Πάνος Παμούκογλου & Ειρήνη Δανιόλου Νεόφυτου: «Η παλιά τέχνη του να υφαίνεις τον χρόνο»

17/10/2018 • GO

Στα χρόνια της τεχνολογίας και της ταχύτητας, η νέα έκθεση του i-D ProjectArt : «Η παλιά τέχνη του να υφαίνεις τον χρόνο» που εγκαινιάζεται το Σάββατο 3 Νοεμβρίου, έρχεται να μας θυμίσει ότι η αρχαία τέχνη της υφαντουργίας χαλιών συνδέει τους ανθρώπους με τον χρόνο αλλά και μεταξύ τους, σαν κοινότητα.
Ο Πάνος Παμούκογλου επιλέγει και παρουσιάζει (με την μακρόχρονη εμπειρία του) από τη συλλογή του, αυθεντικά χειροποίητα χαλιά του 19ου αιώνα με σκοπό να αναπτυχθεί η σημαντικότητα του Καυκάσου. Μια ιδιαίτερα νευραλγική περιοχή μεταξύ της Κασπίας και του Εύξεινου Πόντου, όπου επί αιώνες ήταν χώρος συνάντησης πολιτισμών και αλληλεπίδρασης λαών στην πανάρχαια τέχνη της υφαντικής.
Για πολλούς, ο Καύκασος, είναι η κοιτίδα της τέχνης αυτής με χαρακτηριστικά τον πλούτο των ζωηρών χρωμάτων, τους συμβολισμούς, τα στυλιζαρισμένα σχέδια που απεικονίζουν τη ζωή, την ιστορία και την παράδοση αυτών των λαών.


Η Ειρήνη Δανιόλου – Νεόφυτου εμπνέεται χρησιμοποιώντας κομμάτια από τα χαλιά και συνδυάζοντάς τα με ποικιλία άλλων υλικών δημιουργεί μικρά εικαστικά έργα με έντονο ενδιαφέρoν, που παραπέμπουν στην αρχική σημαντικότητα της παράδοσης, καταλήγοντας σε προσωπικό έργο τέχνης. Η μοναδικότητα των έργων αυτών, αποτελεί παγκόσμια πρωτοτυπία, δεδομένου ότι η Ειρήνη Δανιόλου-Νεόφυτου, πρώτη έδωσε αξία με την εικαστική της παρέμβαση σε μικρά πολύτιμα κομμάτια από παμπάλαια χαλιά.


Εγκαίνια έκθεσης: Σάββατο 3 Νοεμβρίου 2018, 12:00 – 17:00
Διάρκεια έκθεσης έως τις 8 Δεκεμβρίου 2018.

i-D ProjectArt: Κανάρη 12, Κολωνάκι

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Show Buttons
Hide Buttons