ΑΥΤΟΠΤΗΣ ΜΑΡΤΥΡΑΣ

Παύλος Τσάκωνας: Τα Pop Πρόσωπα ενός Άγνωστου Θεού!

Κατά τη διάρκεια της DOCUMENTA14 και για όλη την καλοκαιρινή περίοδο η γκαλερί CAN παρουσιάζει την ατομική έκθεση του εικαστικού Παύλου Τσάκωνα.

Στην έκθεση αυτή αντιπαραβάλλονται βιομηχανικά εργαλεία, με προϊόντα μαζικής κουλτούρας, αστρικά σώματα και στοιχεία που συνθέτουν τα pop πρόσωπα ενός άγνωστου θεού. Το κύριο μέσο του καλλιτέχνη είναι η ζωγραφική με ακρυλικά χρώματα σε ξύλο. Τα ζωηρά χρώματα που χρησιμοποιεί στα έργα του και το έντονο στοιχείο του φωτορεαλισμού που διακρίνει τη ζωγραφική του συμπληρώνουν οι τοιχογραφίες οι οποίες δίνουν την αίσθηση μιας σειράς αιωρούμενων τρισδιάστατων αντικειμένων στο χώρο.

Pavlos Tsakonas, 20lt Aquarius Jerry Can, 2016, acrylics on plywood, 92x61cm

Ο μύθος της δημιουργίας του Deus Faber (Θεός Δημιουργός) στον οποίο σύμφωνα με μεσαιωνικές και αναγεννησιακές απεικονίσεις μια θεότητα δημιουργεί τον κόσμο χρησιμοποιώντας τις μεθόδους ενός τεχνίτη μεταφέρεται εδώ ως Homo Faber, Magister (Άνθρωπος Δημιουργός, Μάγος) σύμφωνα με τον οποίο ο άνθρωπος είναι εκείνος που ελέγχει τη μοίρα του αλλά και το περιβάλλον του μέσα από τα εργαλεία τα οποία κατασκευάζει. Το αρχέτυπο του Μάγου-κατασκευαστή μπλέκεται με υπερμεγέθη φαγητά-παιχνίδια και εργαλεία-παιχνίδια που μας οδηγούν στις έννοιες των Homo Ludens και Deus Ludens (ludens= εκείνος που του αρέσει να παίζει) τοποθετώντας την έννοια του παιχνιδιού ως ξεχωριστό και εξαιρετικά σημαντικό παράγοντα στη ζωή και τις πράξεις του κόσμου και κατά συνέπεια ως βασική προϋπόθεση για τον ανθρώπινο πολιτισμό. O πολιτισμός μας όχι μόνο αναδύεται αλλά και εξελίσσεται ως -αλλά και μέσα από το- παιχνίδι. Συνεπώς, το παιχνίδι δεν είναι απλά ένα βιολογικό φαινόμενο αλλά ένα φαινόμενο πολιτιστικό, το οποίο αξίζει κανείς να κοιτάξει ιστορικά και επιστημονικά.

Pavlos Tsakonas, When I Say Cheese, There Is Cheese, 2017, acrylics on plywood, 72x89cm

Στο παιχνίδι της συγκεκριμένης εγκατάστασης κεντρικό ρόλο αναλαμβάνουν και τα δίπολα πραγματικότητα-ψευδαίσθηση, υλικό-πνευματικό, εργασία-παιχνίδι, ιερό-βλάσφημο, κοκ. Ο καλλιτέχνης είναι εκείνος που αναλαμβάνει τον ρόλο του Faber δλδ του Δημιουργού-Κατασκευαστή αλλά και εκείνον του Magister δλδ του Μάγου-Δασκάλου-και Ενορχηστρωτή ή αλλιώς του Magister Ludi κατά τον Herman Hesse δηλαδή του Άρχοντα του Παιχνιδιού.

Pavlos Tsakonas, Baby Sungod, 2017, acrylics on plywood, 70x70cm

It’s good to know: O Παύλος Τσάκωνας γεννήθηκε το 1983 στην Αθήνα. Στη δουλειά του συναντάμε πολλές αντινομικές αναγωγές σε θέματα και αντικείμενα της βιομηχανικής-αστικής κουλτούρας, της διαφήμισης, του διαδικτύου και των βιντεοπαιχνιδιών. Σπούδασε ζωγραφική στην Ανωτάτη Σχολή Καλών Τεχνών της Αθήνας όπου παράλληλα παρακολουθούσε και μαθήματα γλυπτικής και το 2008 αποφοίτησε με άριστα. Το 2013 παρουσίασε την ατομική του έκθεση με τον τίτλο “Wunderkammer” στη γκαλερί CAN Christina Androulidaki, Αθήνα. Επιλεγμένες Ομαδικές Εκθέσεις: “Κάτι το Ωραίον”, γκαλερί ELIKA, Αθήνα, “Parallel Vienna”, Βιέννη, Αυστρία, “Kenophobia”, γκαλερί CAN Christina Androulidaki, Αθήνα, “Misfits”, γκαλερί CAN Christina Androulidaki, Αθήνα, “Το Στοιχείο του Εδάφους”, Artwall, Αθήνα, “WAF Review”, Βιέννη, Αυστρία, “I Thought You Were The
Real Thing”, Ρομάντσο, Αθήνα, “Babylon Radio”, 3 137 Project Space, Αθήνα, “Aegeanale”, Kivotos Art Project, Μύκονος, “Light Walls”, Kunstraum am Schauplatz, Βιέννη, Αυστρία, “Σήμερα η Ζωγραφική”, Συλλογή Βογιαντζόγλου, Αθήνα, “Dayz of Glory”, Openshowstudio presents, Αθήνα, “Thrills and Chills”, Daily Lazy Projects, γκαλερί CAN Christina Androulidaki, Αθήνα, “What Lies Hidden Remains Unfamiliar”, ReMapKM, γκαλερί CAN Christina Androulidaki, Αθήνα, “Lustland vol.III”, επιμέλεια Νάντια Αργυροπούλου, Θερμίσια, Αργολίδα, “Public Issues, New Moon”, OpenShowStudio, Αθήνα, “Preview from the Permanent Collection of Tsakonas & Alexandridis Foundation”, Θέατρο Εμπρός, Αθήνα, “Controlled Explosion, True Romance”, Dynamo Project Space, Θεσσαλονίκη, “Visual Αrtist in Greece”, Intercontinental, Αθήνα, “Hosted in Athens”, P O S T, Αθήνα, “Breeder Easter”, γκαλερί The Breeder, Αθήνα, “12 new visual artists”, Πολιτιστικό Ίδρυμα Μελίνα Μερκούρη, Αθήνα, “Undisclosed Recipients”, T.A.F., Αθήνα, “Demo #1”, Dynamo project space, Θεσσαλονίκη, “Walk the Line”, Animafest, Λάις, Αθήνα, “No money just honey”, γκαλερί A.antonopoulou Art, Αθήνα, “Turbulent times”, T.A.F., Αθήνα, “Nestle art”, Τεχνόπολις, Αθήνα, “Biennale Maris”, Αθήνα και Κρήτη. O Τσάκωνας ζει και εργάζεται στην Αθήνα.

Διάρκεια έκθεσης: 05.07.17 – 30.08.17

Εγκαίνια: Τετάρτη 5 Ιουλίου στις 8μ.μ.

CAN CHRISTINA ANDROULIDAKI GALLERY
Π. Αναγνωστοπούλου 42, Κολωνάκι, 10673 Αθήνα

error: Content is protected !!