εν ζωή.»

 

Gerhard Richter

Gerhard Richter

Για δεκαέξι χρόνια που το έργο βρισκόταν στη συλλογή του Richter, ο πίνακας παρουσιάστηκε, κατ’ εντολή του, σε 21 μεγάλες εκθέσεις σε όλο τον κόσμο συμπεριλαμβανομένης της μνημειώδους έκθεσης του έργου του Atlas στην Ιαπωνία το 2001 και της κορυφαίας αναδρομής στον Richter Forty Years of Painting στο Μουσείο Μοντέρνας Τέχνης, στη Νέα Υόρκη.
Όπως υποδηλώνει και ο τίτλος του, ο πίνακας Wand παρουσιάζει ένα συναρπαστικό τοίχο από χρώμα με οριζόντιες λωρίδες καδμίου σε κόκκινο, μπλε και magenta που σκόπιμα αντηχούν τη χρωματική ένταση του Mark Rothko. Ο Richter αναγνώρισε άμεσα την επικρατούσα επιρροή του αφηρημένου εξπρεσιονισμού, αλλά την ίδια στιγμή αναγνώρισε ότι δεν ήταν πλέον απόλυτα σχετική, «Pollock, Barnett Newman, Franz Kline, ο ηρωισμός τους προέρχεται από το κλίμα της εποχής τους, αλλά εμείς δεν έχουμε αυτό το κλίμα» (ο καλλιτέχνης σε: Michael Kimmelmann, “Gerhard Richter: An Artist Beyond Isms”, The New York Times, January 27, 2002, n.p.). Αντιθέτως ο Richter αναζητούσε έναν «ηρωισμό» για την εποχή του και ο Wand (Τοίχος) συνοψίζει τα επιτεύγματά του στον τομέα αυτό.

Φιλοτεχνημένος το 1994, ο Wand (Τοίχος), δημιουργήθηκε στο αποκορύφωμα των πειραματισμών του Richter στον τομέα της αφαιρετικής τέχνης. Η προηγούμενη δεκαετία ανέδειξε το διακριτό ζωγραφικό του ύφος μέσα από τους πρώτους του πίνακες στους οποίους με τη χρήση της τεχνικής μάκτρου που ανέπτυξε, εφάρμοσε στρώματα ζωντανών χρωστικών ουσιών που στη συνέχεια τα απέξυε επανειλημμένα και μετέπειτα τα δούλευε. Στο Wand αυτή η τεχνική ορίζει τις βασικές ζώνες χρώματος με ένα απίστευτο βάθος υφής. Το αποτέλεσμα είναι ένα έργο εκπληκτικής οπτικής έντασης που βρίσκεται μεταξύ των πιο ισχυρών αφηρημένων αριστουργημάτων του Richter.

error: Content is protected !!