ΑΥΤΟΠΤΗΣ ΜΑΡΤΥΡΑΣ

Παρουσίασης του Λευκώματος: “Ο ΣΤΑΥΡΟΣ στο ΒΥΖΑΝΤΙΟ και στο ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΟ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΚΟΣΜΗΜΑ” της Τζένη Φραγκούλη!

Με την παρουσία του Πανοσιολογιότατου Αρχιμανδρίτη Βαρνάβα Θεοχάρη, Πρωτοσύγκελλο της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών, ο οποίος απηύθυνε χαιρετισμό εκπροσωπώντας τον Μακαριώτατο Αρχιεπίσκοπο Αθηνών και πάσης Ελλάδος, κύριο Ιερώνυμο, του πρώην Υπουργού Πολιτισμού και Τουρισμού, Παύλο Γερουλάνο, του Βουλευτή Λευκάδος Αθανασίου Καββαδά, πολλών άλλων αξιότιμων εκπροσώπων από την πολιτεία, από φορείς, οργανισμούς και Μουσεία, πραγματοποιήθηκε στο Ζάππειο Μέγαρο, η παρουσίατη του Λευκώματος “Ο ΣΤΑΥΡΟΣ στο ΒΥΖΑΝΤΙΟ και στο ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΟ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΚΟΣΜΗΜΑ” της Τζένης Φραγκούλη. Για το λεύκωμα μίλησαν, η συγγραφέας Τζένη Φραγκούλη, η αρχαιολόγος και ιστορικός τέχνης Ίρις Κριτικού, η Μαρία Καπρίλη, Διαμαντολόγος εκτιμήτρια και σχεδιάστρια κοσμημάτων και ο Ανδρέας Θεοδωρακόπουλος, επικοινωνιολόγος, συγγραφέας και Πρόεδρος της Κοινότητας Αφιδνών.

Η συγγραφέας Τζένη Φραγκούλη

Στην εκδήλωση σημαντική ήταν και η παρουσία της χορωδίας ΟΙ ΜΕΛΩΔΟΙ, που μάγεψαν τους προσκλεκλημένους με τα τραγούδια τους. Την εκδήλωσαν τίμησαν επίσης με την παρουσία τους, πλήθος κόσμου, επώνυμοι και πολλοί εκπρόσωποι του επιχειρηματικού κόσμου, της τέχνης και των Μedia.

Ανδρέας Θεοδωρακόπουλος

Ίρις Κριτικού

Το λεύκωμα παρουσιάζει τόσο την ιστορική διαδρομή του συμβόλου του Σταυρού όσο και την εικαστική του απεικόνισή στο Παραδοσιακό Ελληνικό Κόσμημα. Οι τεχνικές και τα υλικά είναι παραλλήλως και άρρηκτα συνδεδεμένα με την ιστορία της Ελληνικής Αργυροχρυσοχοΐας ως εξέλιξη από την Αρχαιοελληνική και τη Βυζαντινή.
Στο βιβλίο, το οποίο περιλαμβάνονται αντιπροσωπευτικά δείγματα από σχεδόν όλες τις κατηγορίες των κοσμημάτων Σταυρών, αποδίδοντας με επιτυχία το εικαστικό εύρος, μέσα στο οποίο κινείται ο Σταυρός στον Βυζαντινό και Παραδοσιακό σχεδιασμό του, περιέχονται φωτογραφίες σημαντικών σταυρών. Ξεχωρίζουν ο σταυρός του Χρυσοστόμου Σμύρνης, της Μαντώ Μαυρογένους, ο Σταυρός των Ιωαννιτών Ιπποτών από τη Ρόδο, Σταυροί του Μετώπου από τον Πρώτο Παγκόσμιο Πόλεμο, αλλά και ο σταυρός του Ιουστίνου του Β’, ευγενική προσφορά από την Βασιλική του Αγίου Πέτρου από το Βατικανό ειδικά για το βιβλίο. Το βιβλίο που παρουσιάζει μια δομή κατανοητή, με αντιπροσωπευτικές οπτικές αναφορές, αποτελεί μια ολοκληρωμένη εργασία, που ανάλογη της για το οικουμενικό σύμβολο του Σταυρού δεν έχει ξαναγίνει.


Αυτός είναι και ο λόγος που δόθηκε στην έκδοση η Αιγίδα από το Υπουργείο Εξωτερικών, Γενική Γραμματεία Απόδημου Ελληνισμού και Δημόσιας Διπλωματίας.
“Για τη συνεισφορά του βιβλίου στη στήριξη του Ελληνικού Πολιτισμού μέσω της τέχνης της Αργυροχρυσοχοΐας, καθώς το αντικείμενο μελέτης και καταγραφής του αποτελεί σημαντικό σύμβολο σύνδεσης των απανταχού Ελλήνων, συμβάλλοντας στη διατήρηση της Πολιτιστικής Ταυτότητας.”

Άννα Κοντολέων, Φωτεινή Κωστούλη

Μαρία Καπρίλη, Στέλιος Καφαντάρης

It’s good to know: H Tζένη Φραγκούλη, με καταγωγή από τη Λευκάδα, γεννήθηκε και μεγάλωσε στην Αθήνα. Σπούδασε Σχέδιο και Ιστορία Τέχνης στη σχολή Vakalo Art & Design, Print Media και Ψυχολογία στη Στοκχόλμη. Διδάχτηκε το εικαστικό κόσμημα, τεχνικές και επεξεργασίες μετάλλων από τον εικαστικό Δημήτρη Νικολαΐδη και καθηγητές Αργυροχρυσοχοΐας όπως ο Peter Bauhuis (Meisterschϋler). Επαγγελματικά, η κύρια απασχόληση είναι στην ενημέρωση, πάντα στον ειδικό περιοδικό (και ψηφιακό τώρα) Τύπο. Μετά το Λεύκωμα για το Παραδοσιακό Κόσμημα στη Λευκάδα, Νοέμβριος 2021, η παρούσα έκδοση αποτελεί συνέχεια του ερευνητικού έργου της για το Ελληνικό Παραδοσιακό Κόσμημα.

Η συγγραφέας Τζένη Φραγκούλη

Το βιβλίο “Ο ΣΤΑΥΡΟΣ στο ΒΥΖΑΝΤΙΟ και στο ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΟ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΚΟΣΜΗΜΑ” κυκλοφορεί στα βιβλιοπωλεία, διατίθεται σε ηλεκτρονικές παραγγελίες και στα πωλητήρια των Μουσείων.

error: Content is protected !!