ΑΥΤΟΠΤΗΣ ΜΑΡΤΥΡΑΣ

Paul Noble: “THE GATES”…Η γκαλερί Gagosian παρουσιάζει τον κορυφαίο καλλιτέχνη!

Η γκαλερί Gagosian παρουσιάζει την έκθεση “The Gates” με έργα του καλλιτέχνη Paul Noble στην Αθήνα. Η έκθεση αποτελεί προέκταση του προηγηθείσας “Welcome to Nobson” που παρουσιάστηκε στην γκαλερί Gagosian στο Λονδίνο το 2011 και για την οποία προτάθηκε για το Turner Prize to 2012.

Paul Noble

Paul Noble

H έκθεση “Welcome to Nobson” (2008-2011) χαρτογραφούσε τις φαντασιώσεις του καλλιτέχνη για τη πόλη – δυστοπία που ονομάζει Nobson Newtown. Έχοντας παρατηρήσει αυτό τον επιβλητικό και πολυποίκιλο πολιτισμό από δυσθεώρητα ύψη και λοξές οπτικές γωνίες, η έκθεση “The Gates” μας τοποθετεί στις πύλες του.

Volume 3

Volume 3

Φύλακες της πόλης, oι «Gates» – Πύλες – συνιστούν μια οικογένεια (Mr., Mrs., Mr. & Mrs., Mr. & Mr., Mrs. & Mrs. και Master Gates). Αντιπροσωπεύουν τόσο την είσοδο όσο και την έξοδο, διευκολύνουν και αρνούνται την πρόσβαση, βοηθούν αλλά και εμποδίζουν. Ωστόσο, το γεγονός ότι τίποτα δεν είναι ορατό πέρα από τις πύλες του Noble, οδηγεί τον θεατή να αναρωτιέται αν βρίσκεται κάπου ή στο πουθενά.

Mrs & Mrs Gate

Mrs & Mrs Gate

Όλα τα έργα του καλλιτέχνη ξεκινούν θεμελιωδώς σαν σχέδια ή προσχέδια, ενσωματώνοντας αρχαίες και σύγχρονες φιλοσοφικές αρχές – σε αυτή την περίπτωση κυριαρχεί το υπερβατικό θέμα της εικόνας, ιερής και βλάσφημης συνάμα. Στο έργο Nobsunshine (2009-10) ο καλλιτέχνης δοξάζει το εναρκτήριο της ζωής, αναφερόμενος τόσο στη θεϊκή δύναμη όσο και στην παγανιστική λατρεία. Αυτή η πνευματική εμπειρία αναδεικνύεται μέσα από την γνώριμη, οικεία γλώσσα της Δυτικής τέχνης. Τα σχέδια Volume του Noble είναι εξαιρετικά λεπτομερείς συνθέσεις σε μολύβι, όπου το καθένα αποτελεί μια πολύ-επίπεδη αναπαράσταση του συνόλου των γλυπτών που περιλαμβάνεται σε κάθε έναν εκ των τόμων του αρχειακού Catalogue Raisonné του θρυλικού γλύπτη Henry Moore. Στα έργα Small Couple (2011) και Small Three Prone (2012) που εκτίθενται, τα αγάλματα που απεικονίζονται  στα σχέδια του καλλιτέχνη γίνονται επινοημένες θεότητες σμιλεμένες σε συμπαγές μάρμαρο. Σε αυτά, ο Noble πραγματώνει το εσωτερικό του όραμα – ένα φαντασιακό πάνθεον για διαλογισμό κι εμβάπτιση – χρησιμοποιώντας ένα μέσο με μνημειώδεις συσχετισμούς.

Mr Gate

Mr Gate

Για όποιον δεν γνωρίζει τον γεννημένο το 1963 καλλιτέχνη, Paul Noble, έργα του έχουν εκτεθεί στο Λονδίνο στην Cubitt Gallery (1995), στην Chisenhale Gallery (1998), στην Tate Gallery (1999) και στην Whitechapel Art Gallery (2004). Έχει εκθέσει διεθνώς στην Albright-Knox Art Gallery, στο Μπάφαλο της Νέας Υόρκης (2003); στο Μουσείο Boijmans Van Beuningen του Ρότερνταμ (2005); και στο Μουσείο Migros της Ζυρίχης (2005). Ο Noble ήταν υποψήφιος για το βραβείο Turner Prize 2012 για την ατομική του έκθεση “Welcome to Nobson” στην Gagosian Gallery στο Λονδίνο (2011).
Ζει κι εργάζεται στο ανατολικό Λονδίνο.

error: Content is protected !!