Παρουσίαση της avant-garde Ιαπωνικής ταινίας Tetsuo στην Γκαλερί Citronne!

26/01/2020 • LIFESTYLE

Η γκαλερί Citronne, στο πλαίσιο της έκθεσης του Μάκη Θεοφυλακτόπουλου «Μάκης Θεοφυλακτόπουλος, 2019: Καινούργια Έργα» και σε διάλογο με αυτήν, οργάνωσε στον χώρο της στην Αθήνα, την προβολή της avant-garde, πειραματικής ταινίας Tetsuo του Ιάπωνα σκηνοθέτη Shinya Tsukamoto.

Προβολή της avant-garde πειραματικής Ιαπωνικής ταινίας Tetsuo στον χώρο της Γκαλερί Citronne στο Κολωνάκι

Όπως έχει δηλώσει επανειλημμένως ο Θεοφυλακτόπουλος, ερεθίσματα από τον κινηματογράφο λειτουργούν ως αφετηρίες στο έργο του. Το συναισθηματικά και σωματικά φευγαλέο ανθρωποειδές στο έργο του συναντά στον Tetsuo έναν αναπάντεχο διακειμενικό συνομιλητή. Η εικαστική ένταση της ταινίας και η υπαρξιακή βία του ζωγραφικού υλικού, η φρενίτιδα του μοντάζ και η ανυπότακτη χειρονομία του ζωγράφου, οι κοινές τονικότητες του άσπρου και του μαύρου συγκροτούν το μορφικό υπέδαφος πάνω στο οποίο υφαίνεται η θεματική και ψυχική συγγένεια της ταινίας και των έργων της έκθεσης.

ΤΑΤΙΑΝΑ ΣΠΙΝΑΡΗ, EIA JACKSON

Πάνω από όλα, η αντιπαραβολή του κορυφαίου Έλληνα ζωγράφου και της ανεξάρτητης ιαπωνικής ταινίας δείχνει με αυτόν τον αντιστικτικό τρόπο πόσο το έργο του Θεοφυλακτόπουλου βρίσκεται στον πυρήνα της σύγχρονης συζήτησης για το ανθρωποειδές, το τερατώδες, το σωματικό, το μηχανικό και τα επισφαλή τους όρια. O Tetsuo που σημαίνει Άνθρωπος-Σίδερο είναι λιβιδινικά και πολιτικά αταξινόμητος, απρόβλεπτος, στον αντίποδα του χολιγουντιανού Iron Man.

ΧΑΡΗΣ ΤΣΙΜΟΓΙΑΝΝΗΣ, ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΚΑΣΣΑΝΔΡΙΝΟΣ, ΣΤΕΛΙΟΣ ΚΟΥΔΟΥΝΑΡΗΣ

Είναι μια σύνθεση σάρκας και νεκρής μηχανής, φτιαγμένος όχι από τον θρίαμβο του ανθρώπινου και του μηχανικού αλλά από τα υπολείμματά του. Ο Tetsuo είναι μια ασθματική και βίαιη ελεγεία στη μεταμόρφωση του σώματος, στη μηχανή και το cyborg ως δύναμη ανατροπής.

ΘΕΟΦΙΛΟΣ ΤΡΑΜΠΟΥΛΗΣ

Η ΕΙΚΑΣΤΙΚΟΣ ΚΑΙ ΣΥΓΓΡΑΦΕΑΣ ΣΟΦΙΑ ΚΟΥΛΟΥΚΟΥΡΗ

Την ταινία προλόγισε ο επιμελητής της έκθεσης Θεόφιλος Τραμπούλης και ο κριτικός κινηματογράφου Αλέξανδρος Παπαγεωργίου, ενώ μετά την επιτυχία που γνωρίζει η ατομική έκθεση του Μάκη Θεοφυλακτόπουλου στην Γκαλερί Citronne, επεκτείνεται έως το Σάββατο, 22 Φεβρουαρίου 2020.

ΤΑΤΙΑΝΑ ΣΠΙΝΑΡΗ, ΝΙΚΟΣ ΒΑΤΟΠΟΥΛΟΣ

ΜΑΡΙΝΑ ΠΡΟΒΑΤΙΔΗ, ΛΙΜΠΕΡΤΥ ΠΗΤΕΡΣΟΝ

ΙΣΑΒΕΛΛΑ ΔΗΜΗΤΡΑΚΑΚΗ, ΓΙΑΝΝΗΣ ΒΑΣΙΛΕΙΟΥ

ΝΙΚΟΣ ΒΑΤΟΠΟΥΛΟΣ, ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΠΑΠΑΓΕΩΡΓΙΟΥ, ΘΕΟΦΙΛΟΣ ΤΡΑΜΠΟΥΛΗΣ

ΧΡΙΣΤΙΝΑ ΚΑΛΜΠΑΡΗ, ΖΕΤΑ ΤΣΕΡΜΟΥ

Φωτογραφίες: Studio Panoulis

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Show Buttons
Hide Buttons