ΑΥΤΟΠΤΗΣ ΜΑΡΤΥΡΑΣ

Οι «Ξενιτεμένες Θεές του Παρθενώνα» στο Μουσείο της Ακρόπολης!

Μια εμβληματική άκρως συμβολική εκδήλωση, αφιερωμένη στις «Ξενιτεμένες Θεές του Παρθενώνα», πραγματοποιήθηκε από το Μουσείο της Ακρόπολης και το Ίδρυμα Μαριάννα Β. Βαρδινογιάννη, χθες βράδυ, με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας, παρουσία της Α.Ε. Προέδρου της Δημοκρατίας Κατερίνας Σακελλαροπούλου.
Υπό το φως της Ακρόπολης, στην αριστουργηματική Αίθουσα του Παρθενώνα, και με κεντρικό ομιλητή τον κορυφαίο Βρετανό ιστορικό τέχνης Δρ.Tom Flynn, εστάλη ένα δυνατό παγκόσμιο μήνυμα για την επιτακτική ανάγκη επιστροφής των Γλυπτών του Παρθενώνα, αλλά και για την ανάγκη επιστροφής στις Αξίες που το Μνημείο αυτό συμβολίζει: τη Δημοκρατία, την Ισότητα και την Αλληλεγγύη.
Η εκδήλωση κορυφώθηκε με ένα απόσπασμα της μουσικής παράστασης «Των Σιωπηλών Σπαράγματα»: λυρικές αφηγήσεις και τραγούδια που ερμήνευσε η Μαρία Φαραντούρη, μελοποιημένα από την Λένα Πλάτωνος.

Μαριάννα Β. Βαρδινογιάννη

Η Πρέσβης Καλής Θελήσεως της UNESCO κυρία Μαριάννα Β. Βαρδινογιάννη μίλησε για το νήμα της ιστορίας που συνδέει τη μοίρα των γυναικών ανά τους αιώνες, κάνοντας ξεχωριστή αναφορά στις γυναίκες που δοκιμάζονται σκληρά από τις ένοπλες συγκρούσεις και το βίαιο ξεριζωμό από τις πατρίδες τους: «Η φετινή Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας βρίσκει τον πλανήτη μπροστά σε μια βίαιη ένοπλη σύγκρουση και όλοι μας παρακολουθούμε με ανείπωτη θλίψη και βαθιά οδύνη το δράμα των αθώων θυμάτων ενός πολέμου. Ανάμεσα τους και χιλιάδες γυναίκες. Μητέρες, κόρες, σύζυγοι, θρηνούν για την απώλεια των αγαπημένων τους που τους στέρησε ο πόλεμος. Ξεριζώνονται αναζητώντας ασφάλεια μακριά από τη βία και την καταστροφή, αποζητούν την επιστροφή τους στο σπίτι τους και στην δική τους αγαπημένη πατρίδα. Η αποψινή εκδήλωση είναι αφιερωμένη στις «Ξενιτεμένες Θεές του Παρθενώνα». Γυναίκες πλασμένες μέσα από την αγκαλιά από το χώμα της Αττικής γης, σαν φτιαγμένες από χέρι θεϊκό, που αντικρίζοντας τες σχεδόν ακούς την ανάσα τους. Θεές και θεότητες, ηρωίδες και θνητές, όλες τους σύμβολα του κεντρικού ρόλου των γυναικών στις ανθρώπινες κοινωνίες ανά τους αιώνες. Αιχμάλωτες στους τέσσερις τοίχους ενός Μουσείου, χιλιάδες χιλιόμετρα μακριά από την πατρίδα τους, υπομένουν καρτερικά την ημέρα που θα αντικρίσουν ξανά το ελληνικό φως. Νιώθω πως το νήμα που ενώνει αδιάκοπα την ιστορία και τις μοίρες των ανθρώπων στα βάθη των αιώνων, ενώνει σήμερα κάθε γυναίκα που αγωνίζεται σε όλα τα πλάτη και τα μήκη της γης να δημιουργήσει έναν καλύτερο, δικαιότερο, πιο ειρηνικό και πιο δημοκρατικό κόσμο για τα παιδιά της, για τις επόμενες γενιές».

Μαριάννα Βαρδινογιάννη, Κατερίνα Σακελλαροπούλου, Νίκος Σταμπολίδης

Αμέσως μετά ακολούθησε η Κεντρική Ομιλία με τίτλο «Οι ξενιτεμένες Θεές του Παρθενώνα» από τον Ιστορικό Τέχνης και συνιδρυτή του Flynn&Giovani Art Provenance Research Δρ. Tom Flynn ο οποίος μέσα από την ομιλία του τόνισε πως δεν υπάρχει πιο κατάλληλη στιγμή για την επιστροφή των Γλυπτών του Παρθενώνα από το Βρετανικό Μουσείο στο Μουσείο της Ακρόπολης: «Η ζωφόρος είναι ένα από τα αρχαιότερα και πιο συνεκτικά αφηγηματικά έργα στην ιστορία της τέχνης, μια ιστορία χθόνιας απήχησης για την Αθήνα και τους πολίτες της. Άλλο είναι να αφαιρέσετε τη μισή ιστορία από το ίδιο το κτίριο, και άλλο να την αποκόψετε εντελώς από το αρχικό νόημα και το αρχικό του πλαίσιο. Εκεί βρίσκεται η συνάφεια της έννοιας της ενοποίησης τη συγκεκριμένη στιγμή. Σήμερα γινόμαστε μάρτυρες ενός συνδέσμου στην ιστορία. Μια στιγμή δυνητικά βαθέος και διαρκούς διχασμού στην Ευρώπη. Χώρες από όλο τον κόσμο και από όλο το πολιτικό φάσμα έχουν συγκεντρωθεί σε ενότητα για να αντιταχθούν σε μια επικίνδυνη εκδήλωση φασισμού και μια θανάσιμη απειλή για τη δημοκρατία. Αυτό που αναπτύσσεται στην Ουκρανία είναι, για να δανειστώ μια φράση από τον Τόμας Πέιν, «η πιο γελοία και αναιδής από όλες τις τυραννίες». Μέχρι τώρα ίσως έχετε μαντέψει πώς θα ολοκληρώσω αυτή τη σύντομη ομιλία. Η ανάγκη για ενότητα μεταξύ των εθνών είναι σήμερα πιο επιτακτική από οποιαδήποτε στιγμή μετά τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο. Η ενότητα μπορεί να εκφραστεί όπως ήταν τελευταία, με τη διπλωματία και τη φωνητική αντίθεση με τους παράγοντες της καταπίεσης και του διχασμού. Μετά την εισβολή στην Ουκρανία, η ενότητα εκδηλώθηκε επίσης στον πολιτιστικό τομέα, όπου οι διεθνείς οργανισμοί των οποίων οι δραστηριότητες συνήθως συγκεντρώνουν τον κόσμο επέλεξαν σχεδόν ομόφωνα να αποκλείσουν τη Ρωσία από μεγάλα γεγονότα. Αλλά τώρα που έχουμε αυτό το όμορφο Mουσείο με τις ειδικά φτιαγμένες γκαλερί του Παρθενώνα, σίγουρα δεν υπάρχει πιο κατάλληλη στιγμή για να επιστρέψουμε τα δείγματα του Λονδίνου στην Αθήνα. Τι βαθιά συμβολική χειρονομία θα ήταν να ενοποιήσει μια ομάδα αντικειμένων που μέχρι τώρα ήταν πηγή διαμάχης και διχασμού. Αυτή η χειρονομία δεν θα είχε απήχηση σε όλο τον κόσμο;»

Tom Flynn

Η εκδήλωση κορυφώθηκε με τη συγκλονιστική ερμηνεία της Μαρίας Φαραντούρη που μάγεψε το κοινό με τη φωνή της στη μουσική παράσταση «Των Σιωπηλών Σπαράγματα», η οποία παρουσιάστηκε για πρώτη φορά.

Στιγμιότυπο από την παράσταση « Tων Σιωπηλών Σπαράγματα» με την Μαρία Φαραντούρη

Πρόκειται για λυρικές αφηγήσεις και τραγούδια βασισμένα σε άγνωστα μέχρι τώρα έργα ποιητριών του Αρχαίου Κόσμου με απόδοση στα νέα ελληνικά από τον Θάνο Τσακνάκη. Η Λένα Πλάτωνος συνέθεσε τη μουσική, η Μαρία Φαραντούρη ερμήνευσε και η ηθοποιός Μαρία Σκουλά ήταν η αφηγήτρια.

ΑΡΗΣ ΑΝΤΣΑΚΛΗΣ, ΖΕΤΑ ΑΝΤΣΑΚΛΗ, ΑΝΤΡΗ ΑΝΑΣΤΑΣΙΑΔΗ, ΑΛΕΞΙΑ ΑΝΤΣΑΚΛΗ ΒΑΡΔΙΝΟΓΙΑΝΝΗ

Μαρία Φαραντούρη, Θάνος Τσακνάκης, Μιχαήλ Μαρμαρινός, Λένα Πλάτωνος

ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΔΙΔΑΣΚΑΛΟΥ, ΕΛΕΝΗ ΑΡΒΕΛΕΡ

ΤΗΛΕΜΑΧΟΣ ΧΥΤΗΡΗΣ, ΕΙΡΗΝΗ ΛΟΥΒΡΟΥ

Το πλήρες έργο «Των Σιωπηλών Σπαράγματα» θα κάνει πρεμιέρα στις 13 Ιουλίου 2022 στην Ελευσίνα, σε παραγωγή της 2023 ΕΛΕVΣΙΣ Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης, με την καλλιτεχνική επιμέλεια του Μιχαήλ Μαρμαρινού.

Κατερίνα Διδασκάλου

Αφροδίτη Λίτη

ΔΕΣΠΟΙΝΑ ΓΕΡΟΥΛΑΝΟΥ, ΝΑΝΑ ΣΠΥΡΟΠΟΥΛΟΥ

Την εκδήλωση συντόνισε η ηθοποιός κυρία Κατερίνα Διδασκάλου.

Φωτογραφίες: Studio Panoulis

error: Content is protected !!