ΑΥΤΟΠΤΗΣ ΜΑΡΤΥΡΑΣ

Παρίσι: Η Ετήσια Συνάντηση των Πρέσβεων Καλής Θελήσεως της UNESCO

Διακεκριμένες προσωπικότητες απ’ όλο τον κόσμο, και ανάμεσά τους η Ελληνίδα Πρέσβυς Καλής Θελήσεως της UNESCO, κυρία Μαριάννα Β. Βαρδινογιάννη, συγκεντρώθηκαν στην έδρα της UNESCO στο Παρίσι, για να συμμετάσχουν στην καθιερωμένη Ετήσια Συνάντηση των Πρέσβεων Καλής Θελήσεως της UNESCO, καθώς και «Καλλιτεχνών για την Ειρήνη». Η Συνάντηση άρχισε με την ομιλία της Γενικής Διευθύντριας της Οργανισμού, κυρίας Irina Bokova, κατά τη διάρκεια της οποίας παρουσίασε στους Πρέσβεις εκτενώς τα προγράμματα και τους στόχους της UNESCO για το 2016, δίνοντας ιδιαίτερη έμφαση: • Στους Στόχους της Αειφόρου Ανάπτυξης του Ο.Η.Ε. (Sustainable Development Goals) και τις απαιτούμενες δράσεις της UNESCO για την εκπλήρωσή τους. • Στις προσπάθειες που πρέπει να καταβάλει η UNESCO για την υλοποίηση του Σχεδίου Δράσης του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών για την Πρόληψη της Τρομοκρατίας. • Στις δράσεις της UNESCO με βάση τη Μελέτη του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών για την Ανάπτυξη των Υδάτινων Πόρων.

 Irina Bokova, Μαριάννα Β. Βαρδινογιάννη, Hedva Ser

Irina Bokova, Μαριάννα Β. Βαρδινογιάννη, Hedva Ser

Πιο αναλυτικά για τους Στόχους της Αειφόρου Ανάπτυξης και τα βήματα που πρέπει να πραγματοποιηθούν για την υλοποίησή τους μίλησαν στους Πρέσβεις Καλής Θελήσεως ο Βοηθός Γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών στον τομέα Οικονομικών και Κοινωνικών Υποθέσεων, κύριος Thomas Gass και ο Διευθυντής του Γραφείου Σχεδιασμού Στρατηγικής της UNESCO, κύριος Jean-Yves Le Saux. Παρών στη Συνάντηση ήταν και ο συντονιστής του Προγράμματος του Ο.Η.Ε. για αξιολόγηση των Υδάτινων Πόρων, κύριος Stefan Uhlenbrook, ο οποίος παρουσίασε τα στοιχεία που έφερε στο φως η σχετική Μελέτη του Ο.Η.Ε.

Metin Arditi, Μαριάννα Β. Βαρδινογιάννη, Nada Al-Nashif (Assistant Director-General for Social and Human Sciences

Metin Arditi, Μαριάννα Β. Βαρδινογιάννη, Nada Al-Nashif (Assistant Director-General for Social and Human Sciences)

Εν συνεχεία οι Πρέσβεις έθεσαν ερωτήματα και ζήτησαν διευκρινήσεις για τα θέματα που ετέθησαν εκφράζοντας παράλληλα τις απόψεις τους και κάνοντας σχετικές προτάσεις. Ως πολύ ενδιαφέρουσα αξιολογήθηκε η πρόταση της κυρίας Βαρδινογιάννη, που παίρνοντας τον λόγο είπε τα εξής: «Οι 17 Αναπτυξιακοί Στόχοι του Ο.Η.Ε. αποτελούν για όλους εμάς μια μεγάλη πρόκληση. Πιστεύω ότι ο καθένας από μας μπορεί να εστιάσει τη δράση του σε έναν ή περισσότερους από αυτούς τους στόχους, ώστε να συμβάλλει στην εκπλήρωσή τους. Θα μπορούσαμε να σχηματίσουμε 17 ομάδες Πρέσβεων για τους 17 Στόχους αντίστοιχα και να διερευνήσουμε τους τρόπους και τα μέσα, με τα οποία θα τους επικοινωνήσουμε στις δικές μας κοινωνίες και στο δικό μας πεδίο δράσης. Ίσως ο κύριος Eric Falt, θα μπορούσε να υποδείξει εκείνους τους στόχους που σχετίζονται περισσότερο με την αποστολή της UNESCO σχετίζεται περισσότερο με τον καθένα από αυτούς τους στόχους, ώστε να εργαστούμε πιο δημιουργικά και αποτελεσματικa, επικεντρωνόμενοι σε αυτούς».

Maha El-Khalil Chalabi, Irina Bokova, Μαριάννα Β. Βαρδινογιάννη, Metin Arditi, Hedva Ser

Maha El-Khalil Chalabi, Irina Bokova, Μαριάννα Β. Βαρδινογιάννη, Metin Arditi, Hedva Ser

Στο δεύτερο μέρος της Συνάντησης των Πρέσβεων ο επικεφαλής του Τομέα της UNESCO για την Πρόληψη της Τρομοκρατίας, κύριος Soo Hyang Choi, παρουσίασε λεπτομερώς το σχέδιο δράσεων της UNESCO που θα συμβάλλει στην υλοποίηση του αντίστοιχου σχεδίου του Ο.Η.Ε. Η κυρία Bokova, κλείνοντας τη συνεδρίαση, ευχαρίστησε τους Πρέσβεις που με τη δράση τους συμβάλλουν στην εξάπλωση των ιδεωδών της UNESCO και τη διάδοση των προγραμμάτων της σε τομείς όπως η Παιδεία, ο Πολιτισμός, η Επιστήμη, η Επικοινωνία και η Πληροφόρηση.

Μαριάννα Β. Βαρδινογιάννη, Chico Bouchikhi, Jean Michel Jarre

Μαριάννα Β. Βαρδινογιάννη, Chico Bouchikhi, Jean Michel Jarre

Στο τέλος της Συνάντησης η κυρία Βαρδινογιάννη δήλωσε: «Στη διάρκεια της καθιερωμένης Ετήσιας Συνάντησης των Πρέσβεων Καλής Θελήσεως της UNESCO, συζητήσαμε για τις προκλήσεις με τις οποίες θα έρθει αντιμέτωπη η ανθρωπότητα ως το 2030. Οι νέοι Αναπτυξιακοί Στόχοι του Ο.Η.Ε. θα αποτελέσουν το πλαίσιο δράσεών μας στο εξής, με την ελπίδα να προσεγγίσουμε όσο γίνεται περισσότερο το όραμα για ένα καλύτερο αύριο».

Φωτογραφίες: Studio Panoulis

error: Content is protected !!