Παρακολούθησα Cooking class με την Ντίνα Νικολάου & μαγειρέψαμε για το Πασχαλινό τραπέζι!

“Τι κάνεις σήμερα το απόγευμα στις 6? Δεν έρχεσαι στο Μάθημα Μαγειρικής που κάνω στο Yoleni’s? Θα φτιάξουμε Σαλάτα με τυρομπουκιές με ξηρούς καρπούς, Κατσικάκι γεμιστό με μουστάρδα και μυρωδικά και Βυσσινογαλακτομπύρεκο!” φτάνει χθες τέτοια ώρα μήνυμα στο κινητό μου από την Ντίνα Νικολάου. Θέλει να της πω αλήθεια για το τι έχω να κάνω το απόγευμα στις 6 ή να ακυρώσω τα πάντα και να ανταποκριθώ στην πρόσκληση -πρόκληση της γνωστής σεφ που μοιράζει τον χρόνο της ανάμεσα σε Αθήνα και Παρίσι; “Θα είμαι εκεί!” αρκούμαι να της πω, και πράγματι 17.55′ πίνω έναν υπέροχο espresso παρέα με την μητέρα μου στο ισόγειο του Yoleni’s στην Σόλωνος, προτού πάρουμε το ασανσέρ που θα μας οδηγήσει στον τρίτο όροφο του εντυπωσιακού concept store της Ελληνικής γεύσης.
Με το που μπαίνω στον φωτεινό χώρο με τις 50’s αναφορές και τς βεραμάν λεπτομέρειες νοιώθω αμέσως τις αναπαυτικές αγκαλιές καταρχήν της Ντίνας Νικολάου η οποία με καλωσορίζει και αμέσως μετά της Νανάς Καραγιάννη. “Αγαπημένη μου!!!!! Αυτοκράτειρα των κοσμικών!!!!” με υποδέχεται με την σειρά της ενθουσιασμένη με την βροντερή φωνή της και μία πελώρια αγκαλιά που νομίζεις πως θα σε σπάσει στα δύο από την πολλή αγάπη, παρά την φαινομενική “αδυναμία” της.
Όχι μόνο θα μαγειρέψω το απόλυτο Πασχαλινό μενού στην κουζίνα της βραβευμένης σεφ λοιπόν αλλά θα το κάνω και παρέα με παλιές, αγαπημένες φίλες! Αφήνω την τσάντα μου, κάθομαι ανάμεσα στις υπόλοιπες “μαθήτριες” της … Madame Evi Evane, και πιάνω τις συνταγές που είναι ακουμπισμένες μπροστά μου , για να ξεκινήσει το μάθημα!
Οι γαστρονομικές ανησυχίες της Ντίνας Νικολάου, ξεκίνησαν σε πολύ μικρή ηλικία.
Παρόλο που ξεκίνησε την σταδιοδρομία της σπουδάζοντας οικονομικά και marketing, στο Παρίσι, σύντομα το πάθος της για την τέχνη της μαγειρικής και την γαστρονομία την έκαναν να αλλάξει ρότα στην ζωή της.
Ξεκίνησε τις σπουδές της στην επαγγελματική μαγειρική τέχνη στις Γαστρονομικές σχολές του Παρισιού «Le Cordon Bleu», «Ritz Escoffier», «Alain Ducasse formation», «Lenotre».
Στο Παρίσι με την αδελφή της, Μαρία, δημιούργησαν το Evi Evane, υπερασπιζόμενες με μεράκι και πατριωτική φιλοδοξία την ελληνική κουζίνα. Επίσης, στα δύο delicatessen, Evi Evane Traiteur & Evi Evane mezes προσφέρουν μόνο ελληνικά φαγητά για το σπίτι ή το γραφείο καθώς επίσης και 150 ελληνικά προϊόντα από όλη την Ελλάδα, μικρών παραγωγών τα οποία επιλέγει η ίδια.
Στην Αθήνα, ξεκίνησε το 2006 την παρουσία της στην τηλεόραση με στον «Πρωινό καφέ» του ΑΝΤ1.
Από το 2009 έως το 2011, στο Star με τους «Νηστικοί πράκτορες» και συνέχισε το 2012, με την εκπομπή «Στην κουζίνα με την Ντίνα».
Το 2010 ξεκίνησε στο κανάλι της Γαλλικής τηλεόρασης cuisine TV, την εκπομπή «Ma cuisine grecque» η οποία παρουσίαζε συνταγές και πιάτα απ’ όλη την Ελλάδα.
Το 2013 παρουσίασε την εκπομπή «Ελλήνων Γεύσεις» μέσα από την τηλεόραση του ΣΚΑΪ.
To 2014-2015 συνεχίζει το γαστρονομικό της ταξίδι μέσα από την εκπομπή «Ένα τραπέζι Ελλάδα».
Για 8 συνεχόμενα χρόνια αρθρογραφούσε στο περιοδικό «Γαστρονόμος» της Καθημερινής παρουσιάζοντας τις δημιουργίες της. Σήμερα, συνεχίζει να δημιουργεί στο περιοδικό «Olive» της εφημερίδας Πρώτο Θέμα.
Επειδή είναι οπαδός της άποψης ότι η γνώση πρέπει να μεταδίδεται, δίδαξε για αρκετά χρόνια σε σχολές μαγειρικής της Ελλάδας και της Γαλλίας.
Το βιβλίο Μαγειρικής της σχολής Chef d’ Oeuvre, απέσπασε το πρώτο βραβείο στον διεθνή διαγωνισμό Gourmand (World Cookbooks Awards) ως το καλύτερο ελληνικό επαγγελματικό βιβλίο μαγειρικής, ενώ τα άλλα 6 βιβλία της για την μαγειρική χαίρουν της πλήρους εκτίμησης από το ελληνικό και διεθνές κοινό. Μάλιστα, το βιβλίο «Grece cuisine familial et traditionnelle» εκδόθηκε από τον γαλλοελβετικό εκδοτικό οίκο «La Martini ere».
Το βιβλίο της με τίτλο «Μόνος στην Κουζίνα» που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Μίνωας το 2015, είναι ένα «εργαλείο» κατάλληλο για αυτούς που αποφάσισαν να μείνουν μόνοι τους, τους φοιτητές, τους εργένηδες και όλους όσους κάνουν τα πρώτα τους βήματα στη μαγειρική. Αυτό το βιβλίο έχει ιδιαίτερη συναισθηματική αξία γιατί όλα τα έσοδα από τα πνευματικά δικαιώματα, τα παραχώρησε στην Τράπεζα Εθελοντών Δοτών Μυελού των Οστών του Συλλόγου Όραμα Ελπίδας.
Με το τελευταίο της βιβλίο με τίτλο «Τα καλύτερα νηστίσιμα της Ντίνας» που κυκλοφόρησε από τις εκδόσεις Μίνωας το 2016, προσπαθεί να δώσει φρέσκια και μοντέρνα άποψη σε 114 συνταγές που μαγειρεύουμε την περίοδο της νηστείας.

Όσοι νηστεύετε κρατήστε τις Συνταγές να τις κάνετε την Κυριακή του Πάσχα. Όσοι δεν νηστεύετε πηγαίνετε για ψώνια τώρα! Και ετοιμάστε το συγκεκριμένο μενού σήμερα κιόλας για την οικογένεια και τους φίλους σας!
Κατσικάκι γεμιστό με μουστάρδα και μυρωδικά
Προετοιμασία: 20′
Ψήσιμο: 2 ώρες
Υλικά -για έξι άτομα
1.600-2.000 σπάλα από κατσικάκι (την παραγγέλνουμε και ζητάμε από τον κρεοπώλη μας να την ετοιμάσει για ρολό, δηλαδή να την ανοίξει και να την χτυπήσει λίγο, για να λεπτύνει ελαφρώς και να πλατύνει)
250 ml ελαιόλαδο Κτήμα Κρίτσα Gaea
2 κουταλιές της σούπας αγελαδινό βούτυρο “Ρούμελη”, λιωμένο αλλά χωρίς να κάψει
Για την γέμιση
2 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο
1 φίτζάνι τσαγιού μουστάρδα με ρίγανη & θυμάρι “Kalamata Papadimitriou”
3 σκελίδες σκόρδο, λιωμένες
3 φρέσκα κρεμμυδάκια, ψιλοκομμένα
1/2 φλιτζάνι τσαγιού φυλλαράκια από φρέσκο θυμάρι ή δύο κουταλάκια γλυκού ξερό
1 ματσάκι φρέσκο δυόσμο
1 φλιτζάνι τσαγιού τριμμένα παξιμάδια Λήμνου “Οικογένεια Χρυσάφη”
1 αυγό, ελαφρώς χτυπημένο
1 κουταλιά σούπας γλυκό μπούκοβο
αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Διαδικασία
Γέμιση: Σε ένα μπολ βάζω το ελαιόλαδο, τη μουστάρδα, τα κρεμμυδάκια, το θυμάρι, το δυόσμο, το τριμμένο παξιμάδι, το αυγό, το μπούκοβο, αλάτι και πιπέρι.
Ανακατεύω καλά.
Κατσικάκι: Προθερμαίνω τον φούρνο στους 180 βαθμούς Κελσίου.
Πλένω και σκουπίζω πολύ καλά την ξεκοκαλισμένη σπάλα και την απλώνω σε ένα μεγάλο ξύλο κοπής. Την αλατοπιπερώνω και απλώνω σε όλη την επιφάνεια της το μείγμα της γέμισης. Τυλίγω προσεκτικά το κρέας σε ρολό και το δένω με ένα σπάγκο σφικτά, σε αρκετά σημεία.
Βάζω το ρολό σε ένα μέτριο ταψί, αλατοπιπερώνω και το περιχύνω με το ελαιόλαδο και το λιωμένο βούτυρο. Το ψήνω στον αέρα για δύο ώρες, μέχρι να μαλακώσει καλά, να ροδίσει όμορφα και να μελώσει. Στη διάρκεια του ψησίματος το γυρίζω μερικές φορές για να ψηθεί ομοιόμορφα. Εμείς, το κλείσαμε σε ασημόχαρτο.
Μόλις είναι έτοιμο, το βγάζουμε από τον φούρνο και αφήνουμε να ξεκουραστεί για 15 λεπτά. Το κόβουμε σε φέτες και σερβίρουμε με ελληνικές χυλοπίτες.

Όσο απολαμβάνουμε ένα amuse-bouche της Ντίνας, ως άλλο “ζέσταμα” για την μαγειρική μας, ο Βαγγέλης Γεροβασιλείου μας ξεναγεί στα πιο ενδιαφέροντα μυστικά του κρασιού…
Η διαδικασία για το Κατσικάκι μας, step by step…
Συνεχίζουμε με την Σαλάτα και το Γλυκό…
Βυσσινογαλακτομπούρεκο!
Προετοιμασία: 30′
Ψήσιμο: 50′
Υλικά για 8-10 μερίδες
1/2 κιλό φύλλο κρούστας
2 1/2 λίτρα φρέσκο γάλα “Ρούμελη”
200 γρμ. σιμιγδάλι ψιλό “Μάννα”
600 γρμ. ζάχαρη “Μάννα”
ξύσμα από ένα ακέρωτο λεμόνι (και από πορτοκάλι αν θέλουμε)
2 κουταλιές της σούπας βούτυρο αγελαδινό “Ρούμελη”, για την κρέμα
5 κρόκους αυγών, χτυπημένους
150 γρ. βύσσινα από γλυκό κουταλιού, Χίου “Citrus”, καλά στραγγισμένα από το σιρόπι τους και ζυγισμένα αφού τα στραγγίσετε.
3/4 φλιτζανιού τσαγιού βούτυρο “Ρούμελη” σε θερμοκρασία δωματίου για τα φύλλα της κρούστας.
Για το σιρόπι:
1 κιλό ζάχαρη
2 ποτήρια νερό
1 μπαστουνάκι κανέλας
2 κουταλιές σούπας γλυκόζη
Εκτέλεση:
Σε μία κατσαρόλα ζεσταίνω το γάλα σε χαμηλή φωτιά και προσθέτω σταδιακά το σιμιγδάλι, τη ζάχαρη και το ξύσμα του λεμονιού, ανακατεύοντας ασταμάτητα με ξύλινη κουτάλα, για να μην κολλήσει το μίγμα και να δέσει η κρέμα. Αποσύρω την κατσαρόλα από τη φωτιά, προσθέτω το βούτυρο, ανακατεύω και αφήνω την κρέμα να κρυώσει εντελώς. Στο διάστημα αυτό ανακατεύω τακτικά για να μην σχηματιστεί κρούστα. Προσθέτω τους κρόκους των αυγών και τα στραγγισμένα βύσσινα και ανακατεύω καλά.
Βουτυρώνω ένα ταψί φούρνου Νο 36 και στρώνω εκεί τα μισά φύλλα κρούστας, τα οποία βουτυρώνω με ένα πινέλο, χρησιμοποιώντας τα 3/4 φλιτζανιού βούτυρο. Αδειάζω εκεί την κρέμα και σκεπάζω με τα υπόλοιπα φύλλα, κρατώντας δύο τα οποία τα κάνω πλισέ και τα τοποθετώ επάνω στα στρωμένα φύλλα. Βουτυρώνω καλά και χαράζω το γλυκό σε καρεδάκια και το ραντίζω ελαφρώς με λίγο νερό.
Ψήνω για 45-50 λεπτά σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς. Στο μεταξύ, ετοιμάζω το σιρόπι, βράζοντας όλα τα υλικά του σε μία κατσαρόλα, ώσπου να δέσει καλά. Αδειάζω προσεκτικά το ζεστό -όχι καυτό- σιρόπι, πάνω στο επίσης ζεστό και όχι καυτό γαλακτομπούρεκο, και σερβίρω σε θερμοκρασία δωματίου.
Προετοιμασία: 30′
Υλικά για 6 έτομα
Για τις τυρομπουκιές
200 γρ παραδοσιακό τυρί Άνδρου “Ασούτη”
200 γρ Τσαλαφούτι “Ρούμελη”
100 γρ γιαούρτι στραγγιστό
μείγμα από ανάμεικτα χονδροτριμμένα πιπέρια
1 φλιτζάνι τσαγιού ελιές Καλαμών Bio “Ροβιές”, πολύ ψιλοκομμένες
1/2 φλιτζάνι τσαγιού σουσάμι, ελαφρώς καβουρδισμένο στο γκριλ για 2-3 λεπτά, μέχρι να ροδίσει
1/2 φλιτζάνι τσαγιού φιστίκια Αιγίνης, ελαφρώς καβουρδισμένα
Για τη σαλάτα
2 συσκευασίες baby σπανάκι, Φρεσκούλης
2 συσκευασίες “Γουστόζα”, Φρεσκούλης
Για τη βινεγκρέτ
1 κουταλιά σούπας μουστάρδα με μπούκοβο και πάπρικα
1 κουταλιά γλυκού μέλι Κρήτης πευκοθύμαρο “Μελίγυρις”
2 κουταλιές σούπας λευκό βαλσαμικό ξύδι
80 ml ελαιόλαδο Κτήμα Κρίτσα Gaea
αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι

Η Ντίνα προσπαθούσε πολύ καιρό να φέρει τον Βαγγέλη Γεροβασιλείου σε ένα cooking class της. Ευτυχώς, στάθηκα τυχερή και συνέπεσε με την δική μου παρουσία στο μάθημα…
Η μισή χαρά στα μαθήματα μαγειρικής είναι όταν τα ετοιμάζεις παρέα με αγαπημένους, famous chefs. Η άλλη μισή, όταν τα δοκιμάζεις αμέσως μετά… Πόσω μάλλον όταν αυτά συνοδεύονται από καλά Ελληνικά κρασιά…
The dessert! Because no great love story started with a salad…
Αν θέλετε και εσείς να παρακολουθήσετε ένα -ή πολλά- από τα Σεμινάρια Μαγειρικής της top chef, Ντίνας Νικολάου, μπείτε εδώ να πάρετε όλες τις πληροφορίες που χρειάζεστε!